Question about M-Audio FireWire 410 External Sound System

1 Answer

No Audio output from 410

My 410 has been installed in my studio and working fine for a couple of years. I am still using the same setup, an HP84000 running XP 64 bit but suddenly all audio has stopped. The control panel and software still shows waveforms but there is no output. External sound sources through the card still work. The 410 works fine on another machine. I noticed that the sound and audio control panel volume shows the slider at Low (no out) but I can't alter it there only on the M Audio control panel. The machine is only online for updates and I have only updated the latest Windows operating system. I tried rolling that back but that did nothing. Even a complete backup reinstall of the C drive from a month ago did nothing.

Posted by on

  • Anonymous May 25, 2009

    same problem here...i wouldn't recommend this card to anyone...have had it for years and has given me nothing but problems.

×

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

No idea.any assistance?

Posted on Sep 12, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Mac - no output from EMI 6/2 external sound system


re install the mac drivers from mfg web sight

Aug 03, 2009 | Audio Cards

1 Answer

M-audio soundcard 410, problems with vista


I had a similar problem, until I turned off my WiFi. I din't want to believe it would be the problem but it sure was, sucks that I cant be online while i'm trying to record something.

Dell Studio 1737
Vista 32
4GB Memory
300 GB SATA Drive

Jan 14, 2009 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

3 Answers

M-audio firewire 410 problem


Hi isterix!
I also have a 410 on a acer 1502 laptop with xp. I installed the latest driver (5.10.00.5053) and i have sound (after changing sound preferences in panel control) but it makes me peaks in the playback. I think it's due to the driver, that is the same also for windows vista. I'll try to install the previous one and i'll tell you!

Mar 02, 2008 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

3 Answers

M-Audio FireWire 410 External Distorted Playback...


Hello have you disabled all the built on sound cards on your computers? This is a known problem. If you are going to use a great product like M-audio disable any onboard audio card. Then try to use the 410 system. If you still have the problem try changing the latency to 4-5

Dec 27, 2007 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

1 Answer

Lots of noise when laptop power cord is plugged in


You must be running on pc, or it sounds like you may have a ground loop issue. If you are running a mac, then bus power over the firewire should be enough. If your running on a pc, try getting a pcmcia card with 6 pin firewire ports. If not then your pc laptop will have to power the 410 via ac adapter. That means both should be plugged in tot he wall. Ive gotten that interference before, and gett it on any audio, whether im producing or playing itunes. I find the trick is to reset the 410 via the output window in the top right. It's right above the level knob. Also, try just installing the latest driver, with the 410 disconnected, then launch it from a different file path than the icon.

I still use it for the macbook pro, and its not always top notch. I bought it 3 years ago for 500, and i see what 500 buys nowadays.......MOTU!!!!

Keep me posted.

Dec 08, 2007 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

1 Answer

Firewire410


You should install service pack 2, the go to the m-audio site and upgrade the drivers again. Also, since your computer most likely have a 4 pin firewire, make sure you have the power cqble for the 410 connected. Ofcourse, do not have the 410 connected when upgrade either sp2 or the drivers. make sure you power cycle both devices before reconnecting and attempting to record....

http://www.m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver&serie_ID=2&PID=5f35def5b4107998b11119907053a313&OS=15

keep me posted...

Nov 19, 2007 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

1 Answer

My M-Audio 410 distorts and jams


When you install WinXP again it fail to see the sound card you will need to load the original sound driver if you dont have it then try here for it:

 

http://drivers.myfreewares.com/driverdownload.php

Oct 12, 2007 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

1 Answer

M-Audio FireWire 410 distorts and jams


Theres the reason I believe when you installed XP you have install the driver for that model:  XP fails to load the drivers possibly out of date and then it wont load it however you go here and find your one and install that you wont afterwards.

http://drivers.myfreewares.com/driverdownload.php

Oct 12, 2007 | M-Audio FireWire 410 External Sound System

Not finding what you are looking for?
M-Audio FireWire 410 External Sound System Logo

Related Topics:

622 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top M-Audio Audio Cards Experts

Brian Sullivan
Brian Sullivan

Level 3 Expert

27725 Answers

Gareth Cockram
Gareth Cockram

Level 3 Expert

657 Answers

Jazz Boyce
Jazz Boyce

Level 1 Expert

728 Answers

Are you a M-Audio Audio Card Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...