Question about Kenwood KAC-X501F Car Audio Amplifier

1 Answer

Amp trouble I noticed that one of my two subs wern't working, so i checked the + and - wires, and they were fine, and I noticed that one of the rows of lights on the top of my amp wern't lighting up, so i replaced the fuses, and still the same problem. Do you think i may have blew a channel on my amp, or do i need to replace it thanks

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.


    An expert that hasĀ over 10 points.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 13 Answers
Re: Amp trouble

You proberbly just blew that channel on your amp, maybe you should just take it in o a sound shop and ask them to fix it, the problem shouldn't be big enough for you to throw away the amp...

Posted on Aug 15, 2007

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

2 Answers

Protect Light On Amp Being Weird

Could try switching right and left subs. If the problem moves to the other side pull the wiring and redo.
Then if the wiring is ok check the sub.

May 15, 2013 | Jensen JPA600D - 600 Watts Digital Mono...

1 Answer

I have a kenwood kac-9152d amplifer and it works just fine for about 10 minutes then just shuts off and subs dont work, about 30 seconds later my amp turns back on with the subs.

make sure it's well ventilated. If there's no air flow, then there is no way of cooling down and to protect itself it will shut off. Make sure the speakers are wired correctly as per amp specs. too many subs or subs connected improperly can draw too much current and shut the amp off, but you will notice this when you turn up the volume to a certain point and the amp shuts down.

Aug 30, 2011 | Kenwood KAC-9152D Car Audio Amplifier

1 Answer

I have 2 amps instalkled in my car one is sony 1200w 2 channel amp for speakers and one is solid audio f2500d for 3 subs my sound and every thing was good but suddenly from yesterday im having trouble when...

First disconnect the CD head unit from the sub amp and see if the other amp works. If yes, the problem is the wires to the amp, the amp itself, or the subs/sub wiring. If no, the problem is the head unit--probably an internal short.
If the other amp works with the sub amp disconnected, reconnect the sub amp to the head unit, but disconnect the sub wires from the amp. Try the CD player. If the amp goes to protect with no speaker wires attached, the amp is bad. If the amp is OK, the problem is the subs or sub wires. Hook the wires up to the amp again, but disconnect them from the speakers. Try the player again. If the amp goes to protect, the problem is the amp wiring. If not, the problem is the subs. Check the impedance of each sub using an ohmmeter to determine which amp is out of spec.
Please let me know if you have questions, and thanks for using Fixya.

Jun 11, 2011 | Solid Audio F2500D 1-Channel Amplifier Car...

1 Answer

Hit bump and subs and amp wont work

Loose wire or connection is causing stereo to short out, Check all connections including amp,Stereo,Speakers and make sure nothing is touching places it shouldn't

Jul 29, 2010 | Jl Audio Class D E1400D Car Audio...

1 Answer

I have a Pioneer GM-5300T amp wired to a 10 inch kicker sub. The music plays throughout the speakers of my car but the sub goes in and out. I noticed that the amp's power light dims when the sub goes in...

Hello pburgfootbal,

You do not specify which Kicker sub you have or how it is wired to the amp. The GM-5300T is only stable to 4ohms in bridged mode and if your sub is a 4ohm DVC with the coils in parallel, it presents a 2ohm load. If the sub is 2ohm DVC with the coils in parallel, the load is only 1ohm. Either configuration would be too low of an impedance for the amp in bridged mode. I'd check the sub specifications and make sure that the wiring configuration properly matches it to the amp.

Hope this helps.

Jul 31, 2009 | Pioneer GM-5300T Car Audio Amplifier

1 Answer

Amp doesn't come on

Hello rheabarb,

You did not say whether or not you checked the wiring going to your subs. Many times, a shorted or grounded speaker wire will cause an amp to fail. And if the amp powers up OK with the subs disconnected, I'd suspect one or more of the wires.

Hope this helps.

May 19, 2009 | Clarion APX1300 Subwoofer Mono Amp - 300W...

1 Answer

Kicker zx750.1 Amp in Protection Mode (Red LED)

My kicker amp zx1500.1 keep going in protection mode I unhooked the sub speak wires and put the ACR cords back in and it didn't go in protection mode what next

Mar 18, 2009 | Kicker 06ZX750.1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Problem with amp...

In virtually all instances where the protection light is illuminated, the amplifier has gone into protection because the output transistors are shorted. To eliminate external wiring problems do the following.

Disconnect all speaker wires from the speaker terminals of the amp and disconnect signal cables from the amp. If it powers up, the wiring needs to be checked. If it still goes into protect, the amp likely has blown output transistors.

If it does have blown outputs, it's is likely due to the speaker wires shorting together when the woofer was out of the vehicle.

Dec 29, 2007 | Jensen XA4150 Car Audio Amplifier

1 Answer

Mtx 895 trouble

check your fuse up front first. some amps will turn the light on with only the remote wire (the 12 volt signal from the head unit). That may be your issue. If not you need to check your signal input. try hooking the rca's to a diffrent source, i.e. other radio your tv anything with Rca out put. If still you get nothing then pull your subs out and take a regular 9 volt battery and touch the leads to the positive and negative of the sub. Just for a moment though if the subs move when they come in contact with the charge from the battery then my last suggestion would be to take it to a store where you can have an authorized tech check out the equiptment. Good luck

Nov 19, 2007 | MTX Thunder 895 Car Audio Amplifier

1 Answer


Check your ground wire! Relocate it to another place in the car and try to get a heavier ground wire aswell.

Apr 03, 2007 | Sony XM-2200GTX Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Kenwood KAC-X501F Car Audio Amplifier Logo

Related Topics:

40 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kenwood Car Amplifiers Experts

Matthew Spark
Matthew Spark

Level 3 Expert

1042 Answers

Tygh Duval
Tygh Duval

Level 2 Expert

290 Answers

Pieter Vleeshouwers

Level 3 Expert

1330 Answers

Are you a Kenwood Car Amplifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides