Question about Whirlpool Ultimate Care II LSQ9549L Top Load Washer

1 Answer

Wahser not spinning

My whirlpool washer drains, but doesn't spin unless I lift the lid and set it back down. Why?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,314 Answers

Your lid switch is not engaugeing properly its cracked or loose replace it

Posted on Sep 09, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

RCA Whirlpool Model LSQ9665J will fill with water but does not agitate, spin, or drain on any cycle. Was working fine yesterday.


put the timer on spin,open the lid,with a screw driver push down on the lid switch,if the washer starts to spin and drain the lid switch is bad,also if nothing happens,lift up and push down on the switch if you don't hear a clicking sound the switch is bad,all it is is a safety so the washer won't run with the lid open.part number 3949247 and the lid switch is around 40 dollars,

Apr 02, 2011 | Whirlpool Washing Machines

1 Answer

Washing machine works but when it comes time to spin it gets stuck the water drains but wont spin you can hear it trying but its like the brake is stuck if I open and close the lid then it will spin and...


Assuming that you have a Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain washer.

If you lift the lid, put it down again and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Apparently, by opening and closing the lid, torque from the motor starting throws the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Also check the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number and you'll see a list of major sub-components.

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt. You don't have to remove the drum.

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission. Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 16Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, the kit cost us $15.00 which is a lot less than the $170 for a new transmission.

Jan 06, 2011 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

It doesn't spin in the last cycle. installed lid switch


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (###.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.


The Kenmore / Whirlpool top load uses a reversing motor to initiate the pump for draining and the transmission to spin.

If you cannot hear the motor trying to turn the pump, (but the washer will agitate) the problem points to the Timer, or the Lid Switch.

Since you've already replaced the lid switch the problem points to the Neutral Drain Assembly in the transmission.

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a detailed section on how the transmission works.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

It also has a troubleshooting guide.

If you lift the lid, put it down again and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Apparently, by opening and closing the lid, torque from the motor starting throws the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside.

Remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft), remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Nov 24, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

Top loading Kenmore (mod 24832200) doesnt spin rinse or spin cycl


First, see the Sears parts site for your washer:

http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/getModel!retrieve.pd?modelNumber=110.24832200

The Kenmore / Whirlpool top load uses a reversing motor to initiate the pump for draining and the transmission to spin.

If you cannot hear the motor trying to turn the pump, (but the washer will agitate) the problem points to the Timer, or the Lid Switch.

Try to bypass the Lid Switch by removing the Console and jumping the two outermost pins on the switch.

See the following for how to access the console.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=131&osCsid=61f80e08f3f0ad9fa07bd1a70b21c4cd

This is the Whirlpool PDF on installation and maintenance of direct drive washers. See the section on how to bypass the lid switch and on the transmission.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

If everything else works OK,, including the drain, and the timer moves, the problem could be in the transmission / gearcase.

If you lift the lid, put it down again and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode. Apparently, by opening and closing the lid, torque from the motor starting throws the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again. The Sears site for your washer may have a sub-component section on the gearcase with a part number for the Neutral Drain Assembly repair kit.

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt. You don't have to remove the drum.

You can also see this site for removing the transmission.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission. Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

With ours, all told, it cost less than $30 (including new 80-90 weight gear oil) vs. about $170 for a new transmission.

The job is a bit complicated and messy but not too difficult.


Nov 12, 2009 | Kenmore Washing Machines

1 Answer

Kenmore series 80 won't spin. If you lift the lid you will see the basket move slightly and hear it engage, then close lid it spins fine. Does the same thing if you shut timer off and pull it back on.


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number (###.#######) and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.


The Kenmore / Whirlpool top load uses a reversing motor to initiate the pump for draining and the transmission to spin.


We had the same problem:

See the following Whirlpool Service Manual for top load, direct drive washers.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

It also has a troubleshooting guide.

If you lift the lid, put it down again and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode. Apparently, by opening and closing the lid, torque from the motor starting throws the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt (a 1/2" socket extension works well).

You don't have to remove the drum.


http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission.

Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, or the main spin gear is damaged the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.

As an aside, fixing ours cost less than $30 including 80-90 weight gear oil vs. $170 for a new transmission.

Nov 10, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Kenmore top load year and half old, washes but will not spin my clothes


This assumes that you have a basic Kenmore / Whirlpool top load, direct drive, neutral drain (it doesn't spin until the pump removes most of the water) machine.

First, see the Sears parts site for your washer:
http://www.searspartsdirect.com/partsdirect/index.action

Enter your model number and you'll see a list of major sub-components with diagrams and parts.

It your washer is only a year and a half old, I'd check the warranty first.

You may be able to get it fixed by Sears.

