Question about Kitchen Ranges

Open Question

I have a Kenmore gas range model 73601, the stove works but the oven does not. Press bake, then 350 and it pops over to 100 degrees and then makes a horrible sound, shuts down and flashed a code.

Posted by Anonymous on

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

catriver
  • 878 Answers

SOURCE: Digital Control (for oven temp and clock adjustment) not working

Puzzeled, usually when there is a stuck or shorted keypad there will be an error code. First let's see if we can tell if we are in Centigrade or Ferenhiet. Press the bake and broil button together for 2 or 3 seconds. SF should appear in the display. Press the broil pad again and C or F will be displayed. Toggle to F and press start. See if that was the problem. If not try to increase the speed of the + and - keypads. Press bake and broil together for 2 seconds until SF displays. Press the + keypad increase the speed of the control. It should toggle from 1 to 5, 5 being the fastest. Press start and see if that works. If niether works..then have someone remove the keypad ribbon cable from the control board and clean the ends with an eraser. See if that solves the issue...Catriver..post back and let me know.

Posted on May 12, 2007

aborcass
  • 2651 Answers

SOURCE: KENMORE GAS STOVE OVEN LOWER BURNER WON'T WORK

bad oven ignitor is the most common cause of bake failure, located onthe side of hte burner bar itself, if youd like with a multi-meter, you can check the wires leading to the ignitor for 110v. if you have power and nothing was glowing from ignitor theres your problem

Posted on Nov 23, 2008

  • 4 Answers

SOURCE: My Kenmore range model C970-628091 keeps beeping and flashing an F1 or F3 error code

Fridgetech is right. It's the temperature sensor. I had the same problem, but I was getting the F3 and F2 errors when attempting to preheat the oven.
A R Marshall said that he replaced the sensor but he still got the same F3 error. That happened to me too! It worked for a few weeks, then it began to malfunction again. It finally started showing preheated as soon as the oven was turned on, but never heated at all. One night at 3AM, the error code and beeper went off while we were sleeping! That happened on several occasions at various times of day, and it was necessary to kill the power to stop it. The power could then be restored and the error would stop.
Ours is a Hotpoint range (made by GE). It's my understanding that most ranges have the same or similar error codes.
The sensor was $85.00 at the parts store, but I got it on line for about $60.00 including shipping. The instructions said to strip the wires and then twist them together with wire nuts. But the new sensor had a plug that fit so I used it, and it worked for a short while.
As I looked through the problems and possible solutions, someone said look for burnt wires. So I opened it up and looked but there was nothing like that. Then I remembered the instructions that said to hard wire, so I examined the plug which seemed to have one short wire inside. I plugged it back in and tested with the same negative results. Now suspecting the plug I cut off both sides, stripped the wires and hard wired using two small wire nuts. It immediatly began working normally!
Something is wrong with the plug connector.
Try cutting out the plug and hard wiring before ordering a new part. But if you need a new part, eliminate the plug!
May God bless you and keep you safe!
Fridgetech is right. It's the temperature sensor. I had the same problem, but I was getting the F3 and F2 errors when attempting to preheat the oven.
A R Marshall said that he replaced the sensor but he still got the same F3 error. That happened to me too! It worked for a few weeks, then it began to malfunction again. It finally started showing preheated as soon as the oven was turned on, but never heated at all. One night at 3AM, the error code and beeper went off while we were sleeping! That happened on several occasions at various times of day, and it was necessary to kill the power to stop it. The power could then be restored and the error would stop.
Ours is a Hotpoint range (made by GE). It's my understanding that most ranges have the same or similar error codes.
The sensor was $85.00 at the parts store, but I got it on line for about $60.00 including shipping. The instructions said to strip the wires and then twist them together with wire nuts. But the new sensor had a plug that fit so I used it, and it worked for a short while.
As I looked through the problems and possible solutions, someone said look for burnt wires. So I opened it up and looked but there was nothing like that. Then I remembered the instructions that said to hard wire, so I examined the plug which seemed to have one short wire inside. I plugged it back in and tested with the same negative results. Now suspecting the plug I cut off both sides, stripped the wires and hard wired using two small wire nuts. It immediatly began working normally!
Something is wrong with the plug connector.
Try cutting out the plug and hard wiring before ordering a new part. But if you need a new part, eliminate the plug!
May God bless you and keep you safe!

Posted on Jan 22, 2009

Maytag317
  • 1136 Answers

SOURCE: No Bake; everything else works

Hi, When you put the oven on bake, can you see the ignitor glowing but get no flame?
Sound like the ignitor might be getting weak and not opening the gas valve. Please let me know if this sounds like the problem.
It is common for the ignitor to go bad. Even if it glows, it can be bad.
Please let me know if I can assist you further.

Vic

Posted on May 31, 2009

blueextc3221
  • 15935 Answers

SOURCE: My Kenmore gas stove model 790, the oven will not

It appears your thermostat/probe has failed in this instance.

For replacement parts - head on over to PartSelect.com or RepairClinic.com and enter in your full model number for a full parts listing.
I recommend both sites because ...


FixYa has no affiliation with either site - I have been using and recommending them for years - trouble free.

PartSelect has a great schematic database for locating the part on your unit and great "testimonials" for each part that often times includes HOW-TO information.
RepairClinic has pictures of each part they sell and also a great how-to and troubleshooting for basic repairs.


If your unit has never been serviced - there should still be an original service manual enclosed in plastic taped to the inside of the shell.
In the service manual are Error codes, maintenance procedures, and troubleshooting steps you can follow.


Anything too complicated or beyond your scope should be handled by a professional.

If you think you want to tackle the repair - and have gotten stuck on a step - reply to your question and I will be glad to help you out.





Thanks for using FixYa - a 4 THUMBS rating is appreciated for answering your FREE question.

Posted on Oct 01, 2010

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Oven will not pre-heat properly


you might want to check where the thermometer is located on older models it can be knocked out of position perhaps to close to the roof of the oven which gives false heat reading

May 01, 2015 | Kenmore Kitchen Ranges

1 Answer

Amana, ACS3350, gas slid - in range, the oven will not turn


I just had the same problem. I had it repaired and it was the oven ignitor. Labor and Parts $185. I now have an additional problem and I have to call the repair person back. The oven starts up and preheats to temp I set of 350 degrees. Then after awhile it will shut off and after another few minutes the clock will come back on and blink. I will repress oven bake and it will go for a short time and then shut off. I don't know what the problem is yet. I am totaly dis gusted with this stove. The stove is only 8 years old!

Jun 08, 2010 | Amana ACS3350 Gas Kitchen Range

1 Answer

The bake button is not going on how do i fix it


Hi,
The bottom element is bad...and not working...

Check out this tip that I wrote about this problem...

Oven Problems Electric2_bing.gif Oven is Heating Slowly or Poorly
http://www.fixya.com/support/r4511800-oven_problems_electric_oven_heating

heatman101

May 03, 2010 | Magic Chef CGR3742 Gas Kitchen Range

1 Answer

Not the right temp in the oven 100 degrees off


I have a kenmore gas range with digital display that will let me increase the temperature up to 35 degrees f*. It says to press BAKE for 6 sec., then use the number pad to increase or decrease then press START.
Hope this helps
Don

Jan 05, 2010 | GE Ovens

2 Answers

Broiler will work, but oven wont


Could be the bake igniter is bad and broil igniter is still good. may need to replace the bake igniter you will need a complete model number off range to determine the part number of the igniteryou may need.

Jan 07, 2009 | KitchenAid KGST307 Gas Kitchen Range

2 Answers

Kenmore Propane Range won't bake


The glow plug underneath the over floor need to be replaced

Dec 19, 2008 | Kenmore 36665 / 36669 Gas Kitchen Range

1 Answer

Bake and Broil not working


After you hit the function you want...bake or broil...click the up arrow.  That should give you the default temp of 350 and the unit should light.  Now adjust to the temp you want.

Nov 28, 2008 | Ovens

1 Answer

GAS STOVE PROBLEM WITH OVEN ON "BAKE."


Check ignitor. It has to pull enough amps for the gas safety valve to open and light the oven.

Jul 17, 2008 | GE JGBP32WEFWW Gas Kitchen Range

1 Answer

Cannot figure out how to make oven work


Hi, try this and see if will help you. Most of the Gemini models are the same.

To set Bake:
1. Press the Bake pad.
• BAKE will flash.
• 000 will flash in the display.
2. Select the oven temperature. Press the
Autoset 0 pad for 350° F or the appropriate
number pads.
• Each additional press of the Autoset 0 pad will increase
the temperature by 25 degrees.
• The oven temperature can be set from 170° to 550°.
3. Press Bake pad again or wait four seconds.
• BAKE will stop flashing and light in the display.

Nov 20, 2007 | Maytag MER5775Q Electric Kitchen Range

2 Answers

Preheat taking long time


If your oven has the hidden bake element then it is probably working properly. A standard oven with an exposed bake element will usually take about 12-15 minutes to preheat. The hidden element models take a little longer but they usually heat a little more evenly.
Post back if you have any more questions.

Oct 29, 2007 | Kenmore 96212 / 96214 / 96219 Electric...

Not finding what you are looking for?
Kitchen Ranges Logo

Related Topics:

71 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kitchen Ranges Experts

Dan Webster
Dan Webster

Level 3 Expert

8220 Answers

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75797 Answers

paulcarew

Level 3 Expert

2460 Answers

Are you a Kitchen Range Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...