Question about Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Clutch how do i get the clutch and transmission back together on a kennmore elite top load washer? had 3 screws holding it together

Posted by on

  • 2 more comments 
  • tubby66_74 Jan 14, 2009

    i took out the 3 screws that hold the clutch and transmission together and can not get it back together.

  • tubby66_74 Jan 14, 2009

    that is if i am calling them the right things

  • Dean Rhymer
    Dean Rhymer May 11, 2010

    sorry I meant how far did you get?

  • Dean Rhymer
    Dean Rhymer May 11, 2010

    how did you get?

×

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 113 Answers

Ill post a tutorial for fixing this tomorrow at www.shop.washermd.com dave

Posted on Jan 14, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

WASHING MACHINE


THIS symptom means but ONE thing. The drum clutch is burnt and slipping or said clutch is worn out. I just replaced the clutch and hub unit in my washer, original was burnt and slipping because of past overloading. The ole lady said "NOT ME, I NEVER OVERLOAD IT". Well, it works fine now. If yours is a Kenmore washer and drives right off the transmission, you have to remove the outer shell, remove the cap on agitator, then the 7/16 head bolt in the center that holds the agitator to the shaft, turn the unit on it's back, this after unhooking electric and hoses from back, then remove the pump by popping the clips off, remove the motor by removing the 2 screws in clips and popping the clips off and pull motor strait off, unhook the electric cable that powers the motor and pop same cable off the retainer that keeps it on the transmission, remove the 3 1/2 inch head bolts that hold the transmission to the standoffs, pull the transmission completely out of the washer and you'll see the clutch on the top around the shaft. under the concave washer, Remove the push-clip from shaft at clutch hub. Remove the spring clip that holds clutch to trans. Slide the clutch hub up and off the shaft. Place the NEW clutch hub on the trans and put it all back together. You'll find your washer works perfectly now. Plenty of spinning speed.

Aug 31, 2014 | Washing Machines

1 Answer

Kennmore top loader makes noise in spinning and adgating at same time


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (###.######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

See the following Whirlpool Service manuals for top load, direct drive washers. They describe what happens in the transmission when the washer goes into spin mode:


WHIRLPOOL INST AND MAINTENANCE INCLUDING HOW TRANSMISSION WORKS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf


WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf

Also see the Whirlpool Parts list for their Commercial washers, although the consumer models use the same transmission.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


Basically whats happening is this.

When the washer goes into spin mode two plastic cams are forced together and raise a gear on the main agitator shaft that is supposed to keep the agitators from spinning. If the cams are worn (not necessarily broken) the gear doesn't lift high enough to completely disengage the agitators. We had the same problem. Ours was a major gear noise but a clicking could also be a symptom. A set of Whirlpool Agitate Cams (part number 62580/01) cost about $15.00.

It's a bit messy to fix (16 oz. of oil in the transmission) but very inexpensive.

See the following for how to remove the transmission.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators.

The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt. A 1/2" socket extension works well.

You don't have to remove the drum.

You can also see this site for removing the transmission.


ILLUSTRATED DESCRIPTION OF REMOVING CABINET THRU TRANSMISSION.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission. Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 15 Oz of 80-90 weight gear oil. (Available at auto parts stores)


Remove the transmission cover.

Pull off the spin pinion.

Push down on the agitate spring and remove the spring clip. Note where is attaches to the main shaft.

The two plastic agitate cam parts pull right off. Don't lose the washer on top of the cams.

Replace the cams, washer, spring and clip, pinion, oil (assuming you drained the oil first), cover and clutch parts.

Line up the transmission so that the release cam on the brake drum will snap onto the clutch spring retaining clip and put all parts back in the washer.

I'd also check the Motor Coupler (a $15.00 item that tends to wear) while you have the transmission out.


The basic tools are screwdriver, small socket set with up to a 1/2" socket, vice grips or good pliers (to remove and replace clips)

Jan 06, 2011 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore elite no spin cycle


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump
removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (110.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Three possibilities: (Ranging from easiest to messiest)


Newer model Whirlpool / Kenmore washers use a Lid Switch as a safety device. Unless the switch senses that the lid on the washer is closed, the washer will neither agitate nor spin.

Older models only used the switch during the spin cycle.

Try to bypass the Lid Switch by removing the Console and jumping the two outermost pins on the switch.

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a diagram on jumping the switch as well as a detailed section on how the transmission works.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf


It also has a troubleshooting guide.

To bypass the switch, you only have to disconnect the power to the washer, tilt the console back, unplug the switch and using an short piece of insulated wire, jump the two outermost contacts on the connector coming from the console and plug the washer back in.

Following is a description of how to gain access to the console and how to remove the cabinet if necessary.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=131&osCsid=913ba652cd504fb162f87d892bcb427b

With the jumper in place, try to re-start the washer.

If it works, the Lid Switch is a relatively inexpensive part.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If you've tested the Lid Switch and the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.



May 19, 2010 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Have Kenmore Elite top-loading washer that will not agitate or spin. told it is probably the coupling between motor and transmission. can't get control panel off.


#
1

Disconnect your Kenmore Oasis washing machine from its power source. Make sure that your washer is unplugged before beginning to disassemble it.
#
2

Remove the screws that hold the control console to the top of your Oasis washer. In some Kenmore Oasis models, the two screws may be covered by plastic end caps. After removing the screws, set them aside until you are ready to replace them.
#
3

Flip the console up, back and out of the way.
4

Locate the cabinet clips on the top of your Kenmore Oasis washer. These clips are located toward the back of the washer top and would be hidden by the console if it were not currently flipped up.
#
5

Slide your screwdriver underneath the metal cabinet clips. Wiggle the screwdriver back and forth to gently pry the cabinet clips free.
#
6

Disconnect the group of colored wires that plug into the top of the washer from the control console. These wires control the lid switch on your Kenmore washing machine. To disconnect, grasp the white plastic clip and pull gently.
#
7

Remove the washing machine cabinet. Tilt the cabinet towards you, and then lift the entire cabinet up and off of its platform.



Thanks for using FixYa - a 4 THUMBS rating is appreciated for answering your FREE question

Apr 24, 2010 | Kenmore Elite Oasis 27052 Top Load Washer

1 Answer

My Kenmore Elite washer spins to slow cauisng the


If this is occurring mostly on heavier loads your clutch may be slipping. If you take a flathead screwdriver and push down the lid switch so the washer will spin with the lid up, grab the inside of the drum. If you can easily stop the drum its most likely a bad clutch. If you tip the washer back and see oil underneath then its probably your transmission leaking oil onto the the clutch causing it to slip (in which case you need transmission and clutch assy). If you see oil I would probably not bother calling a tech it would be a pretty expensive repair.
IF the problem is with the clutch only it may be worth repairing but to replace the clutch you will have to remove the pump, motor, transmission, and the clutch mounts on top. The other less common possibility could be a bad drive block under the inner tub. hope this helps. _MJ_

Jan 28, 2010 | Kenmore 15864/15862 Top Load Washer

1 Answer

Model 2485-2300 Top Load Washer I have to


First, see the Sears Parts site for washer model 110.24852300 which I assume is your washer.

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/getModel!retrieve.pd?pop=true&modelNumber=110.24852300

Whirlpool / Kenmore top load direct drive washers use a clutch to start the Spin Tube which turns the tub.

They also use a Neutral Drain Assembly in the transmission which allows the washer to drain most of the water out before starting the spin.

Two possibilities:

First, See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and transmission in order to check the clutch.

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/getModel!retrieve.pd?pop=true&modelNumber=110.24852300

You don't have to remove the drum.

Check the clutch for wear as well as the springs. If the clutch is worn or the springs are broken, Sears has a "rebuild kit" for the clutch.

If the clutch is OK, the problem points to the Neutral Drain Assembly in the transmission.

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a detailed section on how the transmission works.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

It also has a troubleshooting guide.

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Manually turning the drum apparentlthrows the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.


http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Nov 29, 2009 | Kenmore Washing Machines

2 Answers

Kenmore Elite Washer Does Not Spin


This a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/getModel!retrieve.pd?modelNumber=110.20992991

and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

The brake on these washers is driven by the clutch on top of the transmission.

The Kenmore / Whirlpool top load uses a reversing motor to initiate the pump for draining and the transmission to spin.

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a detailed section on how the transmission works.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

It also has a troubleshooting guide.


If the washer drains the problem is likely in the transmission.

We had the same problem:

If you lift the lid, put it down again or stopping and starting the cycle knob, and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Apparently, by opening and closing the lid, or stopping and starting the washer torque from the motor starting throws the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.


http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Nov 16, 2009 | Washing Machines

1 Answer

Doesn't always spin, will spin if i give it a push. Load size doesn't matter. Will spin some times and not a other times till I give it some help.


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (###.######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

There are three areas to consider:

1. Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission. It's used as a fail safe device and consists of three parts. Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes. The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or spinning.

2. Top load, direct drive washers use a clutch mounted on top of the transmission to direct power to the tub. If the clutch pads or springs are worn or broken, the tub won't spin or in your case, giving an assist to the tub may start it spinning.

3. The transmission on top load, direct drive washers uses a Neutral Drain assembly.

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Giving the tub an assist may help the cams line up with their corresponding tabs in the Main Spin Gear.

See the following Whirlpool / Kenmore installation and service manual and look at the section on the transmission.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

If the Motor Coupler and Clutch are fine, replacing the Neutral Drain assembly is a bit of a messy job but worth the $15 it cost vs. a $170 transmission.

If necessary, following is a method of replacing the assembly.

First, remove the cabinet and transmission.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission. Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode by itself.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.



Oct 19, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

Kenmore Elite spin cycle squeals


The clutch/transmission has failed.

Thanks for using FixYa - a 4 THUMBS rating is appreciated for answering your FREE question.

Jan 14, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore elite top load ms9711174


THE KENMORE TOP LOAD WASHER HAS A CLUTCH AND DRIVE COUPLING THAT IS PART OF THE SPIN CYCLE.
THE DRIVE COUPLING ATTACHES THE MOTOR TO THE TRANSMISSION AND IS MADE OF PLASTIC AND RUBBER.
IT COULD BE GETTING HOT AND TORN. THE OTHER POSSIBILITY IS THE CLUTCH MAY BE SLIPPING. THERE COULD BE OIL THAT HAS GOTTEN INTO THE CLUTCH AND SO THE CLUTCH WON'T GRIP. PULL THE CABINET OFF OF THE WASHER OR TIP IT BACK AND CHECK THE FLOOR FOR BLACK OR WHITE SHAVINGS OR OIL. THE SHAVINGS WOULD BE FROM THE DRIVE COUPLING AND THE OIL COULD BE FROM THE TRANSMISSION OR THE SPIN TUBE.

Apr 01, 2008 | Kenmore 22422 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Kenmore 24032\24036 Top Load Washer Logo

Related Topics:

51 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kenmore Washing Machines Experts

Richard Roth
Richard Roth

Level 3 Expert

9472 Answers

Jesus  Colon
Jesus Colon

Level 1 Expert

12 Answers

Fred Sops

Level 2 Expert

271 Answers

Are you a Kenmore Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...