Question about M-Audio Mobilepre USB Bus-Powered Preamp and Audio Interface Sound Card

13 Answers

Mobilepre usb makes sound on vista go warped speed

When i install the mobilepre usb on my new dell inspiron 1525 laptop windows vista thhe sound goes warped speed in itunes when i play back music and the actual computer sounds are playing really really fast. and then when i unplug or uninstall the driver it goes back to normal.
any help? ive had this on my old dell 4700 deskpt it worked perfectly

Posted by on

  • famousdrumer Nov 30, 2008

    yes and yes the sound still goes warped speed. in itunes AND the windows sounds(turning off the computer, closing a page, minimizing a window, ect.)
    but if i turn the computer on and leave the mobile pre unplugged and plug in back in after windoows starts the sound is normal but i cant control any volume or the mic level inputs i cant mute or lower are raise the sound when this happens


  • famousdrumer Dec 01, 2008

    the driver didnt work eitehr

×

13 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 1,879 Answers

If you are going to uninstall the device driver, do it from the Device Manager first then from the Add & Remove Programs.

Reboot

Install manufacturer provided driver before connecting the device as Vista will load an incorrect driver.

Posted on Dec 01, 2008

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 162 Answers

Vista has a mind of its own and always loads incorrect driver (in-box - Microsoft provided).
Uninstall driver, Disconnect device and reboot computer. Install the driver from manufacturer first then plug the equipment.

Posted on Dec 01, 2008

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 1,800 Answers

Hi.
the problem is too easy to solve, u ve a conflict of USB bus:

follow me:
1/ uninstal itunes.
2/ unplug the amp.
3/click here to download compatible drivers for vista
4/ reboot computer .
5/plug it always in the same usb port.
6/ enjoy it.

rate me plz

Posted on Dec 01, 2008

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Sergeant:

    An expert that has over 500 points.

  • Expert
  • 237 Answers

Here is the driver for mobilepre usb for a windows vista 32 bit. http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver&serie_ID=6&PID=8eb1a9920df341303f81bca7ff458be3&OS=45#tabs If you need one for a service pack 1, you can select it from the menu as welll.
This driver is the most updated from august 2008. 
Also download the newest version of iTunes. 
Good luck!

Posted on Dec 01, 2008

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Novelist:

    An expert who has written 50 answers of more than 400 characters.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

  • Expert
  • 166 Answers

Uninstall all the drivers and then reinstall. 

Posted on Nov 30, 2008

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Expert
  • 340 Answers

Hi there,

if its as old as all that, maybe a new driver would do the trick, download from here:
http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver&PID=8eb1a9920df341303f81bca7ff458be3&serie_ID=6#tabs

regards
/Teis

Posted on Nov 30, 2008

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,952 Answers

Uninstall other audio software and try to install each audio software one at atime and test it out before install another software

Posted on Nov 28, 2008

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Expert
  • 102 Answers

You are running it with the wrong drivers. There are updates availible to fix this . Also you might need to remove your other sound drivers. Hope this helps

Posted on Nov 28, 2008

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Contributor
  • 728 Answers

Try this: Go to the start button, go to settings, look in the list and click on the control panel button, click on sounds and audio devices button, and under the menu, you will need to set the tempo/speed of sounds coming through the mobilepre. Then you need to save your settings. It should work regularly then.

Posted on Nov 27, 2008

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

    Corporal:

    An expert that has over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Expert
  • 96 Answers

Hello there. It sounds as if there is a sample rate issue. here is a link to the driver download page. Please take note to the vista, and vista sp1 options. download both and see which one (if either) works. There should also be a section in the device controls the manually adjust sample rate inputs. you may also want to insure that your audio card is configured properly to manage the audio coming from the preamp.

Posted on Nov 27, 2008

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 4,806 Answers

What it is, is just the media player you are using, lol, i get this problem all of the time and you dont have to worry, its nothing to do with your external drive, you have 2 choices.
1 - reinstall itunes and try again
2 - try playing your music in a different media player like Winamp for example

regards

Posted on Nov 27, 2008

  • Lee Hodgson
    Lee Hodgson Nov 30, 2008

    did you try the codecs i advised you install and did you try a different media player?

  • Lee Hodgson
    Lee Hodgson Dec 01, 2008

    I think you have to face the fact that the device is not compatable with vista.
    In my exprience with these "so called" vista compatible drivers, they don't allways work well.
    Have a look and see if there is an updated driver for the mobilepre usb or run it in XP mode

    regards


×

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 734 Answers

This is a problem of driver clashing.

Posted on Nov 27, 2008

  • 1 more comment 
  • futureloginn
    futureloginn Nov 27, 2008

    First install the driver for mobilepre usb and then install your sound card driver that will fix your problem


  • futureloginn
    futureloginn Nov 28, 2008

    Thanks


  • futureloginn
    futureloginn Nov 30, 2008

    ok, download kodak for this problem and install to your computer that will sure fix your problem.--------

    http://www.free-codecs.com/MP4Cam2AVI_do...

×

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 19,396 Answers

Ensure that the unit is installed with the proper drivers, try reinstalling drivers.

Posted on Nov 27, 2008

  • Ginko
    Ginko Nov 27, 2008

    There is an issue with mobilpre and Vista.

    If you connect mobilpre to a Vista computer, the system will automatically install the wrong driver for the device.

    Plug the Mobilpre to one of the USB ports and then reinstall the driver, downloading the software from M-Audio website here.

    After you do this, you need to plug the mobilpre always to the same USB port, or Windows wil reinstall wrong drivers again.


  • Ginko
    Ginko Nov 30, 2008

    Did you reinstall the driver software, not Itunes, you need to reinstall the driver, downloading the software from M-Audio website here.

    After you do this, you need to plug the mobilpre always to the same USB port, or Windows wil reinstall wrong drivers again.

    This is normally the fix for this problem, Itunes has the driver for the Ipod not for Mobilpre.

    Reinstalling Itunes has nothing to do with this, is a wrong solution.

    Reinstall driver from reinstall the driver, software from M-Audio website




×

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

When trying to install the M-audio mobilepre usb with the CD, I get the message is not compatable with my operating system (windows vista). Help! What do I do?


http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver&serie_ID=6&PID=8eb1a9920df341303f81bca7ff458be3&OS=x45#tabs

Go here pick your audio device, then pick your Operating system, then download and install. Hope this helps.

Aug 07, 2010 | M-Audio Mobilepre USB Bus-Powered Preamp...

1 Answer

MyDJ IO sound card keeps making a horrible ringing sound


you may need to update the drivers for your device
also check the supplier feed back or reveiws on this model to help troubleshooting for the future

May 26, 2010 | Numark DJ/iO Sound Card

1 Answer

I have a dell inspiron 1525 a aproblem


Hi There, go to this link, select your operating system and then the driver that you need

http://support.euro.dell.com/support/downloads/driverslist.aspx?c=za&l=en&s=gen&ServiceTag=&SystemID=INS_PNT_PM_1525&os=WLH&osl=en&catid=&impid=

Save it, and then install it, it should solve your problem let me know it is still not working

Regards

Techmor

Jun 04, 2009 | Dell Creative AWE64 Value Sound Card

1 Answer

My Dell Inspiron 1521 laptop recently shutdown and would not reboot due to a Windows Vista error. After recovering my files, I decided to install Windows XP. Obvisouly, the product code is not compatabile...


You might find it difficult to get hold of windows XP keys since Microsoft stopped selling it.
If you get on google and search for something called TinyXP (rev09). I think that this willl solve your problem.

May 18, 2009 | Dell Creative AWE64 Value Sound Card

2 Answers

I have laptop dell inspiron 1525 , i installed win.xp instead of win. vista after installing i did not found the sound , tell me how to install it


http://support.euro.dell.com/support/downloads/driverslist.aspx?os=WW1&osl=EN&catid=3&impid=-1&servicetag=&SystemID=INS_PNT_PM_1525&hidos=WW1&hidlang=en&TabIndex=

you can download the sound driver for your laptop to work in win xp from the above link.

Apr 01, 2009 | Audio Cards

1 Answer

Mobilepre usb and windows vista are non-compatible


There should be a Vista driver available for your device at the M-Audio support website.

Post your results back here.

Mar 31, 2009 | M-Audio Mobilepre USB Bus-Powered Preamp...

1 Answer

Recording Device


Pcs needs drivers, and vista is far from being completely stable..

Disconnect the mobile pre...and go here:

http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver&serie_ID=6&PID=8eb1a9920df341303f81bca7ff458be3&OS=45

then restart and connect.

Rock those beats, and keep me posted.

Dec 11, 2007 | M-Audio Mobilepre USB Bus-Powered Preamp...

Not finding what you are looking for?

Open Questions:

See all M-Audio Mobilepre USB Bus-Powered Preamp and Audio Questions

M-Audio Mobilepre USB Bus-Powered Preamp and Audio Interface Sound Card Logo

Related Topics:

72 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top M-Audio Audio Cards Experts

Brian Sullivan
Brian Sullivan

Level 3 Expert

27725 Answers

Gareth Cockram
Gareth Cockram

Level 3 Expert

657 Answers

Jazz Boyce
Jazz Boyce

Level 1 Expert

728 Answers

Are you a M-Audio Audio Card Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...