Question about Coleman Powermate Powermate 5000W Generator

1 Answer

Generators my voltage meter shows 300volts instead of 230-240 and continues to trip generator breaker. What is my problem?

Posted by on

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Novelist:

    An expert who has written 50 answers of more than 400 characters.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

  • Expert
  • 72 Answers

My answer:

Not much in your original ? to go by as far as any history background of the Genset - if it indeed is a Powermate? Is it? And if so - is it already USED or is it BRAND NEW right out of the box - like many others here who I've already helped out and solved their problem(s)?

If this Genset is USED how many hours are on it. Try to be as accurate as you can - if known? Also - If this is not YOUR originally purchased Genset, but rather bought 2nd hand - did it work right when you first bought it?

Is so BRAND NEW or even USED - then I minds well tell you this first (if you don't already know this). After which I have some tech troubleshooting ??'s I need answered so I can pinpoint the problem.


As you are now hopefully but painfully aware - Powermate has gone totally Bankrupt, and is no longer in business as of this past year or so.

There is hope though - as I state below in the previous Footnote I posted to many having similar problems.

Previous Footnote: It's too late now for all those out there that unfortunately bought these now still Brand New "unserviceable" Powermate units that won't start for whatever, whether still Brand New "NIB", or whether taken out of the box and still not used, and are now seeking some kind of service on them (btw it's a sign of the present day GOP ran economic woes we are in AND it will only get worse - CHINA is going on the very same downward skid right now thanks to you know who - W!). If you buy anything today "made in China" - esp their cheap knockoff Gensets - you better be making a GOOD buying decision - otherwise you will be in the very same situation you are in now with your Powermate Gensets - as China is starting to collapse from within just like this USA economy of ours has been doing for the last 5-6 years to no end! All politics aside as well - as blame is put where it is deserved in my books and we can only blame YOU KNOW WHO! Sorry but true!

NOW -

Any inventory stock of their (Powermate) Gensets - that were once formerly sold in the USA & Canada - have been totally liquidated out to a company in Georgia I was told, and it was said to be true.

I was able to get this NEW added info through another source said to be VERY accurate btw - so hopefully it is.

That Company's name is PRAMAC, and their address and phone # info is:

PRAMAC INDUSTRIES, Inc.

* Regional head office:

1100 Cobb Parkway North C
30062 Marietta, Georgia

Phone: 770-218-5430
Fax : 770 218 2810

or:

* International sales office:

10100 NW 116 Way, Suite 10
33178 Medley, Florida

Phone: 305-888-9911
Fax : 305-888-3711

Site info:

PRAMAC Global Gateway

BUT -

Before you blame me for any possible incorrect Powermate info posted above in regards to that PRAMAC Co, or their contact info - read the GOOD NEWS below first, unless the BRAND NEW part doesn't apply to you here.

The GOOD NEWS is that I spoke with a very close contact inside Home Depot (not saying who so don't even ask), and that person gave me some very GOOD NEWS for those that act on it NOW!

Not tomorrow - Not next week - Not next month - and certainly NOT NEXT YEAR!

DO IT RIGHT NOW!!

I spoke with my Home Depot Corp contact today (using your "not starting" dilemma - as my own - to get a response) to see if anything could be done from their point of view and here's what I was told to do.

What I was told is that if I (you) bring in my (your) ORIGINAL HOME DEPOT CASH REGISTER DATED RECEIPT and speak to the (whichever Home Depot store applies here) Home Depot Store Manager there, and explain to them that the brand new never used Powermate Genset they sold me (you in this case) won't start - they would send your Genset out to their local Genset Service Vendor FREE OF CHARGE BTW, and hopefully get it started for you.

Anything more then that - you would be on your own if it was damaged by you or someone else that tried using it improperly.


NOW - as for your Genset there and the OVER-VOLTAGE condition you say you are experiencing.

I guess my first ? is - Which volt meter are you reading?

The one on your Genset possibly, or from a known Good Quality & good working hand-held DVM meter? If your AC panel meter is defective then that is not going to help matters at all. If your Genset control board is shot most likely something caused that condition from an electrical/electronics standpoint either on the board itself inside the "front panel control box" or else inside the "Gennie power head".

Usually an OVER-VOLTAGE condition occurs when a modification has been done to the Genset, such as say a new (or possibly a bigger wattage) replacement "Gennie power head" that is not rated properly to your engine speed (which btw should be ~ 3600 RPM max). Did you make any such modifications to your stock Genset recently?

If not - then we need to make sure you are getting the proper AC output measurements using a known good DVM meter set to the AC scale and either on 400 or 1000 volts depending on your meter's settings. Hopefully you're not using one of those defunct $3 cheapy Harbor Freight Tools meters either?

With the Genset running at normal idle what voltages are you reading at the 120VAC & the 240VAC outlets - from HOT to NEUTRAL only? Low - High - Sporadic - what? Be precise here - very important!

If you increase the Genset speed up to 1/2 Load speed what voltages are you now reading as well? Try not to run at Full Speed if indeed something had smoked inside the Control Panel such as the Control Board. Check that board out first for signs of damage. Does it look OK?

If this Genset has had HIGH HOURS of run-time on it have you check the "brushes" and/or "slip rings" on the ROTOR it as of yet? If it has brushes are they within factory spec? Are the SLIP RINGS clean and not arched and dirty looking? If the latter is found to be true then the SLIP RINGS need to be cleaned and polished bright again!! Very important!!

If the end plate (cover plate) is taken off (if you feel capable to do this yourself) is the inside fairly clean inside and around the SLIP RINGS & BRUSHES area? Do you smell any BURNT smell inside? If so then possibly either the STATOR or the ROTOR has gone bad! If not take an air hose and thoroughly blow out all the carbon dust & dirt and replace the "end plate" securely.

Unless it's a BRUSHLESS type Genset you have (which I doubt) then the problem possibly lies within the "power head".

Let me know what you find now that you know what to look for?

Based on that we can look still further is it's not covered above.

Best regards to all with the same problems, and hope I helped you out 100% - all political humor/truth aside.

Please post me a reply as to finding this solution being the best resolve to your Powermate problem there by following my recommendations above. Also please rate my troubleshooting fix as well.

Keep me posted and I'll follow up as well.

Best regards,

Frank

Posted on Sep 09, 2008

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Generator electrical problem


No it sounds like the engine is losing power, as the RPM drops the voltage drops, this increases the current load and that trips the breaker.

Jul 21, 2016 | Electrical Supplies

1 Answer

Miller Trailblazer 302 Gas, will start but, but won't weld or generate. Does not show any readout on the digital meters, will not idle up, only idles at low RPM's. Any idea what may have...


Check the circuit breakers, one may have tripped or failed, such as CB4 which would also impact generator voltage output and since it controls power to the 24 control system- the first one to check or service. If you can access the rear terminals, check the voltage in operation at both lugs- if you do not get the same voltage reading at each lug of CB4 measuring them one at a time to chassis ground, the breaker is tripped or faulty .

CB1 is inline with the 240 VAC outlet and is ahead of CB2 and CB3

CB2 and CB3 are inline with the 120VAC outlets

In each case, switch them off then back on.

If you have the GFCI option, it may have been tripped by unsafe conditions.

Sep 20, 2011 | Miller Trailblazer 302 Welder Generator...

1 Answer

I have a briggs and stratton 8500/5500 generator which I am using to power an air conditioner on a camper trailer. I just recently started having a problem where the one circuit breaker keeps tripping when...


Hello, First figure out what the load per leg is on your generator. Are you using the 240 Volts because this is two 120 AC volts legs and they are 120 degrees out of phase with each other.

You will need to figure what the power factor is for each phase on this generator. To figure the power/wattage by using ohm's law. Voltage times Current will give you Watts. Example: If the generator is generator 240 volts the maximum current available is about 23 amps. The maximum current for 120 volts will 46 amps. Therefore, the maximum current per 120 volt circuit is 23 amps for one circuit and 23 amps for the second 120 circuit..

I would try replacing the circuit breaker with the same amperage breaker. Also, watch what the generator load is per circuit. You can install current meter for each circuit. This will give a good indication of which circuit is pulling more load than the other circuit. GB...stewbison

Sep 06, 2011 | Briggs & Stratton Power Products 5,550...

1 Answer

Generator was running just fine. it's a bsv5500-w overloaded the unit by mistake. tested with meter and found 86 volts. shut unit down and now only puts out 5 volts on each leg


are you sure the breaker didnt trip when overloaded,as this is what the breaker is for and would explain the ghost voltage of only 5 volts at the outlet

May 30, 2011 | Porter Cable 5,500 Watt Portable Generator...

1 Answer

Genset starts and runs fine but the 30 Amp circuit breaker trips as soon as a load (AC) is applied. Started right up, ran half a day, but now when it starts the minutes I click on the ac the circuit...


What about when you have it powering the motorhome, without AC on, does it trip then? Do you have anyone you know with a multimeter and knows how to use it? How about buying a plug in voltage meter at a hardware store as a good start. You simply plug it in to a receptacle in your motorhome and it will tell you the incoming voltage and they are not very expensive. That will help diagnose generator problem.

Nov 01, 2009 | Watts Onan Portable Generator - 4000 ,...

1 Answer

Generator rus fine but does not produce power


check the brushes at the armature,armature should be shiney,if not take emory cloth and clean the armature,see if that helps.

Jul 06, 2009 | Hobart Welders Champion 500433A Factory...

2 Answers

McCulloch fg6000mk: generator motor runs, no power.


You need to trace out the power wires the come out of the genset. They will end up on a breaker. With a volt meter measure both sides of the breaker. If one side has voltage and the other side doesn't, then your breaker is opened. Press the breaker in closed to see if it actually closes. If it don't then you will need a breaker. However, if no voltage is being produced, it is possible that the voltage regulator let go.

Apr 11, 2009 | McCulloch 13HP 338 Cc Portable Generator #...

1 Answer

67 votage display on generator output.


Please stop making new problem threads each time you answer, instead post a comment to one of the 5 threads you already have open for this problem. It's getting hard to follow the conversation :-)

OK, now to the problem. You say you have checked 67 volts is displayed on the generator output, I think this means that you see 67 volts on the control panel display when the generator is running. This can be several different problems:
a) a bad CT/PT module that tells the controller the wrong voltage
b) a bad A/D module inside the controller itself
c) a bad voltage regulator

Get a real DMM meter and measure the voltages at the top side of the output (large) circuit breaker of the generator. Put the black lead of the meter on the neutral wire and then measure to each of the phase wires on the circuit breaker. If you get normal voltages then you probably have a bad A/D, if you get 67 volts on all 3 phases you have some other problem.

You still haven't told me what model/spec of generator this is, look on the data sticker on the generator cabinet.

Peace,
Carl

Dec 14, 2008 | Coleman Powermate Powermate 5000W...

1 Answer

Replacing eletric portion of Coleman PMA525500


my voltage meter shows 300volts instead of 230-240 and continues to trip generator breaker. What is my problem?

Sep 06, 2008 | Coleman Powermate Powermate 5000W...

Not finding what you are looking for?
Coleman Powermate Powermate 5000W Generator Logo

399 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Coleman Electrical Supplies Experts

John Trevino

Level 3 Expert

1383 Answers

Shawn DuRee

Level 3 Expert

355 Answers

Phil Rivera

Level 2 Expert

83 Answers

Are you a Coleman Electrical Supply Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...