Question about Focusrite Saffire LE FireWire Audio Interface Sound Card

2 Answers

Firewire connection lost

Hi

Whenever the Saffire le is connected, it says on the saffire software: "Firewire connection lost."
Although in device manager it says the device is connected, I have updated the firmware inside the card, the software, and all updates for my operating system (vista).
If I try to use the card with any audio software, the software hangs and I have to close it, If I scan the soundcard for changes through device settings it hangs there also.
Sometimes if I restart the computer the card will connect for a second, but then disconnects and then continually does this.
I am using a laptop and connecting the card via an 34 express slot with a Startech Firewire card, this has a texas instruments chipset which is reccomended by Focusrite, but I'm still getting problems.
I have searched and searched the web, but very few people seem to be having this problem unfortunately!
Any help would be greatly appreciated, I would have returned the card as I think that is where the issue lies, but I have ran out of time.
Merry Christmas
Jamie

Posted by on

  • 8 more comments 
  • Deedle1 Jan 08, 2009

    I have the same problem but the PC is a Dell Studio Hybrid. Any Ideas?

  • ganjamandk Jan 12, 2009

    i have the same problem, when i play any kind of music, it sounds like bad 8bit sound, i have acer 8920G

  • philipm17 Jan 16, 2009

    Same problem here with my xps420 dell pc .Although I just bought mine so will send it back as it's still under warranty.

  • Anonymous Jan 17, 2009

    Exactly the same problem here with almost the same specs, although it's a Saffire that I've got.The only difference is that I can't even update the firmware. Cubase sees the Saffire, the Saffire gets the sound but the Saffire Control always gives me the "Firewire lost connection" message.

    Hope someone has got a solution for us as none of the "tips" on Focusrite web page has worked so far...


  • funkatronic1 Jan 18, 2009

    it has got it's own input, nothing else is connected by firewire or ever has been.

  • cresh85 Jan 21, 2009

    HI... I'M ITALIAN SORRY FOR NOT PERFECT ENGLISH...

    I HAVE THE SAME PROBLEM, FIREWIRE CONNECTION LOST! THE DRIVER IS OK, THE FIRMAWARE IT'S OK, AND I USE WINDOWS VISTA DRIVER DOWNLOAD FROM FOCUSRITE WEB SITE "SAFFIRE 2.4.

    I TRY TO DISABLED THE INTEGRATED SOUND CARD FROM BIOS BUT I HAVE TODAY THE SAME PROBLEM, YOU FIND A SOLUTION? IF YES CONTACT ME: cresh85@hotmail.com



  • Anonymous Jan 27, 2009

    Same problem, but with windows xp, and saffire le.

  • Anonymous Feb 03, 2009

    Hi , Having the same problem here. Mac OS X Saffire lights up but no one is home. Getting the same error message

  • decidedly711 Mar 22, 2009

    Same problem Saffire LE with MacBook Pro. sole user of firewire port. Used to show up and play. not anymore. updated OS, etc. no dice. help

  • MUSICTRACER May 02, 2009

    I am experiencing exactly the same problem. Saffire is not recognized as connected to laptop. The system fails to "see" it. Does anyone think it could be the not enough power supply? I mean how many of you guys supply power through power adaptor and how many through firewire? I can only supply through adaptor since I connect Saffire to a laptop (3pin connection)...

×

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 1 Answer

Ok, here it is. There is an answer is the answer based section on the Focusrite website. Basically it is recognizing it as a firewire device and not an audio device, or so I have gathered. So you need to uninstall the Saffire software and then: 1. Find your FireWire (IEEE 1394) controller in Device Manager (START>CONTROL PANEL>SYSTEM>). 2. Click "Update driver" 3. Select "Browse my computer for driver software" 4. Click "Let me pick from a list of device drivers on my computer" 5. Install the driver that ends with "(Legacy)". 6. Reinstall your Saffire driver using the latest version from the Focusrite website, and re-connect your device.
Hope this helps,
Cheers - DJ Zerokewl

Posted on Feb 02, 2010

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

In my case... The interface "Saffire" must have its own firewire input to the computer ... You can not connect external disks to the same firewire input... Tomas K

Posted on Jan 18, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Lost conection firewire ,


Check you have the latest software or firmware drivers from their website at Focusrite.com

Check that the FireWire cable is connected properly.

Try using the supplied power cable.

Try using the other FireWire port found on the back of your Saffire product, and also try different ports (if you have more than one) on your computer.
If you have any other FireWire devices connected, try disconnecting them, as they may be restricting the FireWire bandwidth too much if connectedon the same bus.
NB: You may have more than one FireWire port on your computer. Note that they may be connected to the same bus, even though they appear to be physically seperate. This will be the case if you have a FireWire card with multiple FireWire ports on (all ports on the card will be on the same bus), and is also often the case if you have multiple ports inbuilt on you system.
Increase the FireWire buffer size on your FireWire card, found at C:/Program Files/Focusrite [Saffire product]/Driver/ASIOControlPanel.exe (where [Saffire product] is the name of your Saffire product). Its default setting is 2ms, but you may find that increasing it helps connectivity and will improve audio performance, at the cost of increasing latency.

Mar 09, 2011 | Focusrite Saffire LE FireWire Audio...

1 Answer

Hi, My Saffire LE is making a crackling sound. I have check this on both the monitoring channel and the second out put on my HS80's and also on the headphones out put on my AGK's, the crackle is...


Power sound amplifier output transistor push n pulls are dead and the q point is off the scale.
Either it is a modular amp or discreet top hat xistors

Aug 23, 2010 | Focusrite Saffire LE FireWire Audio...

1 Answer

My Saffire Le doesn't show up in AUDIO DEVICES but all is instaled corect and in my device manager I can that fire wire and Saffire are ok please try to help... it began after I reinstaled windows (now...


Go to Volume Controls - Options menu - Properties... is it in the Mixer drop down box there? You might find the problem is that any onboard soundcards you have on the motherboard are now set to default since you reinstalled. In which case go to device manager and disable it. If problem persists try a reinstall of saffire whilst the onboard card is disabled. Some motherboards allow you to disable the onboard sound from the bios menu too, that could be something to try

Oct 31, 2009 | Focusrite Saffire LE Sound Card

2 Answers

My firewire does not connect to my firewire focusrite saffire


I had the same problem during instalation... Try connecting first and then connect the power cable. It worked for me and installed properly. The problem is I'm facing a new problem now... The Azmixer.exe -or something similar - won't load on memory... The sound card doesn't work and isn't recognized... Any idea...?

Apr 20, 2009 | Focusrite Saffire LE FireWire Audio...

2 Answers

No sound device connected to pc!


Do you now have a solution for the problem coz I have the same poblem....
Your soonest reply will be appreciated! Thnx...

Apr 10, 2009 | Focusrite Saffire LE FireWire Audio...

1 Answer

Firewire audio problem


Hey Waterleo
I am running a very similar system. Black macbook and saffire not LE.
So this could be your problem. When you first connect the firewire cable to your mac from the saff you will see on the inputs a signal coming from nowhere. This is the mac syncing with the saff. Im pretty sure its the same with the LE but you must wait until your Line Mode(pad) lights turn green this means the two are connected. Try waiting for this it may take upto 3 or 4 mins sometimes depending if you are using the external powersupply or not.
If you have already done this and still nothing try this. FIrst plug a guitar into an input of the saff and confirm there is a signal being produced. If so your problem may be in your system prefs. 
Apple menu --> System prefs----> sound
you will see a window with 3 tabs labled input, output and sound effects.
go to input and confirm that the saffire is in the below list and highlighted, the same for output. 
Ignore sound effects.
Also i just looked at my saffire and i am not being rude now but i am assuming that your new to this tech. so there is a pot(knob) on the front for your saffire labled monitor, this is your main volume for the system.
hope this helps my friend.

Mar 07, 2009 | Apple MacBook 13"White /2.0Ghz Intel Core2...

1 Answer

Crackling when recording with saffire


Without much info to go on I would first make sure that your input levels are not set too high when recording causing clipping and digital distortion on playback. Usually this is the thing that causes crackling sounds. Rather hard to fix after the fact and you may have to rerecord those tracks to get a cleaner sound you are happy with.

Jan 03, 2008 | Focusrite Saffire LE FireWire Audio...

Not finding what you are looking for?
Focusrite Saffire LE FireWire Audio Interface Sound Card Logo

2,252 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Focusrite Computers & Internet Experts

Brian Sullivan
Brian Sullivan

Level 3 Expert

27725 Answers

kakima

Level 3 Expert

98868 Answers

David Payne
David Payne

Level 3 Expert

14088 Answers

Are you a Focusrite Computer and Internet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...