Question about Maytag MAT15MNAWW Top Load Washer

1 Answer

MAYTAG TOP LOADER MAT15 NO SPIN

After the water drains out, and the timer advances to spin, it just sits there,no spin. I checked between the tubs and found no obstructions. The wires all seem to be connected.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Genius:

    An expert who has answered 1,000 questions.

  • Master
  • 1,669 Answers

Next, check to see if the water level sensor at the bottom is moving to detect the water level and turn on/off the sump drain.

Posted on Jan 11, 2013

  • tndstang66 Jan 13, 2013

    The washer has a mechanical pump attached to the motor. All the water is gone before the spin cycle starts. Remember it don't spin if you start the waher from the beginning, and let it advance to the spin cycle, but then when you raise the lid and turn the tub manually, it then spins.

×

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Jimster
  • 240 Answers

SOURCE: Leak from maytag top load coin machine during spin drain cycle only

Possible that you would have a tub seal leak if it is only noticable during spin cycle. Possible that it "drips" slightly while in agitation, but not enough to notice it. While in spin mode you have a lot more parts moving as well as a lot more water pressure on the seal itself. Pump could also be leaking, but highly doubtful since it would leak a constant amount at all times. Good Luck!!! Jim

Posted on Sep 09, 2007

  • 67 Answers

SOURCE: won't empty water slow spin in spin cycle

It spins, but doesn't pump If your washer spins but doesn't pump the water out, the drain line is probably clogged. In many washers, a small sock or other piece of clothing can get between the clothes tub and the outer tub that holds the water. If the clothing gets between the tubs, it may then get into the drain hose that's attached to the pump--or even into the pump itself. If it's in the pump, you need to remove the hoses from the pump and pull the item out.

To remove the sock from the outer tub port, open the washer's main access panel and remove the large-diameter rubber hose that connects the pump to the bottom of the outer tub. Then, using needle-nose pliers, try to grab and remove the clothing through the port.

Sometimes you can't remove the stuck clothing from below. Then you have to remove the agitator, top of the outer drum shield, and inner clothes tub. This isn't easy to do--and you may need special tools--so you might be happier getting a qualified appliance repair technician to do the job.

If the drain line isn't plugged, the problem may be with your pump. Even if the pump appears to be turning, the internal impeller may be broken. If so, you need to replace the pump.
if this helps please vote a fix ya

Posted on Jul 15, 2008

dh1200s
  • 335 Answers

SOURCE: Maytag Neptune Top Load FAV6800AWW -- tub/motor will not spin

Hey Cameron,
I saw you post today on another forum and did not have time to put my thoughts down before work. I agree not a clutch issue I had to :), you would be so lucky. I own the machine and can’t offer any more troubleshooting then what you have done, good job of that. Unfortunately the FAV6800AW/FAV9800AW SM doesn’t have a whole lot of support for troubleshooting beyond what you have done for this issue. I found more info from the MAH3000 manual on the technical operation of the motor controller (slightly different controller). Both machines use the same troubleshooting paths. Remove JP4 which is;
P1 Motor Control common
P2 Torque (to Motor Controller) see page 1-11 MAH3000
P3 Motor Control Tach (to control board input)
My WAG is replace the Motor Controller 1st, then Control board 2nd and a possible tach issue related to the motor. That’s enough WAGing,…. but with troubleshooting not a complete WAG :).
Take a look at pages 2-5 thru 2-11, I keyed in on page 2-11 in the MAH3000, it may give you some additional insight, I know we are dealing with different machine designs but I think the designs are close regarding motor controller, the motor and what the Control Board is doing and looking for with input from the Motor Controller. I wish the FAV6800AW/FAV9800AW SM gave this kind of detail for troubleshooting. There is a nice little troubleshooting table on 2-11.
I keyed in on this note;

The motor control monitors the signals and communicates this information to the machine control (control board). The purpose of this signal is to tell the motor when to energize each winding in the motor and to tell the machine control the actual motor speed.

Then this note;
Note: If the machine control board does not receive an input signal from the motor control/tachometer circuit (JP4 connector), the motor speed will rapidly accelerate for 5 seconds then shut down. The machine control will sense a "locked rotor" condition and the motor will stop. If the motor control does not receive an input signal from the motor, the motor will "****" for 5 seconds then shut down.

I don’t believe you have that condition. I have worked with a forum member who had an issue with the motor controller related to an Lr error, locked rotor error and replacing the Motor Controller fixed the issue. Form here I vote for an issue with the Motor Controller. Not having known good parts makes this a difficult job.
The control board is under warranty for 5 yrs from DOP, the Control Board is 2 yrs. Ebay is a good source 25001079

I would push Maytag CSV for both. I got them to send me a Control Board after discussing my troubleshooting and that I had a neighbor (me) that was a repair tech who would install. I also had to send them copy of my warranty not sure why they beeded that my machine was on file with them.
In your console you will find a Troubleshooting guide if you haven’t pulled it out already. It has the schematic for the machine which I find handy. If you want a soft PDF copy of the schematic I can e-mail you. Just ping me at dh1200s@yahoo.com. I use that for one-way contact, just respond back on this post if you ping me, I don’t check the account for month’s at a time.
With my limited knowledge I will try to help you. Good luck. Rich

Posted on Jun 20, 2009

Testimonial: "Awesome help and advice -- thank you to everyone!"

  • 1 Answer

SOURCE: will drain but wont spin

I just had exactly the same problem. It turns out that the washer thought it was "continuously out of balance" because the inertial unbalance switch was not working properly. The way I fixed it was:

1. I followed the instructions to disassemble the Neptune washer found here: http://www.neptunehelp.com/index_files/Page323.htm and then in the control panel on top I found actually a very useful document stored in the control panel itself. It is called "Schematic Mini-manual LED Washer" and it contains a set of schematics for the electrical system and an explanation on how to run various diagnostics on the washer. This was incredibly helpful.

2. I checked the diagnostic code using the following procedure:

a. Plug the washer in for power.
b. Put the washer into "Service Mode" by holding the "Delicates" and "Heavy soil" keys simultaneously for 3 or more seconds. My washer showed a "00" on the screen when it was in Service Mode.
c. Pushed "Presoak" to put it in diagnostic code mode.
d. Pushed the down arrow key to read out the last diagnostic code. In my case the most recent diagnostic code was a "05", which the mini-manual says means "Continuous unbalanced circuit". In fact the mini-manual also says to "Check for: Faulty unbalance switches, Loose wire connections, Bad control board".
e. To find out how many cycles ago this happened, you can push the "Cotton/sturdy" button and it will tell you how many cycles ago this happened. I can't remember the response of my washer, but it either showed a "00" or "01".

To double check the diagnostic code, I

a. Cleared the list of diagnostic codes by holding the "Heavy soil" and "Presoak" buttons for 3 seconds while in the "Diagnostic code" mode;
b. Put the washer door back on and screwed it in without putting the entire front back on the washer.
c. Pushed the "off" button or unplug the washer and plug it back in to get it out of "Service mode".
c. Ran just the spin cycle, where it counted down to 7 and then was perfectly silent and then displayed a "00" without really trying to spin.

Double checking the diagnostic code probably wasnt' really needed, but I thought I would try it just to make sure. I did receive the "05" diagnostic code again.

3. With the washer unplugged again, I did the following to check that the switches were the problem, I checked the resistance of the circuit that has the following three switches in it: the inertial unbalance switch, the low tub displacement switch, and the upper tub displacement switch. If the circuit has effectively "0" Ohms of resistance, the switches are good. If you effectively have "infinite" resistance, then one of the switches is bad.

The mini-manual shows you where the switches are physically on the washer. The easiest way to check this is to find a connector that connects the three switches to the control panel. I found this by lifting the top panel of the washer up all of the way so I could access the top of the washer's tub. Based on the schematic from the mini-manual, the in-line connector has four wires. One side you will find a red wire with the number "23" on it and an orange wire with the number "40" on it. The other half of the connector has two blue wires connected to it, one with the number "23" on it and one with the number "40" on it. In my washer, this connector was placed on top of the washer toward the back.

To test to see if one of the switches is not working:
a. Disconnect the inline connector described above.
b. Test the resistance between the two terminals on the side of the connector having the two blue wires. I found that when I did this I had infinite resistance, so want of the switches was stuck open, indicating the "unbalanced " condition.

To find which switch was at fault, I disconnected each switch from the circuit and tested each one individually. The one that was easiest to get to was the lower tub displacement switch, which is in the front on the bottom of the washer's tub. It worked fine (0 Ohms resistance normally and infinite resistance when you push the button). The next I tried was the inertial unbalance switch, which is placed on the top, right, front of the tub just underneath the block of concrete that is mounted on the tub. For convenience, I removed the concrete block so I could easily access and remove the switch.

This was the switch with the problem (it was effectively stuck open or infinite resistance). It seems to have some rod of metal in it that moves back and forth with the washers motion, so I just shook it vigorously and you could hear the rod of metal move back and forth. This seemed to free up the switch mechanism and the switch functioned again (showed "0" ohms when it was held in about the same position as it would be on the washer). I put the switch back in place and checked the connector with the blue wires leading to all three switches as before. This time I received effectively "0" Ohms, meaning that the problem was fixed.

4. At this point, I put everything back together again (concrete block, reconnected the in-line connector to the switches, and reversed the procedure found in http://www.neptunehelp.com/index_files/Page323.htm ).

Once everything was back together again, I tested just a "spin" cycle and everything worked. You could also test this before putting things back together (probably a good idea) by temporarily putting the door on properly and trying a "spin" cycle.

Another thing to note, you could actually check the diagnostic codes and run several of the tests without taking the entire washer apart. Basically, all you need to do is get the mini-manual out of the control panel (I there are 6 screws total I took off) and run the tests before opening the rest of the washer.

In the end, it might be good to clean or lubricate the inertial unbalance switch or replace it since it will probably stick again. Unfortunately, I am not sure how it is built, so I am not sure what the best way to clean or lubricate it is. Just shaking it for the moment did the trick.

Hope this helps.

Posted on Aug 22, 2009

milten1
  • 1304 Answers

SOURCE: Maytag Neptune Front Load Washer Model MAH4000AWW low last spin

two problems here,
your shaft seal is running on its last leg
the sound is unmistakeable and always described the same...
the water issue, you probably have a trickle leak through the cold water valve
the mixing valve is quite an easy repair, but I would have to say with all honesty, it probably time for a new machine
the hub seal is a tub replacment call
2 hrs of labor if hes good
and the tub runs around 500.00 dollars
sory for the bad news

Posted on Oct 10, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Maytag lsg7806aae tub does not drain before spin cycle starts


Drain pump getting clogged or jammed I would start there.

Apr 19, 2013 | Maytag Washing Machines

2 Answers

My frigidaire top loader fills with water at the beginning of the wash...then nothing. it just sits there full of water.


Hi, could be your timer motor, timer or water level switch, first push timer knob in and manually advance to wash or spin cycle (program) then pull knob, see if machine operates, let me know, then i can tell you exactly what's problem.also advance timer, to spin cycle (program) machine should pump out water, or you can lower drain hose into bucket and empty machine, you should empty machine and try again, let me know what happened, we can solved this together. good luck.

Aug 12, 2009 | Frigidaire FWS933F Top Load Washer

2 Answers

Maytag washer will not cycle.


The clothes are wet after spinning When the clothes are wet at the end of a cycle, check these:

Motor coupler
Spin cycle
Siphoning
Water-inlet valve
Motor coupler To test the motor coupler, re-start the washer in its spin cycle. Let the machine run for a minute, and then open the lid and notice whether the tub is spinning:

  • If it's spinning when you lift the lid, the coupler is fine.


  • If it isn't spinning--and your machine was produced by Whirlpool®--you may have a broken coupler. Many Whirlpool-made washers use a small, relatively inexpensive device called a motor coupling. This plastic-and-rubber component is mounted to the shaft of the motor on one side, and to the transmission on the other. Over time, the coupler wears out and fails. When that happens, you need to replace it completely.


Spin cycle If the washer doesn't reach its proper spin speed, the clothes may be too wet at the end of a cycle. Check to be sure the load is properly balanced and run a spin cycle again. If the clothes are still wet, you may have a worn or loose belt (Maytag®), a worn clutch (GE®/Hotpoint®), or a worn motor pulley or tub bearing. Replace the applicable component.

Alternatively, there could be clothes caught between the inner and outer tubs. Read the "It spins but won't pump" section of the "It won't drain" section. Also, there could be other things that cause friction on the drive train. Seek the assistance of a qualified appliance repair technician.

Siphoning If the water that pumps from the machine goes right back into the machine after the spin cycle, it may be because your washer is siphoning the water from a laundry tub with a slow drain, back into the washer. Try to improve the draining of the laundry tub. (Is there something stuck in the drain?) Also, be sure the drain hose doesn't reach more than about 4 inches into the laundry tub. If it does, cut off the excess.

Water-inlet valve Water-inlet valves eventually fail. One problem that may develop with a water-inlet valve is that it can no longer completely shut off when the electricity is turned off to it. Then, the valve may leak and drip water into the clothes tub--you may notice that your washer has water in it when you haven't used it for a few days. To fix this, replace the valve.

The cycle doesn't advance When the cycle doesn't advance, it's probably the timer or a cold-water supply problem:

  • It's the timer, if your washing machine fills with water and begins agitating, but the timer never advances--or if the washer is in a spin cycle and the timer won't advance. Then you need to replace the timer.


  • It may be a cold-water supply problem, if the washing machine fills with water, agitates, drains, and spins, but then doesn't fill with rinse water. See There's no cold water.

Jul 14, 2009 | Maytag Atlantis MAV6000 Top Load Washer

1 Answer

Goes through cycle, but doesn't drain. Will drain manually


Hi, Sounds like it could be timer. Does the timer advance to the off position? There could be a partial plug in the hose or pump also. You can add water again and then go to spin cycle. Lift the drain hose out of the drain pipe just enough that you can see the water flow. You should see water draining out with a bit of force and the stream should be the sizt of the drain hose.
I hope this helps you. Please let me know if I can be of more assistance.

