Question about Electrolux Central Vacuum

1 Answer

No suction I have the central vac type. It has no suction at the can. I pulled the hose going to the walls and tested there...and nothing. I removed the dirt can and checked the motor ...it is spinning but does not feel like any suction. I checked the exhaust and it is pushing strong air out. I also cleaned the filter and still nothing. Is there a relay or something that would cause only exhaust air. I emptied the can of dirt and put it back together and have absolutely no air.....hear the motor spinning but not suction.

Posted by on

  • darryllawren Nov 19, 2008

    Well I went thru the process prior to your e-mail and found nothing wrong with blockage. However, I did find the root cause. My canister was not sealed properly to the upper can. The side clamps were tight but the can was still not sealed. If I were to guess I would say that there was a gasket originally and for some reason it fell into the canister and when I removed it. The gasket must have went with it into the garbage. Problem is now fixed by ensuring the canister has a tight seal. Without that seal it will have no vacuum at your wall ports as the vaccum is lost at the canister.

  • Anonymous Dec 06, 2008

    I have the same problem but my vac has a lid. No canister. I have no suction 7 years old modle # 1584. Need help

×

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Mayor:

    An expert whose answer got voted for 2 times.

  • Contributor
  • 4 Answers

On some units there is a screen that protects the impeller of the motor. If this gets sealed off with debris then it is like putting a potato in the tail pipe of a car. Taking the top off the unit reveals the motor. DO UN-PLUG the unit first from the electrical outlet. Take off the exhaust piping if any to allow the motor to be lifted out of the canister. There is typically enough wire to allow this without taking any wires off. Look at the bottom of the motor to make sure the nut has not spun off the impeller and it is still attached to make suction. The look at the hole (aprox. 2" round) to make sure it is clear of any debris. If it is not clean it and re-install everything. If the impeller is off the motor it is new motor time.

Hope this helps!!

VR

Posted on Nov 18, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

No suction when using hose attachments - motor runs and under cupboard vent works - just not able to use just the hose with attachments


does the vacuum turn on when hose plugged into wall outlet assuming your using central vac. if it does not turn on then the metal band in the hose end is possibly cracked.

Jan 03, 2015 | Vacuums

Tip

How to diagnose a clog in your Central Vac and how to remove it


Symptoms of a clog
Low Suction/No Suction
No suction at Inlet

Tools required
Wet/Dry Vac or vacuum with decent suction and a hose
Phillips Head Screw Driver
Metal Coat hanger (straightened out)
Flashlight

First things, first, make sure your canister is empty at the unit. I know, most people would have already checked this but I have been to a lot of client's homes and this was the issue. They were full or almost full. So just check it before you go to do anymore diagnosing. I suggest emptying it anyways, this way you can see what you clogged in your unit

Now if your machine has a utility valve on the unit turn on the manual over ride switch on and lift the utility valve and if you have suction your machine is fine, you have a clog. If you have no suction or poor suction
-Canister not attached properly
-Filter clogged
-There is a disconnect of pipe within your walls (I've seen it and it renders your system useless and is going to be expensive to repair the system)
-Your motor is going in your system (Your vacuum should sound like grinding metal and chances are it's throwing sparks and smells of burning electrical, turn the unit off immediately and unplug power cord) Your unit will need a new motor or you will need to replaced the whole unit. Sometimes can be cheaper to replace the unit.

So now back on track here, we are going to say the vacuum has great suction and is running smoothly.

Check your hose for clogs, easiest ways are to plug the hose into the utility valve and turn on the machine manually at the switch.
If you do not have a utility valve on your unit (this is where the other vacuum comes into play) plug your central vacuum hose on the end of the shop vac hose. Most hoses are standard and slip right on over the end of a shop vac's hose end (1 1/4 inch end). Turn on your shop vac and feel the suction at the end. It may not be as powerful as your CV but it should be comparable.

If the hose checks out to be free and clear we have a clogged system.

Now lets move to the inlets throwout your home, first we are going to plug our hose into the inlet that is nearest to the unit. If there is little or no suction we know there is an issue either in the distance between the nearest inlet or there is an open/broken valve.

Open/Broken valve (CV will not provide optimum suction with a open/broken valve)
-Plug the hose in and activate unit
-Check all inlets for proper seal, you will hear an annoying whistle or you will hear a gust of air from an improper inlet door closure. (Do this as quick as possible, if it is a clog you are putting strain on your motor, but if you vacuum on a regular basis chances are you know if there are whistling noises or missing pieces of an inlet. If you are missing an inlet door, replace the inlet. If all is checked out to be good, lets go back to unclogging again.

