Question about Edirol UA-25 External Sound System

1 Answer

Mic problems: playback works great through interface, microphone isn't being detected

Hey there I just recently bought the Edirol UA-25 interface and an Apex 435 microphone... and i've installed it and all of the drivers, etc. for the interface without a problem, it plays back sounds through winamp, itunes, windows media player, etc. PERFECTLY. I've ran into 2 issues though. The first needs to be dealt with before the second is even relevant. 1) My computer/interface doesn't detect the microphone. The cable is secured to the mic and the interface, and the interface is set to record in advanced mode,96k, with phantom power on, as it told. However, when I go to test my mic in windows, it doesn't pick up any sound. Even with the levels all the way up. No Sound at all detected. What's the issue here? 2) Although the interface works with winamp and media playing programs, when I playback a track in Adobe Audition 1.5, it comes out of my laptop speakers, rather than through the interface! Frustrating, is there compatibility issues or do I just have something not set up correctly? Help is greatly appreciated! Thanks - Ellzy96

Posted by on

Ad

1 Answer

Check in contraol Panel under sounds and audio devices that you are using the Edirol and not an on board sound. It sounds like although the cards installed its not selected as the audio device to record from. You will also have to tel Adobce audition to select the Edirol as you audio card of choice as it to can be changed to select input from other sound devices.

Posted on Apr 18, 2007

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I just brought the nt1-a and plugged it in to my cakewalk UA-25 EX and nothing ...No sound from the mic ...


  • Be sure Phantom power is on.
  • Check that other mics or sources work properly through the interface.
  • Check that the mic functions through another mixer/interface.

Aug 12, 2010 | Rode NT1A Professional Microphone

1 Answer

How to use a condenser mic on a mac/in garageband?


Hi,

If you are sure that the microphone and the cable is OK, it could be that you're phantompower is to low.
Normally you need 48 Volt, you can check that with voltage meter between pin1-2 and 1-3 from the XLR.

regards,
Gerard

Jan 22, 2010 | Audio Players & Recorders

1 Answer

No Sound From Channel 2 on my UA 25


My laptop is problems .sound driver is uninstalled

Feb 12, 2009 | Edirol UA-25 External Sound System

1 Answer

Edirol UA-25 not working on Mac OS X


I had the same problem. When I installed the Edirol software it prompted to 'reboot' and when it restarted all the lights on the Edirol came on.
Why don't you try it like that.
Hook up the Edirol Install the software Reboot
Best of luck Victoria

Nov 19, 2008 | Edirol UA-4FX External Sound System

1 Answer

No sound being picked up by Edirol


I discoverd the the digital in button had been pressed in. This was the mic was not picking up any sound.

Jul 09, 2008 | Edirol UA-25 External Sound System

4 Answers

Edirol ua-25 not detecting midi but audio works fine


**** THIS IS THE SOLUTION ****

On the back of the UA25 there's a switch called "Advance" - this needs to be set to ON for the device to work as a MIDI interface.

LC (UK).

Feb 27, 2008 | Edirol UA-25 External Sound System

2 Answers

Only Hearing Sounds on One Side of Headphones


your headphones are bad sounds like cheak out the new seinhezer hd280 pros ok 99 bucks best they make

Jan 23, 2008 | Edirol UA-25 External Sound System

1 Answer

Playback recordings


Problem with cable? Change in sample rate? Have you changed software/drivers? Could do with more info.

Jan 17, 2008 | Edirol UA-25 External Sound System

2 Answers

Audio Inputs suddenly producing buzz/broken


The UA 25 needs a GOOD quality USB cable, the thicker the better. Cable loss means that by the time the 5V power supply from the computer reaches your Edirol, the voltage has dropped to about 4V, which then has to be boosted back up to 5 Volts and inverted to -5V.

Cheap cables will hamper performance or prevent it working at all ( I lost 2 hours once with this problme ) . Also avoid using the FRONT USB connectors on PCs, use the connectors that plug direct into the MOBO on the rear of the chasis.

Good luck

Dec 22, 2007 | Edirol UA-25 External Sound System

2 Answers

Edirol Ua 25 Making humm noise when recording Mic


I had the same problem, it was due to the charger i had for the laptop, this problem can be accomplished by purchasing STEREO leads. I do not know the reason they work, but if anyone does find out please tell me

Josh

Sep 16, 2007 | Edirol UA-25 External Sound System

Not finding what you are looking for?
Edirol UA-25 External Sound System Logo

222 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Edirol Computers & Internet Experts

Ben Armstrong

Level 2 Expert

360 Answers

Mark Ferris

Level 1 Expert

2 Answers

Steve Allison
Steve Allison

Level 3 Expert

5569 Answers

Are you an Edirol Computer and Internet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...