Question about Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore 80 washer

How do i remove  broken coupler gear?

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Guru:

    An expert who has written 7 tips or uploaded 3 video tips

  • Expert
  • 93 Answers

This will help you gain access to the motor and pump assembly, The coupler is between the motor and trans. Any problems let me know, i will be glad to help you out.
Bill

Posted on Oct 17, 2008

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

How do you remove coupler on Kenmore 80 series model #11025862400


If there is no obvious way, like set screws, bolts and nuts etc, most likely it will be pressed onto the shaft and you will have to pry it off. Sometime a gear puller used for removing gears and pulleys in cars will work.

Aug 14, 2014 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

My Kenmore 80 series washer won't spin, and it just makes a loud gear grinding noise. What could this be, and how do I fix, in the simplest form please I'm chick... :)


rebecca it is probably the motor coupler. Move or slide ur machine over and if there is ruber filings under it then it is the coupler.

Apr 04, 2012 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore 80 series washer cycle issue


motor coupler is most likely broken. remove cabinet, remove pump from motor, then remove motor from gearcase. the coupler can be purchased at local parts supplier or ordered on line.

Jan 30, 2012 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

My washer was in the spin cycle and it made a loud noise and then stopped spinning, the motor still tries to spin but the drum will not, when we pulled the washer out it looked like a belt laying in the...


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump
removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (110.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Three possibilities: since you can hear the motor (Ranging from easiest to messiest) None of the suggestions are very expensive.

You have to go through / check the first two before getting to the third.

Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the

transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or
spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=135

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams and spin gear.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit or spin gear, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Dec 23, 2010 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

I have a 80 s Kenmore top loaded washer that will not spin. The model # is 110.26892690. The motor cycles, but no spin. Please advise


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump
removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/part-model/Kenmore-Parts/Washer-Parts/Model-11026892690/0582/0153200?pathTaken=

and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Three possibilities: since you can hear the motor (Ranging from easiest to messiest) None of the suggestions are very expensive.


Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the

transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or
spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=135

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams and spin gear.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit or spin gear, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Nov 20, 2010 | Kenmore 22422 Top Load Washer

1 Answer

My kenmore 80 series washer is making a loud grinding noise and wont drain or spin


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump
removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (110.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Three possibilities: since you can hear the motor (Ranging from easiest to messiest) None of the suggestions are very expensive.



Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the

transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or
spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=135

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams and spin gear.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit or spin gear, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Nov 04, 2010 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

Kenmore 80 series model no.#110.20862990- will not spin after draining water, switch in door is working , i find that if i activie switch and manually start bowl spinning it will start.


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/part-model/Kenmore-Parts/Washer-Parts/Model-11020862990/0582/0153200?pathTaken=

and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

Three possibilities: since you can hear the motor (Ranging from easiest to messiest) None of the suggestions are very expensive.



Kenmore / Whirlpool top load, direct drive washers use a "Motor Coupler" between the motor and transmission.

It's used as a fail safe device and consists of three parts.

Two of the parts are the same, plastic units with three prongs that fit on one of the motor output shafts and the other on the

transmission input shaft. Between them is a rubber piece with six holes.

The power from the motor is transmitted through the rubber piece to the transmission.

The other shaft on the motor directly drives the pump.

If the motor coupler is broken, or worn, the motor may not be able to send full power to the transmission for agitating or
spinning.

See the following for how to remove the cabinet, pump, motor and motor mounting plate to inspect and replace the motor coupler.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=135

If the coupler looks damaged, it's a relatively easy fix.

Pry the plastic pieces from the motor and transmission. Some people use a claw hammer but I've found that using a small (6 inch) pry bar works well.

Carefully fit the plastic pieces over the motor and transmission shafts and press them in place (Use a 1/2" of larger socket to put pressure equally around the pieces.

Put the rubber piece on the transmission plastic piece.

Replace the motor mounting plate.

Carefully line up the plastic prongs on the motor based plastic piece to the three un-used holes in the rubber piece. If they don't line up right, the coupler could be damaged.

Mount the motor, don't forget the two screws, put the pump back on the motor and use its' clips.

Put the cabinet back on, don't forget to plug the lid switch back in and re-mount the console.


If the motor coupler is OK, the problem could be the clutch:

Sears has a replacement clutch band kit.

See the following for how to pull the pump, motor and transmission.

You DON'T HAVE TO PULL THE AGITATORS OR TUB.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137&osCsid=65fc1c013d6130868b14c8bb4baf7bfd

Also see the Whirlpool / kenmore service manual for these washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

Both the Motor coupler (available from most appliance parts stores) and the clutch band kit are relatively inexpensive.

See the Following Whirlpool parts list for alternatives to the Sears part numbers.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf


If the Motor Coupler is fine, and the clutch bands and springs are OK the problem could well be the transmission. "Neutral Drain Assembly".

See the Whirlpool / Kenmore Service manual for transmission operations on top load direct drive washers.

WHIRLPOOL TRANSMISSION DESCRIPTION AND SPRINGS

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/2550f737b3129b0c85256b0600504738/$FILE/787772%20%234.pdf


Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

When ours had a similar problem, we looked at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) and noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 15Oz of 80-90 weight gear oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams and spin gear.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit or spin gear, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Oct 23, 2010 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore 80 washing machine won't agitate


remove the agitator to see if there is a coin or bobby pin wedged underneath.

Dec 26, 2008 | Kenmore 24902 Top Load Washer

2 Answers

Kenmore 80 series top loading washer won't agitate and is noisy


Sounds like u may have broken the coupler gear between the motor and transmission... the replaced the belt with these gears on this model... But should go fill & pumb water out and NOT spin Or agitate... IF these gears or broke or stripped... heavy loads like u  said would do this... recheck and see if wash will pumb water out But will NOT agitate or spin.. IF so the above is your problem  and is Not to hard to repair  or much money

Below is a pic with the motor remove the white piece in the middle is 1/2 of the gear system with a rubber piece in the middle (not there)  and another like gear on the motor
sounds like these gears may be broken or stripped on your washer

Oct 27, 2007 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Kenmore 24032\24036 Top Load Washer Logo

Related Topics:

61 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Kenmore Washing Machines Experts

Ron Lankford

Level 3 Expert

5386 Answers

Archaeology
Archaeology

Level 3 Expert

662 Answers

2mikecurtis

Level 2 Expert

65 Answers

Are you a Kenmore Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...