Question about Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl 500/1 all the wires are hooked up right but when i turn it on the speaker has real bad destortion and sounds like the bass is breaking up i put the same speaker on a diffrent amp in the same truck and it sounds fine what if the problem any help would be nice

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

  • Expert
  • 56 Answers

Sounds like you fried the channel on the amp or your gain might be up to high for the speaker

Posted on Oct 27, 2008

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a jl 500/1 amp hooked up in my car and the power light comes on for about 5 seconds then turns off. no sound out of the subs. it is hooked up to a factory deck through a high to low level converter....


hook up the remote wire ( or make sure its hooked up good) check your ground! ground wire not big enough awg wire and put on bare metal not more than 1 foot away from amp. bad ground will cause this.

Sep 12, 2011 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

3 Answers

I cant get my jl audio w6 10s to give off much bass with the jl audio 500/1 amp


here is a manual for your subwoofers: http://mobile.jlaudio.com/pdfs/8-12W6_BDS.pdf

use the wiring diagram for 1.5? (1.5ohm) with 2 speakers. the diagram for 3 speakers will not work, because it would bring the load down to 1 ohm, and the amp cannot go below 1.5 ohm.

to set up the amp:

under "preamp output section", on the "output mode" switch, select "amp filter"

to set up the levels: start with the amp gain pretty far down- with the input voltage on low for line level outputs from the deck, and on high for speaker outputs from the deck. now turn your cd deck as far up as it will go until it distorts, then turn the cd deck down to just where it stops distorting. now, you can start to turn up the gain on the amp.

on the filters, youll prolly want the cutoff filter around 100hz @ 24db slope. start with the infrasonic filters off, but, if you do get into them, try centering between 30 and 60hz on either, and, possibly dropping the cutoff filter to 80hz.

Jan 31, 2011 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Subs stop producing sound when stero volume is turned up


make sure your wiring is correct.. negative to negative positive to positive.

Oct 24, 2009 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Popping sound! please help - jl 500/1 and two jl w3v3 2ohm subs


no connection are good + to + -to - thats all that matters. either the speakers are blown or you need a stronger amp. since you already tried speakers probably need bigger amp. definitley not the box. no such thing as a break in period, are the subs 10 12 inch or what. you could try to bridge them too that means hook both up to the same +-terminals, 2 wires per screw. it usually isnt the way they hook them up, its the wires fuses etc that cause problems. what guage wires is the speaker wire, the power line etc. if you give me these guages i might be able to get somewere

Feb 24, 2009 | Jl Audio 12W3 Car Subwoofer

1 Answer

I bought a 500/1 jl audio amp and also a w7 10 sub


if its cutting off and right back on then check your ground and your power wire makes sure both are connected good and none of your fuse's are blown, either that or you got a wire hooked up backwards in the sub.. but my guess is that the sub is hooked up wrong... that sub should be hooked up in a series or in parallel,

ok if your running just one speaker, it should be hooked up like this and 2 speakers are a different way...

this is parallel :pos to pos , neg to neg, then one wire coming from pos on sub to pos on amp then neg on sub to neg on amp but bridge the amp on your amp should be 2 pos and 2 neg in two different channels take the pos off the sub into the pos on 1 channel and then the neg from sub to the neg on the other channel,

this is series : on the sub it will go pos to neg then the other neg and pos will go to the amp, but make sure the pos and neg r on different sides of the sub, dont hook them both to the same coil

if your need more help give me your email and ill send you a pic of how to do it...


Aug 12, 2008 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

2 Answers

500/1 problem


Hi i wish to help u but i will need more info on the type of subwoofers u want to use -are the DVC-or single ...are they 8ohm or 4ohm speakers?

Jun 22, 2008 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

My JL subs just dont beat like the ONES IVE HAD before as well as the ones my friends have had


sounds like they have your sub amp in mono but they put the speakers in series which totally cancels the benefit of running your amp in mono. you will probably be happier if you just hook the left speaker to left plus and minus and the right to right plus and minus. Cuz even though subs aren't directional they do pass some higher frequencies that are and that dilutes the stereo effect.

Jan 19, 2008 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

My Subs blew out but I dont know why??


rewire the whole system with new wires,you could have a bad ground or wire try it first if that dont work rewire

Jan 08, 2008 | Jl Audio 12W3 Car Subwoofer

1 Answer

J/l 500/1 amp


I'd lay you odds that you are driving the wrong speaker impedence and that you may have damaged the amp. This is most often true when you improperly bridge into the wrong load. If you are lucky enough to not have damaged the unit then you need to get your speaker load right at once before you fry it, if you do indeed have the wrong speaker load (too much).

Jul 28, 2007 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier Logo

Related Topics:

91 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Jl Audio Car Audio & Video Experts

Tygh Duval
Tygh Duval

Level 2 Expert

290 Answers

matthew walsh

Level 1 Expert

69 Answers

Matthew Spark
Matthew Spark

Level 3 Expert

1066 Answers

Are you a Jl Audio Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...