Question about Aprilaire 700 Humidifier

4 Answers

Water runs out of the bottom of the unit

Aprilaire 760- I put in qa new water filter, and cleaned out but still ha ve water leaking out of the bottom of the unit. I cant find a picture of one wit hthe hose that comes out of the bottom. Mine is a thin plastic hose that sticks up into the hole where the water drains. Isn't there supposed to be a hose t here that connects over the hole where the water drains?

Posted by on

  • heatguy May 11, 2010

    make sure panel is in properly very easy not to get it in proper spot make sure drain hole to drain is not blocked

×

4 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

Check your plastic water orifice. It is in the hose fitting connected to the outlet tube of the water solenoid. It should be a blue one. Mine was completely eaten through, allowing full water flow, and thus overflowing the distribution tray. I replaced mine yesterday and no more water drips. May as well reflace the filter on the inlet tube of the solenoid at the same time. I used a piece of very stiff, but thin, wire formed into a small hook to remove both old parts. Replacements are readily available from multiple sources on line.

Posted on Feb 06, 2009

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

I had the same problem.
I believe it stemms from TOO MUCH water coming in.I am hoping that closing the water source valve slightly will eliminate the overflow.

Posted on Mar 06, 2009

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

If your humidifier is leaking, check the SUPPLY tube (plastic, after the solenoid) as well as the drain tube. My supply tube developed a leak where it bends in the corner of the unit after 7 years, and every time I took the filer out to look for the cause of the leak it got worse, until I finally found the leak. A new section of similar 1/4" tubing cost 90 cents at the hardware store--take your old tube with fittings to make sure they fir the new tubing.

Posted on Mar 05, 2009

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 7 Answers

I had the same problem.

Put in a new filter and it worked for awhile. At the time, I checked the tube and it wasn't full of water. I assumed it was draining okay. It was pretty nasty looking, but it always had been.

Then the leaking from the bottom of the unit started again (a few weeks later). Turns out it was the drain hose after all. The stuff growing in it was letting the water drain, but not completely.

I pulled the hose out and connected it up to a pressure water source and it wasn't flowing at all. Forced some water through it and lots of nasty white goo came out. I put a little clorox bleach in it and it seems to be fine now. I will probably change the tube routing, so the tube is always dry. Right now it has a slight rise before it goes into the drain, holds water always, and this allows stuff to grow in the tube.

I think when I replaced the filter the first time I squeezed the tube to make sure it wasn't blocked and probably disrupted whatever was clogging the tube temporarily. Only to have the biological experiment in it grow it a few weeks later..

Posted on Feb 28, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Aprillaire 760 leaks from the bottom left of the case. panel is new, drain is clear, all vents open in the house, the panel cage is free from excessive scale. Any ideas?


Here is a link to your humidifier http://www.iaqsource.com/article.php/my-aprilaire-humidifier-is-leaking-what-to-do-about-it./?id=35

Oct 19, 2011 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

Aprilaire 600 was leaking water from bottom of unit...subsequently filter pad replaced and all parts cleaned of residue; drain tube cleaned and is draining...The problem is that water is still dripping...


Sorry to read about your problem, I hope this helps you out.

you must have a defective water inlet valve, and its letting water in, just a little.. it maybe dirt in the valve, clogging it.

I tried to help you. Please help me and Rate/Vote on my response. We take the time to answer your question. take the time to rate us.Thanks and good luck

4 Thumbs - Very Helpful
3 Thumbs - Helpful

Jan 01, 2011 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

I have an aprilaire 760 that leaks water from bottom of case, I put new filter, cleaned all parts but I have the feeling that the fan is going in the wrong direction. Weird? Does anyone know what is wrong


Could use a little more info, but check this

These guys like to sit level and have all the parts in correctly. Double check that its is mounted level. When you change a filter on them the has to go in the exact way it came out and the plates with the tube have to line up just so. The filter has to also sit level so the water can trickle in the holes on top properly. That top bracket has to be sitting on the filter properly. Hope that helps

Mar 05, 2009 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

Aprilaire 700 leaks water from bottom of case


Install new water panels yearly. On the new panel make sure that the painted dot on the edge of the panel is on the top when you install it.
Always clean the distribution tray and the frame. Make sure the notch on the edge of the distribution tray faces away from the furnace. Make sure the humidifier was installed level. Keep the drain tube opening clear. Insure there is no blockages in the drain tube.
Good luck
HVAC Teacher

Feb 10, 2009 | Aprilaire 700 Humidifier

2 Answers

Water is leaking from the bottom of the unit


The tune up kit that I ordered arrived on Friday and I installed most of it on Friday night. While it is nice to have a new frame and the distribution panel and I think the price of the whole kit was fair considering it comes with the parts and 2 water panels, the fix was really simple.

The kit came with the water distribution tube with with a new blue orifice (Aprilaire #4232) already inserted. This orifice is in the end of the plastic tube at the solenoid end. When I removed the old water distribution tube, the old orifice was not really dark blue anymore but kind of a light blue and was deteriorating from 12 years of exposure to the chemicals in the water. What should have been a pin-hole size opening in the orifice was up to about 2mm or a little more so the orifice was letting way too much water through.

If anyone else has this leaking problem, and your orifice is several years old, I would check that first. It is a $2.75 part and may be the cause of the leak. The whole feed tube kit is only $8.75 and includes the feed tube, nozzle, orifice, ferule, compression nut, strainer so if you need to replace the orifice, I would order the whole feed tube kit for a little bit more.

Hope this helps,
Roger...

Jan 17, 2009 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

440 Aprilaire Humitifier small solinoid doesn't open


Make shure that the the filter in the bottom of the valve is clean. Turn water off use a 1/2 & 7/16 wrench to take apart the bottom connection on valve use a small screwdriver and push the small screen out and clean then put it back together.Use the same wrenches and take apart the top of valve clean inside valve and clean small orfice in plastic water line put back together. Make shure 24volts is gettin to valve you should her a click when furnace is running or fan. It may take a couple times to clean. Hope this helps

Jan 11, 2009 | Aprilaire 600 Humidifier

2 Answers

Orifice clogs to Aprilaire 600


http://www.aprilaire.com/themes/aa/en/manuals/600a.pdf look at page thirteen in this manual there is allready a inline filter on the unit. hope this helps

Jan 06, 2009 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

Aprilaire model 760


It could be that the humidistat is not calling for humidity. Make sure that you have the dial turned up all the way (as far as it will go, just to test it) and that the blower on the furnace is running - if the unit is properly wired, the water will not run unless the blower on the furnace is running. This should do the trick. If not, the only other thing would be a bad humidistat. Good Luck!

Dec 14, 2008 | Aprilaire 550 Humidifier

1 Answer

Lots of water run-off from Aprilaire 760 Humidifier


HI would check the filter in side might need changing or cleaning clean out wter tray in side, it could be just a blocked filter , hope this helps

Jan 03, 2008 | Aprilaire 700 Humidifier

6 Answers

Water dripping from unit


if the water panel needs to be replaced , this can happen. instead of going through the panel , water will run on the outside of the panel and drip through the seems on the humidifier cover. make sure the plastic hose that goes into the water panel is inserted into the water panel.

Dec 27, 2007 | Aprilaire 700 Humidifier

Not finding what you are looking for?
Aprilaire 700 Humidifier Logo

466 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Aprilaire Humidifiers Experts

paulcarew

Level 3 Expert

2364 Answers

Ken Thomas

Level 2 Expert

118 Answers

Mack Baxter

Level 3 Expert

381 Answers

Are you an Aprilaire Humidifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...