Question about 2003 Husaberg Fe 650 e

2 Answers

My Husaberg FS650e will not start using the electric start. I have been told this may be a combination of problems with the stator, carburator and valve clearances. The bike has only 24 hours on it and the compression is very high as I believe the engine was manufactured for super motard racing.

Posted by on

Ad

2 Answers

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    New Friend:

    An expert that has 1 follower.

  • Contributor
  • 1 Answer

I have the same problem with myn.
sounds like a flat battery.
i have been told by a guy who does alot ov work on them to change the valve spring to something not as stiff.
i have that valve clearances etc all done on myn and not differance

Posted on Oct 28, 2014

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 5,370 Answers

Is the battery fully charged.Get the battery voltage checked and confirmed. First check and make sure the starter works. You can use a jumper to bypass the solenoid and check that pretty easy. If the starter turns over when you bypass the solenoid then you'll need a meter to continue testing and find out why the solenoid isn't working. That could be wires, start button, connectors or a bad solenoid.---------Also check the electric start button, if the electric wire is getting short internally, then it can be the problem.A meter would check it, but a test light is all that you need. ---------- Listen carefully, do you hear solenoid click, when you apply electric start.You should hear the solenoid click.If there is no click, then its the cause.Either the solenoid is bad or it doesn´t get power. To check the latter, remove the left side cover, locate the starter solenoid and disconnect the trigger wire (the small one, not the big one coming from the battery).---------- Hook a multimeter between this wire and ground - with the ignition on and the switch in the run position you should see 12 V here when you push the start button (with the clutch pulled in). If you do, the problem is most likely the solenoid - make sure the other small wire is properly connected to ground.----------- But if you dont get 12 volt, then the electric start button connection needs to be checked.Check that you have 12 V on the side of the start-button that connects to the switch (with ignition on and switch in the run position), then check that you have 12 V on the other side of the start button with the button depressed. If you see 12 V on one side but not the other (button depressed) the problem is likely the start button itself.-------- This should help.Keep updated.Thanks.Helpmech.


Posted on Apr 06, 2011

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya Mechanic can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repair professionals here in the US.
click here to Talk to a Mechanic (only for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My TG72B12 runs but does not put out any electricity. I have been told its the stator. Where can I purchase a stator for it. Motor runs great, only has 37 hours on it


Did you check the fuses, circuit breakers?
Why starting to replace things, without knowing if it is really defect?

First check all contacts, switches and cables, before doing drastically things.

Jul 17, 2014 | Eastern Tools & Equipment ETQ TG72B12...

1 Answer

Where is located the alternator poulan pro pd24ph42st


Just about all the smaller type engines the alt. can be found under the flywheel. The alt is a combination of both the flywheel and the stator ( the electrical windings ) atached to the engine block under the flywheel. Watch out...if you use a vehicle to jump your tractor, it will fry the stator if you the jumper cables on after it initially starts!

May 31, 2014 | Poulan 42-Inch Steel Deck 17.5 HP Briggs &...

1 Answer

1998 Husaberg FE400E hard to start


Hi, Anonymous and the usual suspects are:
1. Spark plugs in bad condition or have an improper gap or are partially fouled.
2. Spark plug cables in bad condition.
3. Battery damaged or nearly discharged, should have 12.5 volts.
4. Check battery terminals for damage or corrosion, check the battery cables at "BOTH" ends for loose, corroded, or broken connectors, "INSIDE" and outside the cable harness, perform connector wiggle test and check cables with an ohmmeter if necessary.
5. Throttle controls not adjusted correctly.
6. Water or dirt in the fuel system.
7. Water or dirt in the carburetor.
8. Intake air leak.
9. Fuel tank vent hose and vapor valve plugged, or fuel line closed off, restricting fuel flow.
10. Choke valve inoperative.
11. Engine lubricant to heavy (winter operation).
12. Ignition is not functioning properly (possible sensor failure).
13. Faulty ignition coil.
14. Valves sticking.
For more information about your issue and valuable "FREE" downloads that you will need for viewing or printing please click on the blue links below. Good luck and have a wonderful day.
Starting problem Husaberg FE400 03
2003 fe400e starting problems
http://www.husaberg.no/Teknisk%20data%20Husaberg/Verkstedhandboker/RA_Husaberg_2005_E_05.pdf
Husaberg Parts Dirt Bike Motocross
Husaberg 400 User Manual

Sep 15, 2017 | 2000 Husaberg Fe 400

3 Answers

Husaberg (FE 501-03)Stator problem


I have never heard of a stator preventing a motorcycle from starting. You need a professional, local, second opinion before you plunk down any bucks.

