Question about Exercise & Fitness

1 Answer

Speed declines when running in the middle of belt

Runs fine when nobodies jogging on it as gradually got worst over the last few goes have lubed up deck hasn't helped it tighten belt to motor still did not help

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Master
  • 12,223 Answers

Run the software calibration for easy diagnose, troubleshooting, and fix it.
Happy new year. God bless you

Posted on Jan 02, 2013

Ad

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
  • 1 Answer

SOURCE: Prosport1000 -- belt slips as I begin to run or

I have just had the same problem with my Proform 775. The pulley that drives the belt roller has shifted off of the splines. If yours is making a stripping sound this is likely the problem. This is a poor design since the two pulleys (motor and drive roller) do not align properly. I pried the pulley back into place and now it works although the drive belt is now at a slight angle between the pulleys. I am sure the pulley will not remain in alignment for long so I intend to glue it in some manor. I think a good low viscosity thread locker like Locktite 271 might prolong the fix or perhaps liquid super glue. The treadmill is long out of warranty and I have heard online that Proform's support is rather poor. The worst that can happen is I will have to replace the pulley but since a misalignment is the problem (poor quality control) it would likely happen again. By the way, although my unit is about 6 years old, a forced move had it in storage for most of that time. I doubt if the unit has 10 hours of actual use...

Posted on Apr 28, 2009

  • 6 Answers

SOURCE: when i start the treadmill it will run for a few

On the sportcraft tx 455 E3 message is a broken speed sensor usually its plastic and breaks from the vibration

Posted on Mar 06, 2010

  • 1 Answer

SOURCE: horizon treadmill won't start running

The manual said that after lubricating the deck, press Stop and Speed buttons together for 5 minutes and this will reset the lubrication message and the treadmill should work.

Posted on Aug 22, 2010

2manyhobbies
  • 128 Answers

SOURCE: I have a NordicTrack c2200. I find that the tread

There are a couple possibilities.
Remove the motor cover and run the machine.
Check the tension of the motor belt. It may need to be tightened. 2manyhobbies.jpg
Check that the pulley has not broken free from the front roller by stopping the walking belt when the machine is running. If the belt stops, but the motor and pulley keep turning, the pulley has broken free from the front roller.
If this is the case, with a drill and small drill bit, drill a hole through the pulley and roller on the inside edge of the pulley, between the ribs (not where the motor belt travels) and put a screw through the plastic into the metal roller.
Otherwise, change the roller.
Good Luck.

Posted on Dec 30, 2010

  • 5370 Answers

SOURCE: proform ekg 765 won't run when standing on. Have

There is a motor which spins the treadmill belt.When you start the treadmill, the motor starts running to spin the belt.But if the motor cannot take the load it stops working.In your case, the motor and motor control board is got weak and this is causing the problem. ---------- Or the other possibility is the treadmill belt, the belt on which you step.That belt should be smooth, there is grease in the inner side of belt to keep it lube and run fluently.If that oily grease gets dried up then belt gets bit stiff or jammed up.So get this both possibilities checked.First try lubing the belt internally and then try check the motor and motor control board.To locate motor control board its simple.On the side of motor you will see a electric plug in connector, the other end of that connector gets connected to motor control board.Remove that connector , clean it and reconnect after 5 minutes, then check.In some cases this resets the internal control system and everything, works normally.But its not always possible then removing and reconnecting connector helps.In other cases the motor or control board needs to be replaced.If the motor gets weak, then internal coils in motor gets burned up.----------- You mentioned in your comment that you already tried lubing the belt and it runs smooth without stepping on it, so this clears that motor is got weak and its not taking load.This will help.Thanks.Helpmech.

Posted on Apr 06, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Where does one lube the belt on this treadmill?


Belt is the surface you walk/run on.lift it up in the Centre and spray lube on the board belt runs on

Jan 08, 2015 | Exercise & Fitness

1 Answer

I have a sportscraft treadmill it come p. fine run for a few seconds and goes off. The screen had a 3 on it when it goes off. The fee seconds it does run it seems fine


7eef0c0f-9fee-4743-8c0c-d60deca9fbdb.gif1) tight and clean the upper and lower connector
2) tight and clean the ribbon cable for display board
3) adjust the Reed swtich , tight and clean and test for faulty or open
see the diagram attached.
4) lube the deck belt see the video.


God bless you

Nov 03, 2013 | Exercise & Fitness

1 Answer

My IMAGE 760 Coolaire belt stops running at higher speeds but the counter still runs. The speed that the belt stops at is getting gradually lower, what can I do?


c127bb2f-f9b3-4ae9-818d-711eb92ace1a.gifsee the video and lube the rollers bearing front+back.
Run the software calibration for easy diagnostic and fix it. SEE THe diagram attached for s. speed.
God bless you

Oct 19, 2013 | Exercise & Fitness

1 Answer

The treadmill shuts down as I go faster


This happen because the lack of LUBE maintenance schedule
Lube with 100% silicones or wax see your instr. manual
2) Lube the rollers bearing. with wd-40
3) test the drive belt motor.
4) Test the input voltage motor, if there are the motor need repair
see my personal TIPS for motor help
5) Test the output board, for input voltage motor, if there are NOT the board is faulty. see the block diagram
God bless you
12_5_2012_9_28_27_pm.gif

Dec 05, 2012 | Precor 9.31 Treadmill

1 Answer

Incline and decline wont move, so the belt wont move either. Have a jazfit treadmill


1)LUBE THE DECK BELT, INMEDIATELY.
2) tES THE MOTOR INPUT VOLTAGE, IF THER ARE THE MOTOR NEED REPAIR.
3) tEST THE OUTPUT VOLTAGE BOARD, FOR INPUT VOLTAGE MOTOR, IF THERE ARE NOT THE BOARD IS FAULTY.

4) tRY TO RUN THE SOFTWARE CALIBRITATION.

SINCERELY.GOD BLESS YOU

May 08, 2012 | Exercise & Fitness

1 Answer

I have been losing forward speed over the last 2 weeks, When I press the forward pedal the mower goes very slowly. My engine is working fine.


The automatic transaxle is driven off a belt that runs from the engine to the top of the transaxle, make sure this belt is not slipping and also ensure the neutral rod in the rear of the tractor is pushed all the way in.

May 24, 2010 | Craftsman 42 in. Precision Cut Plus 24hp...

1 Answer

HOW DO I LUBE MY HORIZON T81 TREADMILL


Your lube goes between the walking belt and the deck( the board under the belt). Apply lube as close to the center of the belt as possible then walk at a slow speed to spread lube evenly.

Jul 14, 2009 | Exercise & Fitness

1 Answer

Bogs down


Sounds like either the belt is loose or the belt/deck need to be lubed.
To tighten the belt, start by locating the two bolts that adjust the rear roller (one on each side of the unit in the back). Run the unit at about 3 mph. Tighten the bolts a 1/4 turn at a time. Make sure that what you do to one side, you MUST do to the other side or the belt will get off center. After you tighten it 1/4 turn, check the belt to see if it is still slipping. If it is then tighten the belt 1/4 turn again. Continue until the belt does not slip, but do not tighten the bolts more than 2 full turns.
To lube the treadmill, use silicone spray and spray between the belt and deck on both sides. I hope this helps. Let me know if you have any other problems.

Feb 21, 2009 | Exercise & Fitness

1 Answer

Snow thrower won't throw snow


the problem could be the snow is to heavy for the motor to keep up, if thats the case you may need to upgrade to a more powerful model or try not to overload it. take it a little slower so the motor can keep up. but try tightening the belt. with your pointer finger push down on the belt it should have about a half inch give, if it moves more than that its too loose and probably slipping under load

Dec 13, 2008 | Toro Blowers Rake and Vac - Electric...

Not finding what you are looking for?
Exercise & Fitness Logo

Related Topics:

56 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Exercise & Fitness Experts

Electro Med Services...
Electro Med Services...

Level 3 Expert

6694 Answers

Howard
Howard

Level 2 Expert

115 Answers

Tom Chichester

Level 3 Expert

34690 Answers

Are you an Exercise and Fitnes Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...