If there is suction at this inlet you know there is no clog between this inlet in the unit, try all inlets from nearest to farthest away. If you try your next inlet and have weak to no suction you found your point of a clog. This is where you will start to unclog your unit.

Take the hose end of your shop vac and insert it into your inlet. Turn the shop vac on and remove the hose quickly to create a seal and lose a seal. You should start to hear items moving through the line.

Now take your CV hose and insert it into this inlet, activate your CV and check suction if there is more suction, your slowly making progress.

Take a flashlight and look into the inlet to see if you can now see the obstruction. If you can, get your coat hanger out and go fishing. It may be easier to remove the inlet from the wall. Your basic valve is safe to remove. If you have a supervalve, do not remove, there is high current installed in the upper portion of the inlet for your power nozzle.

Repeat the Shop Vac suction and stop and the CV suction and stop until you clear your items.

This is going to take a few minutes of tugging between two vacuums. Eventually it will free if it went in, it has to come out. At the end of the day your basically playing tug of war between your Shop Vac and CV. But if all goes to plan, the clog will end up in your shop vac or in your CV unit.

Good Luck!

on May 13, 2014 | Vacuums

1 Answer

I installed the Hoover Wind Tunnel Central Vac in my new home. After connecting the wall outlets and successfully turning on the system from the hose control, I discovered there is lots of air flow t


I would recommend checking your wall outlets where the hose plugs in for any type of clog in the tubing. If the vacuum itself has great suction but when you go to the wall outlets that is probably something in the hose that is stuck. If cleared it will most likely have excellent suction throughout the entire system in the house.

Jul 21, 2012 | Vacuums

1 Answer

Poor suction in system - I have used shop vac to suction all three receptacles. Have checked bag and cleaned everything. Still poor suction. I have one receptacle in garage that works perfectly. Must...


Have you checked the hose for clogs or leaks. Clogged and leaky hoses are an area of concern with any central vac. Unless you hose has a hose sock, then wear and tear from constant rubbing on floors and other surfaces will result in holes and cracks. Pulling the hose can also result in leaks where the hose attaches to the handle and intake connector.
Mix some dish soap with water.
Use shop vac to blow air through hose, with other end capped or "clogged".
Apply soap solution to each end of hose.
If bubbles form, this indicates leakage. Hose will need to be replaced.

Oct 25, 2010 | Broan-NuTone CV450 Central Bagged Central...

1 Answer

Is there a second filter


You have not posted a brand, however central vacs with an internal hanging `self cleaning ` filter seldom contain another filter with the exception of Eureka or Kenmore which may have a secondary optional paper filter installed. Check the bucket and the gasket first. Eureka and Kenmore made by Eureka are prone to a defective gasket which disintegrates with wear. The bucket should sit snug on any unit with no play.
To test for proper suction check at the vac intake itself. If the suction is strong here and weak elsewhere your problem will be either a clogged vac line, a leak in a pipe or an inlet door sagging open, last of all a clogged or partly clogged hose.
Check your hose by dropping a coin through the handle and shaking it down to the other end. If a coin makes it through your hose is clear.
You can test each inlet with a numbered tissue and your hose. Mark one for each inlet and check the tank to see what made it through. If any fail to make it through, go to that inlet with another vac and draw the blockage backwards out the inlet. Then retest
Also listen for a hiss at each inlet with the hose plugged in elsewhere. The hiss indicates a leak behind the inlet in the wall. Check for worn seals or misaligned o rings in the backing plate where the inlet connects.
Last of all inspect the pie for possible cracks from impact . If you listen closely you will hear an audible echo along the pipe path (even within the wall) if a connection has separated or a pipe is damaged.
Please post back with what you find or if you need more help.

Oct 13, 2009 | Vacuums

1 Answer

Hush - Insufficient suction


You need to approach this step by step. If you have insufficient suction at all locations you need to check as follows:
1. Hose, drop a coin through from the handle to the wall end, with the hose detached from the wall. If the coin goes through from one end to the other the hose should be clear. If the coin stops it will rattle inside where the obstruction is if you gently shake the hose you will feel it through the wall.Obstructions in hose or pie need to bee **** wards out of the hose or pipe.
2. Vac. Go to the vac itself and see if the onboard inlet has suction. If it does your problem is beyond the vac. If not your problem may be a leak, either a broken inlet, with a cracked or sagging door or jammed hinge, a clogged intake in the vac, or damage to the pipe within the house or a twisted gasket where the pail of the vac secures to the body, or an issue with the motor itself..
3. Take the hose, inlet to inlet and check all locations in the house. I mark a tissue with a number for each inlet and plug in the hose, one inlet at a time. If the tissue makes it all the way to the bucket from each location, that means the branch line for that location is clear. I work from the closest inlet away to the furthest checking for tissues one inlet a t a time. This will help pinpoint location of any blockage in the main line.
4. If you have had any renovations or painting done it is not uncommon to disturb the seal behind and inlet or pierce your piping with a nail or screw. Check for all these and post back to say waht you have found.



Sep 27, 2009 | Hoover S5636 Hush Central System Vacuum

2 Answers

Decreased suction


you might have a clog, to try and unclog the lines, you need to unplug the unit, and remove the bag compartment. Then take a shop vac using the hose attachment hold it into the attachment door where there is low suction and try to draw the clog out the way it went in.

May 09, 2009 | Broan-NuTone CV353 Central Vacuum

1 Answer

Hayden 6000+ wont run


Define hose works or doesn't, no suction, hose will not activate vac , etc.
Test the vac by shorting across the low voltage terminals where they enter the machine. If the vac works here your problem is in the internal wiring, at the valve or the hose to wall connection. If the vac will not run, you will need to check the motor for continuity across the motor leads.

Apr 18, 2009 | Hayden Industries SuperVac 6000 Central...

1 Answer

No suction on lower level


http://www.geeksquad.fixya.com/ThreadView.aspx?prdid=0&thid=539794
Generic problem for all Vacuums
No suction on lower level
Posted by phil55555 on Apr 23, 2008
Nutone central vac
no suction on lower level second floor fine
ran fish tape but it does not go all the way through,
do i need to take pipe out.

Hello,
I would advise you to ALWAYS to FIRST UNPLUG YOUR VACUUM before beginning any service procedure.
Not @ first, try to get a central vacuum cuff and go to each and every inlet / outlet down the basement and put the cuff in the inlet – the central vac should come on and possibly might unclog the pipe, 2nd, try taking another canister type vacuum while the central vac is running and open the inlet door and try to “pull apart the clog in the pipe” – this does work upon occasion if not you can try a plumbers snake – but be careful because the walls of the pvc pipe are thin wall and you don’t want to poke a hole in the pipe or other wise you will have to replace the pipe. The absolute last resort should be to replace the pipe if all other do not work. Feel free to contact your local vacuum dealer in your area or in the yellow pages , or contact the factory @ the phone #’s listed below:
http://nutone.com --- Customer Service
NuTone Inc.
9825 Kenwood Road Suite 301
Cincinnati, OH 45242
In U.S.A. call:
1-888-336-3948 for Customer Service
1-888-336-6151 for Technical Support

In Canada call: 1-888-882-7626

Thanks, Don – The Vac Man
Go Ahead. Use Us.

Apr 23, 2008 | Vacuums

2 Answers

Electrolux central vac problems


I work on many types of units. If you electric floor brush runs but you have no suction then there is possibly a problem with the relay board that allows you to turn on the suction from the hose handle. This is a low voltage (24 V) switching loop circuit that will cause the 120 V motor in the unit to run.

Inside the wall valve are two brass pins. NOTE: there are 120V valves installed on some systems known as a Super Valve. A shock hazared exists if you work on that type of valve. That being said. In the round portion of the valve you can use a garage hose that has a 360 deg. chrome ring to test the valve. The ring completes the circuit causing the unit to power up and suction at the end of the hose. If the suction is weak, there is a colg in the pipe. If you hear no airflow, the relay inside the unit did not energize or the motor is bad.

To test: go to the unit and turn the switch on the side to "manual" if the unit turns on the motor should be ok. DO NOT RUN THE UNIT without and open valve. In some brands dammage to your motor will occure.

If the unit did not run, look for a small button near the switch. This is a circuit breaker for the motor. If it is poped out and you hear a "click" when you press it in there is most likely motor problems and someone should be contacted for repair.

Hope this helps!!

VR

Mar 07, 2008 | Electrolux Central Vacuum

Not finding what you are looking for?
Vacuums Logo

Related Topics:

129 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Electrolux Vacuums Experts

Roger Potts

Level 3 Expert

694 Answers

Les Dickinson
Les Dickinson

Level 3 Expert

18299 Answers

Mike Cairns
Mike Cairns

Level 3 Expert

3053 Answers

Are you an Electrolux Vacuum Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...