Question about Emerson AV101 System

1 Answer

Emerson AV101 System no sound

I got this reciver about 2 years ago worked fine for awile but one day i turned it on and the display said SPK OFF and no sound came out i tried every thing from resting it to geting all new spekers and i still can't get it to work any sugession thanks in advance

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.


    An expert who has answered 20 questions.


    An expert that hasĀ over 10 points.


    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

  • Contributor
  • 26 Answers
Re: Emerson AV101 System no sound

It could be one of two things.... the first is that the speaker selector is set to OFF. the other thing (also the more expensive one) is that there is a problem with the amp, and you either have a problem with the offset voltage on the output of the amp, or that the idle current in one of the output stages is too high. normally, a protection circuit monitors the output stages for these two faults, and if there's no problem, your speaker relay clicks in within 30 seconds of turning on the power. if there's a problem, the relay never clicks in. so first check your speaker selector. if it's done by "soft switching" (not a physical selector switch, but a microprocessor controlled relay) then you also could have a problem with the processor chip, or with the parameter storage memory (which sometimes uses a backup battery). sometimes the backup battery isn't a battery at all, but a very large (electrically, not physically) capacitor that keeps alive the parameter RAM. if the power is left off for more than 2 or 3 days, the capacitor will lose it's charge, and the stereo "loses it's mind". same thing if it's a dead backup battery. sometimes if the battery is marginal, you lose some settings, but not others or the settings get changed

Posted on Jun 28, 2006

Add Your Answer

0 characters

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add


3 Points

Related Questions:

1 Answer

Why does my lg hx806ph home cinema keep turning off ?

Remove all spk wires and turn it on . If it stays on ,start hooking up spk untill it trip again. If no power up receiver has a problem

Jul 22, 2014 | LG Home Theater Systems

1 Answer

Bose Life style 535

I had same problem once,i bought a new HDMI CABLE the salesman told me that my HDMI cable has loose grounding.

Feb 04, 2014 | Bose Lifestyle 38 System

1 Answer

Bose Av38 Media center remote contro issue.

problems of conectivi betwen samsun and bose products many people whit same problem,

Mar 25, 2009 | Bose Lifestyle 38 System

1 Answer

"Check SPK"

It may have been a bad solder connection on an emitter resistor, now it probably needs output transistors and a resistor or two.

Make sure it's not a speaker disconnect all speakers and power on if it still displays "check spk" it needs service. Est $100 to $140 Total

Mar 10, 2009 | RCA RT2280 System

2 Answers

Sony DAV-HDX265 Surround Sound

1st of all, unplug the set. Open top cover of unit and go to Optical Lens. Push it outward and inward for 2-3 times. Place top cover back. Hope problem will be solved.

May 30, 2008 | Sony DAVHDX265 System

1 Answer

Surround System Subwoofer Intermitent

have u checked for loosened pieces in the subwoofer case ?
Most probably is the wire that connect on to the speakers membrane, that broke off from the glue it holds it ...

also check the filters ... (the capacitors , see if they are inflated,burned, or blackened, and if so change them ..)

Jan 24, 2008 | Emerson AV101 System

1 Answer

Kenwood Home Theater

Please update your post with any Model Numbers that you can retrieve, especially the subwoofer. Off hand, and with the limited amount of information that you have provided, I would GUESS that your subwoofer is simply overheating, and is being shutdown internally, hence protecting the fuse because no short is detected. If you haven't moved and or vaccuumed/cleaned around or near your system regularly, dust, pollution, name it, builds up and can easily prevent electronics from breeathing/venting properly.

Jul 31, 2007 | Kenwood HTB755DV System

2 Answers

Emerson AV101 System

I'm in the same boat... happened once before, then came back to life. Now it's back to a red standby light and no ejecting tray

Mar 04, 2007 | Emerson AV101 System

1 Answer

Display but no sound

so sorry no one got back to you with an answer as we exxperts try our best to get back to everyone in a timley fashion .. Your problem sounds like it could be in the powe supply or the output section of the circuit. If your a handy man the I would leave this to the pros BUT if your a tech then you certainly can get the manual and procede with this repair. Tyy looking up emerson on the WWW or try this # Good Luck 905-940-5089

May 24, 2006 | Emerson AV101 System

2 Answers

Display but no sound

Your gonna need a service manual and then you should check the power supply first and then the microprocessor curcuit.Good Luck

Apr 22, 2006 | Emerson AV101 System

Not finding what you are looking for?
Home Theater Systems Logo

Related Topics:

175 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Emerson Home Theater Systems Experts

Ben Armstrong

Level 2 Expert

332 Answers

sonic boom...
sonic boom...

Level 3 Expert

1557 Answers


Level 3 Expert

57192 Answers

Are you an Emerson Home Theater System Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides