Question about Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

The water flow valve doesn't seem to be letting water through to

Set @ 35% built in unit about 15 years old . water to the valve but not past.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 700 Answers

Http://www.aprilaire.com/themes/aa/en/manuals/600a.pdf Read page thirteen and there is a inlet water filter that may be cloggeed. Let me know if you need anything else.

Posted on Jan 11, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Honeywell he240 no longer working. It is less than 2 months old. I noticed water had stopped flowing out of drain tube. The filter tray is not filling up with water. Humidistat clicks when turned up and...


Maybe the hose is blocked. Take the hose off the supply side, and blow into just enough to add pressure to it and see if that works.

Try this site for more details or a similar issue:

Honeywell HE240 new install not working

Feb 12, 2015 | Honeywell Humidifiers

1 Answer

Aprilaire 700 water never shuts off


the float may be bad or sticking allowing water to run continusly even when unit is off.

Nov 06, 2013 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

Am getting just a little bit of water coming through the clear hose at the bottom of my unit. Maybe 4 oz every 5 minutes. According to what I have read here it should be a quart about every 5 minutes. My...


Humidifier may be undersized or a restriction at the inlet side of the solinoiud valve. Turn water off to humidifier and remove inlet side of water line at the solinoid valve. Carefully remove the inline filter at the inlet side of the valve and wash under some warm water making sure it is clean.

Jan 31, 2011 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

The water will not "kick on" so to speak. I have


you can check the flow valve to see why the water is not flowing in auto or you can get a new unit

Dec 09, 2010 | Aprilaire 400 Humidifier

1 Answer

Sears humidifier is running at less than 50% after only one year


If your sure you have water supply to the unit,the float switch/valve is either clogged or defective.

Jan 09, 2010 | Kenmore Humidifiers

1 Answer

Water only runs with humidistat in test/reset mode. Aprilaire 600 with an Aprilaire 56 Automatic Humidistat, both about 5 years old. Water line is clear, and test mode runs fine for the 1 minute interval....


you need to make sure your humidity level in the house isnt higher then what your humidifier will provide at any givin outdoor temp. this chart is in the owners manual. you cant remove the wires going to the ODS or it will give an error unless you have a resistor to put in its place. Anyway if the humidifier works in test mode according to AA it works so you may have higher humidity than you think, the highest your gonna get is 45% as the temp outside drops it will allow less humidity so it doesnt cause window condinsation (property damage) here is a copy of the chart. the #s on the left are the dial setting
TABLE 2 – % Relative Humidity Guide
Outdoor Temperature (°F)
-10°F 0°F 10°F 20°F 30°F 40°F
1
10% 10% 10% 15% 20% 25%
2 10% 10% 15% 20% 25% 30%
3 10% 15% 20% 25% 30% 35%
4 15% 20% 25% 30% 35% 40%
5 20% 25% 30% 35% 40% 45%
6 25% 30% 35% 40% 45% 45%
7 30% 35% 40% 45% 45% 45%

Nov 28, 2009 | Aprilaire 600 Humidifier

1 Answer

What should my humidifier be set at for the winter?


Hi, Jennifer:

I'm no expert, but those who are seem to agree that the first thing to check is your evaporator panel. Aprilaire recommends replacing it annually--so if you haven't replaced it recently, that would be the first step to take. Next, check the power supply to your Aprilaire unit. Turn the humidistat to 0%, and then turn it slowly back toward 35% until you hear a click at the unit. If you don't hear a click, you'll want to check that the unit is in fact getting electric power (you may want to get an electrician or furnace tech to do this). If you do hear the click, the next thing to check is whether you have sufficient water flow to your Aprilaire unit. On mine, I had to adjust my water supply saddle valve, as well as the inline valve on the discharge side of the solenoid (see prior post from this morning)--and this seemed to clear the lines and restore water flow. Once you achieve proper water flow, you will probably want to set your humidistat at 35% for winter temps of around 20 degrees F--but be sure to adjust it downward for colder weather. Comments, anyone?

Dec 13, 2008 | Aprilaire 700 Humidifier

1 Answer

SOLENOID DOES NOT SEEM TO BE WORKING.


If your humidifier is wired to run only wen your fan is on. if your water supply is could you will not get any humidity unless the heat in on. you need to connect the humidifier to hot water then you can keep the fan on the on positions by your thermostat and set your hemostat to 35% hum.

Jan 06, 2008 | Aprilaire 550 Humidifier

Not finding what you are looking for?
Aprilaire 600 Humidifier Logo

Related Topics:

125 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Aprilaire Humidifiers Experts

paulcarew

Level 3 Expert

1904 Answers

Ken Thomas

Level 2 Expert

118 Answers

Mack Baxter

Level 3 Expert

379 Answers

Are you an Aprilaire Humidifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...