Question about Car Audio & Video

Open Question

Jl audio 500/1 powers up with no remote wire. Also when attatching the ground wire it pops and sparks. Amp will run about 30 seconds and power the sub fine, then shuts down. Internal issue?

Posted by on

Ad

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
GooFyTiS24
  • 33 Answers

SOURCE: i bought a 500/1 jl audio amp and also a w7 10 sub

if its cutting off and right back on then check your ground and your power wire makes sure both are connected good and none of your fuse's are blown, either that or you got a wire hooked up backwards in the sub.. but my guess is that the sub is hooked up wrong... that sub should be hooked up in a series or in parallel,

ok if your running just one speaker, it should be hooked up like this and 2 speakers are a different way...

this is parallel :pos to pos , neg to neg, then one wire coming from pos on sub to pos on amp then neg on sub to neg on amp but bridge the amp on your amp should be 2 pos and 2 neg in two different channels take the pos off the sub into the pos on 1 channel and then the neg from sub to the neg on the other channel,

this is series : on the sub it will go pos to neg then the other neg and pos will go to the amp, but make sure the pos and neg r on different sides of the sub, dont hook them both to the same coil

if your need more help give me your email and ill send you a pic of how to do it...


Posted on Aug 12, 2008

Ad
  • 2 Answers

SOURCE: most power out of amp w/out blowing subs

you may only be able to get but so much out of the subs. If you turn the bass down a little so the that you dont drive the subs so hard you may get a little more wattage out of them

Posted on Apr 09, 2009

etirbynnor
  • 655 Answers

SOURCE: will a JL audio 1000/1 amp run a orion HCCA 15

Hello evopower,

The JL 1000/1 will power the Orion HCCA OK.

It is stable only to 1.5 ohms so your best choice would be the 15.4 with dual 4ohm voice coils. In parallel, this would offer a 2ohm impedance. The 15.2 could only be wired for either a 1ohm load (too low) or a 4ohm load (less power).

Hope this helps.

Posted on May 17, 2009

ronaldo_ross
  • 1056 Answers

SOURCE: JL Audio 500/1 Amp

Do you get sound if you set it on full? If you don't get sound in any way it maybe broked. Do you smell burnt components? Is the protection light on? If so you probably have a shorted transistor inside. If everything looks normal but has no sound at all. The preamp circuit is probably not getting power due to a malfuctioning power supply circuit. The way a car amp works is it has a DC-DC converter, which steps up the 12 volts to two supply voltage. One is usually a -35V, an the other is +35V. To a totall of 70V. Power transistors don't operate efficiently on 12 volts thats why it is designed like that. A PWM (pulse width modulation) circuit which consist of a chip, and various components connected to it drives an array of Power FET(field effect transsitors) usually conected in parallel to add power. These FET drive two or more "powder iron core" transformer. The other side of the transformer is connected to large diodes, providing power to the transsistors that actually drive your speakers. The supply voltage to the section preamp section is usually the same as the battery voltage. This preamp section filter high frequency for things such as low pass, high pass etc, and through many stage of amplification using small transistor, the final stage is the large transistors that drive the speakers. If you can tell me more info I can help you with a step by step guide on fixing the amp.

Posted on Jun 28, 2009

  • 123 Answers

SOURCE: JL Audio 500/1 Amplifier "Thermal" light flashing

Re-check all the connections to the speakers, The uPC monitors all the outputs and if any are taking more power than they should, the uPC shuts the amp down to protect the internal components. Don`t use tape joints alone, try to run the cable the full length without any joints. If you do have to piece the wires together, solder them and stagger the connections, in other words, make one lead shorter than the other so that if the tape does come off, the offending connection is well away from the other so they can never meet or connect to each other. Ian

Posted on Jul 24, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a jx jl 500/l, amp will not power down unless underhood fuse is removed


check your fuse on the battery and check the fuse on the amp or it might b loose connection of power line and the remote wire(the blue wire

Aug 27, 2013 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

I have a jl 500/1 amp hooked up in my car and the power light comes on for about 5 seconds then turns off. no sound out of the subs. it is hooked up to a factory deck through a high to low level converter....


hook up the remote wire ( or make sure its hooked up good) check your ground! ground wire not big enough awg wire and put on bare metal not more than 1 foot away from amp. bad ground will cause this.

Sep 12, 2011 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl 500/1 no power at all to amp. Fuse checked out ok in power cable.


Hi, 1 probable cause is a bad ground. Check and/or replace wires GROUND.

Aug 23, 2011 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Hello, I've Got the JL Audio 500/1 and I am running two 15" Kicker Comps. in a sealed box and bridged to my 500/1 and for some reason all of a sudden the amp now powers off then on none...


If your sure the unit is getting the correct power, check the ground cable, make sure it is connected to a clean surface. (remove any paint where the ground is connected.) Double check your wiring. Make sure all of your connections are good. Do not forget the fuse holder, check it too.

Apr 03, 2011 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

So my jl 500/1 v2 has power and no audio... i get 3 ohm when i use the voltmeter on the amp the sub but no voltage? is this a fuse problem or am i an *** who has no idea how to troubleshoot


Okay lets go step by step. First check and sure you have battery voltage and twelve volt turn on on the remote term. of your amp. Be sure u have a ground also. Next take your speaker leads disconnect them and pop them with a battery, and make sure it pops. I(f that all passes you need to make sure your amp is getting an input signal because you could have a bad rca cable.

Aug 20, 2010 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

JL Amp isn't powering subs and speakers


just go through ur connections man one by one ull find the prob soon.....check teminals on battery...power line to amp ....all fuses within prob area and obviously make sure u have a good ground.....really impotant.....ground is the most neglected thing people do from my experience bein a audio tech oh and if that isnt it check ur subs....stick a 9v batt on the back pos n neg of each sub n c if they pop in r out this will determine if ur subz r blown

May 14, 2010 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

2 Answers

JL 500/1 loses power after 15 seconds


I would check either the remote wire or the ground. Better yet check both

Apr 02, 2009 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

Jl; audio 500 amp


I assume the signal sensing switch you are talking about is the remote turn on for the amp. The amp should turn on when you turn your radio on, not your truck.
First try disconnecting the remote turn on that comes from your radio. After that is removed turn your radio on and them run a jumper wire from the positive voltage terminal of the amp ( the main power input) to the remote turn on terminal of the amp. If the amp turns on and you hear music, you have a problem with the remote turn on from the radio. If the amp turns on but you hear no music you have a problem with the audio input of the amp or the wiring of the speakers. if the amp does not turn on you have a problem with the amp.
I think you may have a problem with the remote turn on output of your radio. if so, you need to get the radio looked at by a service technician.
If the amp is turning on sometimes, you may just have a loose wire or faulty ground. Double check all the wiring.

Mar 18, 2008 | Jl Audio 500/1 Car Audio Amplifier

1 Answer

500/5


is there any sound?

Aug 21, 2007 | Jl Audio 500/5 Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Car Audio & Video Logo

Related Topics:

29 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Car Audio & Video Experts

xxxxxx xxx

Level 3 Expert

4874 Answers

Donald DCruz
Donald DCruz

Level 3 Expert

17130 Answers

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76846 Answers

Are you a Car Audio and Video Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...