Question about Washing Machines

1 Answer

My husband replaced the motor coupler on our Kenmore 80 series top loader. During disassembly, he took out 3 bolts that mount the motor to the tub. After the repair, he assembled everything and went to remount the 3 bolts and they will not reach up into the corresponding part. Is there a trick to lining it up?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 640 Answers

He removed the transmissiom bolts..wow..tell him to push up hard on the bottom of transmission ,,should go back ...

Posted on Jan 04, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have an older, but in good condition, Kenmorre 80 series top loader washing machine. The spinning won't move or when it starts washing, the arm in the middle doesn't spin the clothes around. Would it...


The Sears series numbers (70, 80, 90) only mean how many "bells and whistles" a washer has. The most important thing is the full model number. Usually a number starting with 110.########.

Most models don't use belts anymore but use a Motor coupler.

This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (110.######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Look in the section for the motor, pump gearcase and you'll see the Motor Coupler.

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the transmission input shaft. Between them is a

rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump. This is likely why the machine drains.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be

damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.

Nov 21, 2010 | Kenmore Washing Machines

2 Answers

I have a Kenmore 90 series top loader washer. It


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (110.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Two possibilities:

1.

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump. This is likely why the machine drains.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


2.

It's possible (if the motor coupler is fine) that one or more of the Neutral Drain Assembly gears , or the main Spin Gear in the transmission have broken.

See the Whirlpool / Kenmore service manual for a description of what these gears do.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

In order to check them, you'll have to pull the transmission.

When ours had a similar problem and after looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.


http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit or main spin gear, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Jan 26, 2010 | Kenmore 15864/15862 Top Load Washer

1 Answer

I have a Kenmore Series 80 washer and the tub


i would check the motor coupler
it sits behind the motor before the transmission
this model
thre piece part that drives the transmission

Oct 15, 2009 | Washing Machines

1 Answer

Kenmore top loader washer - No spin - motor rattles - wtr pmp ok


Bad/broken coupler/ http://www.davesrepair.com/DIYhelp/DIY285753.htm

Sep 01, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

During the spin cycle, the washing machine rattles loud almost as if its off track, it is the 80 series kenmore top load


souns like the gearbox (what the motor mounts to) it bad. I'm asummin the load in the washer is balanced (all the clothes are not on one side of the tub)

Jul 05, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

How do you open the console on a Kenmore 80 Series Washing Machin


To replace a motor coupling on a Kenmore top loader, follow this link:

http://www.fixya.com/support/r385250-replacing_motor_coupling_kenmore_top

Included are all the step-by step instructions you need (including how to open the console). If you still have questions, or require additional assistance, please let me know. I hope this helps you.

Feb 25, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

I have a Kenmore series 80 washer that is making a loud clunking


check the motor coupler between the gearcase and motor for wear. If it is cracked or broken it will need to be replaced

Jan 04, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

I washed some comforters and the machine will not spin . The mach


sounds like the heavy load broke the coupler. It is what connects the motor and transmission. it should still pump the water out because the bump is attached directly to the other side of the motor.

Dec 08, 2008 | Kenmore 23822 Top Load Washer

1 Answer

My 80 series 110-23812-100 type 3. wont spin the tub during rinsing and i already replaced the plastic coupler


It's more than likely the clutch. Since you already replaced the motor coupling, it can only be the trans or the clutch and my guess is the clutch since the clutch and motor coupling are the weak links in the system.

Dec 06, 2008 | Kenmore 24902 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Washing Machines Logo

Related Topics:

45 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Washing Machines Experts

Dan Webster
Dan Webster

Level 3 Expert

8147 Answers

Richard Roth
Richard Roth

Level 3 Expert

9472 Answers

Donald DCruz
Donald DCruz

Level 3 Expert

17129 Answers

Are you a Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...