If not, there are a couple of things to check.

If the washer pump drains (and you hear the motor), the timer is directing power to the motor to reverse itself and spin the pump. (timer, motor and pump should be OK)

If the washer neither drains nor spins, the problem points to either the Lid Switch (not too expensive or hard to fix) or the timer.

If you lift the lid, put it down again and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

The Kenmore / Whirlpool top load uses a reversing motor to initiate the pump for draining and the transmission to spin.

If you cannot hear the motor trying to turn the pump, (but the washer will agitate) the problem points to the Timer, or the Lid Switch.

Try to bypass the Lid Switch by removing the Console and jumping the two outermost pins on the switch.

Following is an excellent description by GURU JSROCK516 Description of how to remove cabinet and access the transmission. http://www.fixya.com/support/r699497-replacing_gearcase

This is a Whirlpool PDF on how these washers operate. It has a diagram on jumping the switch.

https://secured.whirlpool.com/Service/SrvTechAdm.nsf/2cd44500d572193285256a45004fd9d6/f7e2147fa98b28cf85257122007475cb/$FILE/L-55.pdf

If the problem isn't in the switch, and the Timer continues to move, the problem is likely in the transmission.

We had the same problem:

If you lift the lid, put it down again and the washer begins to spin, the problem is likely in the transmission "Neutral Drain Assembly".

Those cams/gears etc. in that assembly keep the washer from spinning until all of the water is pumped out and then go into spin mode.

Apparently, by opening and closing the lid, torque from the motor starting throws the cams into the right gears so that the washer will spin.

Ours had the same problem, no spin unless the lid was raised and lowered or we shut off and re-started the cycle.

After looking at the transmission parts list (available on a number of sites) and on the Whirlpool site (Whirlpool makes Kenmore) we noticed that the one of the cams in the neutral assembly which is supposed to have a small spring, didn't on ours when we tore the transmission apart again

http://shared.whirlpoolcorp.com/assets/pdfs/literature/Repair%20Part%20List%20-%20W10114743.pdf

Found the part number for a kit (Whirlpool part number 388253 Neutral Assembly) for $15.00 and replaced the cams and gears.

In order to get the transmission out, you have to remove the cabinet, the fabric dispenser and both agitators. The top agitator uses a plastic 1/2" drive bolt. You don't have to remove the drum.

WITH APPOLOGIES TO AMERICAL APPLIANCE.COM, DESCRIPTION OF REMOVING CABINET THRU TRANSMISSION.

http://www.american-appliance.com/catalog/newsdesk_info.php?newsPath=16&newsdesk_id=137

Lay the machine down (after disconnecting power and hoses, remove the pump (two clips), the motor (two screws hold two clips on the motor), lift and set the motor aside, remove two 1/2 inch bolts for the motor mounting plate and three 1/2 inch bolts for the transmission. Pull the transmission, remove the clutch (there is a spring clip that holds the clutch on the main agitator shaft, remove the 8 screws carefully the transmission holds 14 - 15Oz of oil, remove the clip holding the main spin gear on and check the plastic cams.

If the cam that should have a spring doesn't, or the others look damaged, the washer won't go into spin mode.

If that's the problem, install a Neutral drain kit, put everything back together carefully and the problem may be solved.


Sep 28, 2009 | Kenmore 24032\24036 Top Load Washer

1 Answer

Maytag Atlantis washer will not drain and spin unless you lift the lid


The cheaper thing to check first is is your lid bent? The lid switch is in the center of the lid. If it "droops" or has been bent, it shaft on the back of the lid cant hit the switch. Open the lid and apply pressure in the bottom, center of the lid. This usually corrects the problem without replacing the switch.

May 31, 2008 | Maytag Atlantis MAV6451 Top Load Washer

1 Answer

Whirlpool washer LSQ9549LN0 problem


you have a problem in the transmission of the washer

May 11, 2008 | Whirlpool Ultimate Care II LSQ9549L Top...

2 Answers

Drain/Spin won't work unless lid is lifted up


Curdy, it almost sounds like your lid switch is loose or fractured and the lid actuator is not making the switch. Check this out first and post back...Catriver.

Oct 19, 2006 | Whirlpool LSR5132PQ Top Load Washer

Not finding what you are looking for?
Whirlpool Ultimate Care II LSQ9549L Top Load Washer Logo

Related Topics:

52 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Whirlpool Washing Machines Experts

Dan Webster
Dan Webster

Level 3 Expert

8147 Answers

Richard Roth
Richard Roth

Level 3 Expert

9472 Answers

Mike Cairns
Mike Cairns

Level 3 Expert

3053 Answers

Are you a Whirlpool Washing Machine Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...