Question about Alpine MRD-M501 Car Audio Amplifier

1 Answer

Error codes my amp was working everything sounded good then it just quit. the amp has an E-3 code on it what does that mean?

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points


    An expert that gotĀ 5 achievements.


    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.


    An expert who has written 20 answers of more than 400 characters.

  • Expert
  • 148 Answers
Re: error codes

One of the parts went bad, and you need to take it into the dealer. The way Alpine's error codes work are very vague. E-3 could mean the psu fried, a resistor went bad etc.

Posted on Aug 17, 2006

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

1 Answer

Alpine 345 amp flashes VLT

If the fault occurs even with the engine switched off , there is no reason of excess voltage but if the inverter DC-DC convertor within is faulty it can cause this error.
You can remove the covers and check for any visible signs of capacitor leak or burning. Unless the circuits are isolated the fault cannot be traced or confirmed. It can be a short in any of the regulators or drivers but has to be confirmed.

Dec 23, 2011 | Alpine Car Amplifiers

1 Answer

MTX 8302 sound just quit on front speakers

hi Dan....Have you had any other service or installs shortly prior to the onset of clipping? In any case, the 8302 has Onboard Thermal Protection which is kicking in due to excessive heat. If you've had this running fine for a period of time, by that I mean at least a month, then we need to focus on why you're suddenly overheating......please update your post with any further information and progress.....good luck my friend

Aug 04, 2007 | MTX Thunder 8302 Car Audio Amplifier

1 Answer

Bass cut off when volume is too high

When an amplifier shuts the Bass off that means its going into protection mode otherwise it will burn out the outputs. One way is to turn your gains down, Pioneer amps are not the best amps for bass out there, they are more for car speakers, I personally wont use a pioneer amp to run my subwoofers especially if they are hard driven subs like JL , Kicker Solo's and MTX subs. But for now just turn the gains down to 3/4 and that should help u, you can also install a fan to keep your amp cooler, if this never happened before in 5 yrs and now it does then that means your amp is just tired and the inside components are overheating easily, thats common with Pioneer and Sony amps.

Good luck buddy.


Jun 12, 2010 | Pioneer Car Amplifier GM-5100T - 2CH 760...

1 Answer

I have a mtx thunder 7801 and a sledge hammer box

Sounds like the subs are blown with the voicecoils fused together which means the amp is/was seeing a dead short ( zero Ohms reisitence) not good for any amp. Disconnect the speaker terminals from the amp and see if it turns on. The funny smell might have been the subs blowing up, i'll keep my fingers crossed for you.

Feb 28, 2010 | MTX Car Amplifiers

2 Answers

Audiobahn 1800 watt amp has an error of LO and isn't working righ

you are not getting your amp enough volts try checking your ground or power cable

May 19, 2009 | AudioBahn A18001DQ Car Audio Amplifier

1 Answer

Alpine MRD-M500 Amplifier

That is a code to inform you of an issue, and to help direct you to a particular area of concern

HOT & E-1 = both for heat issue

E-2 = for a voltage issue

E-3 = for a current issue.

While yours is a current issue, that reflects a problem with your input or output signal pairs. You should disconnect the subs at the amp, then operate the unit as normal to see if the code reappears. This is the start of your process of elimination, where as you will be able to determine the general location of the issue, weather it is before - internal - after the amp, hence If after the subs were disconnected, the code did not return then it would be obvious that you should focus on the subs and their signal pairs. troubleshooting in small increments until the issue is discovered.

Hope this helps...Good luck

Mar 27, 2009 | Alpine MRD-M500 Car Audio Amplifier

1 Answer

Mtx ta7801 amp not working

Depending on where you live, Car Tunes is a good place to fix it but it might cost a good amount. I have a mtx 1501XD and the same problem, lights but no sound i saw no marks inside mine however. They told me i was better off buying a new one bc it was going to cost so much to fix most likely. That was coming from a guy I know so they were just trying to **** money out of me either, he does sound for a living.

Feb 25, 2008 | MTX Thunder 8302 Car Audio Amplifier

1 Answer

No Sound/ lights flashing on Amp

Disconnect your subs from the amp. If the lights go out then your sub is blown and is putting the amp into protect. If the lights keep flashing even with the subs disconnected than the Amp is toast.

Jul 09, 2007 | Sony XM-752EQX Car Audio Amplifier

1 Answer

Error code on alpine mrd 500

It's a current overflow in the system. You can also get this message if the voltage is too low. Also it can mean a short in the speaker cable. E3 Error is a general error "eccessive current overflow". Check the fuses, I believe there are 4 in this unit but not sure. Check your crossovers. I hope this helps you out. Is this a new hookup or did you buy anything new or change anything?

Jul 06, 2007 | Alpine MRV-F345 Car Audio Amplifier

Not finding what you are looking for?
Alpine MRD-M501 Car Audio Amplifier Logo

Related Topics:

1,026 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Alpine Car Amplifiers Experts

Tygh Duval
Tygh Duval

Level 2 Expert

290 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6811 Answers

Steve Sweetleaf
Steve Sweetleaf

Level 3 Expert

1128 Answers

Are you an Alpine Car Amplifier Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides