Question about Fasco Heating & Cooling

1 Answer

I posted a question about the Ultra sx 90 (Armstrong) furnace not lighting and the combustion blower keeps running. I did clean the flame sensor and no change. I also changed the spark control moduleas well and it still does not lite. I checked power at the control module and is 24V. When it calls for heat, there is power coming up to the control module and the PV terminal only. There is no power on the PV/MV terminal at all. I am sure that power is required there for it to let the gas out. I can flip the the pilot valve switch back and forth carefully on the gas regulator valve a few times and I can get the furnace to lite. There is spark, but no gas it seems is coming out. Is the control module faulty? It was the S8610U3009 model. It says not to use the 24V terminal on the box if you do have a damper on the furnace. The wire gets switched to the TH-W terminal and nothing on the 24V terminal. All other wires go as labeled. High pressure switch and rollout switch are all functioning. Power is going thru when it calls for heat and none when it doesn't call for heat. Any suggestions?

Posted by on

  • Dennis Jan 19, 2013

    Can I just bypass this for now? Just jumper the two wires across to see if it will ignite on its own.

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Fasco Master
  • 43,011 Answers

When this problem has occurred on my York furnace, the temperature limit switch had to be replaced. You may have checked this in your troubleshooting but if not, it's worth a try

Posted on Jan 19, 2013

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
A 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
The service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Armstrong ultra 93


The blower motor may have to be replaced.

Jul 15, 2014 | Heating & Cooling

1 Answer

I have an Armstrong SX Ultra 90 propane gas furnace that the fan motor will not shut off ,the thermostat is on auto.


Hit the side of the furnace. Some times there's a sensor inside that gets locked up from a dirty filter.

Oct 19, 2013 | Emerson Lennox Ducane Armstrong Furnace...

1 Answer

Turn main furnace switch on, combustion air fan comes on and main circulation fan comes on. About 40 seconds later the igniter lites, two burners closest to the igniter fire up and immediatly snuff out....


Hello, if all the burners are not firing up then they must be cleaned out, usually dirt gets in the crossover parts of the burner and the gas cant flow to all the burners and therefore the flame sensor will turn off the furnace for safety. Clean the burners out this should fix the problem.

Feb 25, 2011 | Heating & Cooling

1 Answer

Armstrong ultra sx 80 furnace starts up and runs and then the gas shuts off for a few seconds and then lights backup and causes a small backfire my Ultra sx 80 furnace will ignite then immediately turn...


You have a dirty flame sensor. Look at the very last burner and you will see a wire going to a ceramic sensor and it looks like a thick wire. Take some steel wool or fine sandpaper and clean the surface off and it will work like a champ.

Let me know how it goes ken

Apr 15, 2009 | Heating & Cooling

1 Answer

Furnace blower motor turns on with no flame burning


Hi!!! You might have a bad flame sensor its a single rod located in the burners its white..If the unit runs and then shuts off and on and off.change your flame sensor..Good luckk..

Jan 04, 2009 | Honeywell Power Humidifier: Furnace...

2 Answers

Armstrong ultra sx 80 furnace starts up and runs and then the gas shuts off for a few seconds and then lights backup and causes a small backfire


Flame sensor could be dirty. It is located right beside the last burner looks like a thick piece of wire. Take steel wool and gently clean the probe 4 or 5 strokes is all it will take to take off the carbon build up off. Lets eliminate this item and see if it clears up okay. ken

Dec 21, 2008 | Heating & Cooling

Not finding what you are looking for?
Heating & Cooling Logo

Related Topics:

369 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Fasco Heating & Cooling Experts

Oloyede Monsuru

Level 3 Expert

1417 Answers

Laurie Wookey

Level 1 Expert

8 Answers

Tom Chichester

Level 3 Expert

43011 Answers

Are you a Fasco Heating and Cooling Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...