Thanks
Vic

May 11, 2009 | Maytag Legacy Series Top Load Washer

1 Answer

Maytag top loader washing machine


i believe i can help you,,but washers dont agitate in the spin cycle,,i believe you ment it wont wring or spin in the spin cycle..your lid switch is defective,,replace,,if need be i can talk you though,,onthejob

Dec 28, 2008 | Maytag Atlantis MAV6000 Top Load Washer

1 Answer

GE Top Load Washer WLSR2000G3WW~smells like burning and wont drain


The clothes are wet after spinning When the clothes are wet at the end of a cycle, check these:

Motor coupler
Spin cycle
Siphoning
Water-inlet valve
Motor coupler To test the motor coupler, re-start the washer in its spin cycle. Let the machine run for a minute, and then open the lid and notice whether the tub is spinning:

  • If it's spinning when you lift the lid, the coupler is fine.


  • If it isn't spinning--and your machine was produced by Whirlpool®--you may have a broken coupler. Many Whirlpool-made washers use a small, relatively inexpensive device called a motor coupling. This plastic-and-rubber component is mounted to the shaft of the motor on one side, and to the transmission on the other. Over time, the coupler wears out and fails. When that happens, you need to replace it completely.


Spin cycle If the washer doesn't reach its proper spin speed, the clothes may be too wet at the end of a cycle. Check to be sure the load is properly balanced and run a spin cycle again. If the clothes are still wet, you may have a worn or loose belt (Maytag®), a worn clutch (GE®/Hotpoint®), or a worn motor pulley or tub bearing. Replace the applicable component.

Alternatively, there could be clothes caught between the inner and outer tubs. Read the "It spins but won't pump" section of the "It won't drain" section. Also, there could be other things that cause friction on the drive train. Seek the assistance of a qualified appliance repair technician.

Siphoning If the water that pumps from the machine goes right back into the machine after the spin cycle, it may be because your washer is siphoning the water from a laundry tub with a slow drain, back into the washer. Try to improve the draining of the laundry tub. (Is there something stuck in the drain?) Also, be sure the drain hose doesn't reach more than about 4 inches into the laundry tub. If it does, cut off the excess.

Water-inlet valve Water-inlet valves eventually fail. One problem that may develop with a water-inlet valve is that it can no longer completely shut off when the electricity is turned off to it. Then, the valve may leak and drip water into the clothes tub--you may notice that your washer has water in it when you haven't used it for a few days. To fix this, replace the valve.

The cycle doesn't advance When the cycle doesn't advance, it's probably the timer or a cold-water supply problem:

  • It's the timer, if your washing machine fills with water and begins agitating, but the timer never advances--or if the washer is in a spin cycle and the timer won't advance. Then you need to replace the timer.


  • It may be a cold-water supply problem, if the washing machine fills with water, agitates, drains, and spins, but then doesn't fill with rinse water. See There's no cold water.

Nov 06, 2008 | GE WBSR3140DW Top Load Washer

1 Answer

Maytag top load won't drain


during spin is the tub making a slight roaring sound? if so the tub bearing is going bad causing the motor to work harder than normal causing it to heat up. this motor has a thermal protector which shuts it down , although the power to the timer remains therefore the timer still advances. this will require a new bearing and seal kit.

Feb 06, 2008 | Maytag Atlantis MAV6000 Top Load Washer

1 Answer

Maytag doesn't seem to rinse.


Try this. Run the machine set for full load, short wash. DO NOT put clothes or detergeants in the tub. Water only. Let the machine agitate for 1-2 minutes. Gently advance the timer manually untill it locks into spin. Let the machine continue to spin until it stops on its' own and begins to refill. At this point lift the lid and see if there is any access water in the tub.

Most of the time this condition is caused by a blackage in the drain line. Make sure the drain hose is not kinked in any way.

Also, there are times when I've had to removes socks and other objects from the tub to pump hose. It only take a 10% block to cause the machine to retain water.

Nov 20, 2007 | Maytag SAV515DE Top Load Washer

2 Answers

Maytag Atlantis MAV6257AWW


I have a Maytag Atlantis MAV6257AWW. I need to replace the transmission. So I removed all four screws from the inner tub but I couldnt get the inner tub pull out, it's stuck.

From what I read on here, the seal nut doesn't have to be remove in order to remove the inner tub.

I tried every, I even hammer the shaft down from the inside of the tub but still no luck. Can someone help, thanks.

Jun 23, 2007 | Maytag Atlantis MAV6451 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Maytag MAT15MNAWW Top Load Washer Logo

65 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Maytag Washing Machines Experts

Bill Long

Level 3 Expert

587 Answers

John Tripp
John Tripp

Level 3 Expert

4654 Answers

Dan Webster
Dan Webster

Level 3 Expert

8220 Answers

Are you a Maytag Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...