Question about Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

No light on Alpine MRP-M1000

I was driving the other day, decided to crank up a portion of a song that had some bass and a few seconds of thumping later the sub-woofer cut out all together. When I had a chance to go into my trunk a little later noticed that the blue light on the sub amp (M1000) doesn't even turn on anymore. Checked the 4 fuses on it and they look fine. Also checked the power connection and everyting is tight. (other amp on same power supply is working fine) Any thoughts? This is a fairly new amp I just got a few months ago (brand new). Would love any help...

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Scholar:

    An expert who has written 20 answers of more than 400 characters.

  • Expert
  • 124 Answers

Ok. Have you check the Ground and the Power connection.

Posted on Jan 28, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Will this amp push 2 2000 watt subs?


hope this helps.

caution

About Power supply wires (MRP-M1000 only)

• 21mm2 is the minimum power and ground cable size

that should be used to connect this amplifier. The

length of these cables should not exceed 1m to assure

safe operation.

• If the length of the power and ground cables exceed

1m, or if you connect more than one amplifier, a distribution

block should be used with 33mm2 or 53mm2

power and ground cables depending on the length

necessary. Ensure that you install a correctly-rated

in-line fuse on the power cable near the battery positive

post.


RMS Continuous Power (at 14.4 V, 20 - 200Hz)

• Per channel into 4 ohms (?1% THD+N)

MRP-M1000 ......................................... 600 W x 1

MRP-M500 ........................................... 300 W x 1

• Per channel into 2 ohms (?1% THD+N)

MRP-M1000 ....................................... 1000 W x 1

MRP-M500 ........................................... 500 W x 1

Total MAX Power

MRP-M1000 ............................................. 1900 W

MRP-M500 ............................................... 1100 W

S/N Ratio

• IHF A Weighted, Reference: rated power into

4 ohms .................................................... 100 dBA

Input Impedance

• RCA IN .................................................. 20k ohms

• SP IN .................................................... 40k ohms

Frequency Response (200Hz/ -3dB) ....... 20 - 200 Hz

Crossover Frequency .......... 50 - 200 Hz (-24dB/oct.)

Input Sensitivity (RCA IN) ............................ 0.2 - 4 V

Dimensions

• Width (Heat Sink/Footprint)

MRP-M1000

......... 320 mm (12 - 19/32")/380 mm (14 - 61/64")

MRP-M500

............... 210 mm (8 - 17/64")/270 mm (10 - 5/8")

• Height ..................................... 60 mm (2 - 23/64")

• Depth .................................... 242 mm (9 - 17/32")

Weight

MRP-M1000 ................................................ 4.2 kg
MRP-M500 .................................................. 2.7 k

Feb 04, 2011 | Alpine MRD-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

Turns on but no bass


MAKE SURE FUSES ARE GOOD AND YOUR RCA JACKS ARE GOOD AND CONNECTED,CHECK GAIN LEVEL BRING IT UP HALFWAY AND COSSOVER IS DOWN

Nov 12, 2010 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

There is a smell in my car every time I play my system for long periods of time. Its a burning smell. Everything is wired correctly and I have a separate battery in the back of my car to power my subs. I...


The problem could either be the amp over-heating or the subs could be over-heating as well. One of my friends owns an Alpine MRD-M1005, and one day they decided to clean it inside and out and realized they had some burnt spots on the circuit board, although they never smelt anything burning, and the amp still works fine.... As for the lights dimming you should probably buy a power Capacitor, atleast a 1 Farad or larger.

Hope this helps.

Nov 08, 2010 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

I haw alpine mrp-m350 amplifier how many sub can i


Hook up the MRP-M350 to one 4-ohm sub, and you get 200 watts RMS; connect a second 4-ohm subwoofer and the power output increases to 350 watts! All that juice means that your subs won't just be loud, they'll sound clean and thumping.

Apr 08, 2010 | Alpine MRP-M350 Car Audio Amplifier

1 Answer

Hi ive got a alpine mrp-m1000 it lights up no sound was woking fine in the car didnt use car for 3 months then i wouldnt work all wires are fine and so is the sub please help


If your not getting any sound make sure the sub input is in the right spot on you radio. if not check the speaker wires on your harness

Feb 14, 2010 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

2 Answers

How do i hook up the mrp-m1000 to 2 type r subs since it is a one channel amp? the subs r 4 ohms so it should work right?


hook the positive to positive and negative to negative on both subs then run wire to the amp the amp will see a 2ohm load

Jan 07, 2010 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

Bass will only output when car stereo is cranked


AMPS NEED AIR TO BREATH, AS THEY GET VERY HOT WHEN IN USE, DOES THIS AMP HAVE A COOLING FAN? IF SO CHECK TO SEE IF IT IS WORKING

Jun 19, 2009 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

Amplifier wont move subs


I dont know if this will help you but start at the deck and make sure that the outputs(RCA) arent crossed over to highpass and do the same at the amp make sure that its set for lowpass- set half gain -bass boost half gain- subsonic minimum - If that doesnt help try using an i pod with an adaptor that you can play it right into the amp this is to see if you are getting signal from the deck to the amp if it doesnt work with an i pod or mp3 plugged directly into it then you may have got you a blown amp going on- good luck with that

May 29, 2009 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

1 Answer

When i turn up the volume in my car and the bass comes on the amp shuts off


You need a bigger amp or smaller speakers.
The speakers are pulling more power than the amp can supply.

Mar 04, 2009 | Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Alpine MRP-M1000 Car Audio Amplifier Logo

Related Topics:

339 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Alpine Car Amplifiers Experts

Tygh Duval
Tygh Duval

Level 2 Expert

290 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Steve Sweetleaf
Steve Sweetleaf

Level 3 Expert

1128 Answers

Are you an Alpine Car Amplifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...