Unless that is, are you calling a magneto a stator? Does your motorcycle have a battery? If it has a battery, you probably do not have a magneto.

Dec 29, 2009 | 2003 Husaberg Fe 501 E

2 Answers

My 1987 Kawasaki is losing it's charge! new battery keeps dying


FIRST OFF, EVEN THOUGH THE BATTERY IS NEW TO YOU, IT MAY HAVE BEEN ON THE SHELF AT THE DEALER FOR SOME TIIME. VERIFY A GOOD BATTERY WITH THE APPROPRIATE TESTER. AFTER THAT YOU CAN CHECK YOUR STATOR BY VERIFYING CONTINUITY AND OPENS IN THE STATOR HARNESS. EASIER WAY IS TO DISCONNECT THE BATTERY AFTER YOU START THE BIKE AND IF IT CONTINUES TO RUN THE STATOR IS LIKELY OK. AND YOU SHOULD LOOK AT THE REG/RECT AT THAT POINT. YOU'LL NEED CORRECT MEASUREMENTS FOR THE READOUTS ON THESE TESTS. QUICK CHECK THE STATOR BY TESTING ACROSS THE 3 YELLOW LEADS. YOU SHOULD GET CONT. WITH ANY COMBINATION OF THE THREE WIRES. NOW TEST EASH YELLOW LEAD TO GROUND. THERE SHOULD BE "NO" CONT. BETWEEN ANY YELLOW AND GROUND. IF THERE IS, IT IS SHORTED AND WILL NEED REPLACING.
ON A BIKE OF THIS AGE IT ISNT UNUSUAL FOR THE STARTER BUTTON TO "RESIST" SOMETIMES. THIS IS IN THE PSUH BUTTON ITSELF.SOMETIMES YOU CAN REPAIR THESE CONTACTS AND SOMETIMES YOU CANT. IF IT CLICKS WHEN YOU PRESS THE START BUTTON, THAT COULD BE THE START RELAY OR A BAD WIRE CONNECTION. CHECK THESE ALSO WHEN YOU CHECK YOUR BATTERY!

Oct 22, 2009 | 1986 kawasaki ZL 900 A2 Eliminator

1 Answer

Husaberg 600 wont start on the kick


How much do you weigh? If you have strong compression, that's what you want.

Aug 06, 2009 | 2000 Husaberg Fe 600 E SM

3 Answers

Yamaha warrior won't start


If you are getting a nice bright blue spark then no, the last time I had a problem like this it was sugar in my tank. If you taste a bit off your finger and it is the slightest bit sweet, then some one has sugared your tank. If so just flush the tank with a little fresh fuel and then flush the carb, and fuel lines by spinning the engine over for a bit then try to start again.
Is yours an electronic ignition or points. If points gap could be wrong or even timing slipped. That has happened to me also.

Apr 29, 2009 | 2003 Yamaha YZ 125

1 Answer

A-200 Problem?? Apparently the electric wire coming into the back on the machine plugs into a small circuit board, the male prong aparently touched the copper wrap that makes the motor spin and has blown,...


Hi Adam. Easy part first! Check locally for an electric motor specialist, who can rebuild (rewind) the stator for you. If no luck there, check out eBay for a complete motor (stator and rotor), they come along fairly often.

If this solution has assisted you, please rate it. ricardok45

Apr 09, 2009 | Hobart A200 Stand Mixer

Not finding what you are looking for?
2003 Husaberg Fe 650 e Logo

Related Topics:

548 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Husaberg Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

77201 Answers

Arnie Burke
Arnie Burke

Level 3 Expert

4536 Answers

Sean Colbert
Sean Colbert

Level 1 Expert

17 Answers

Are you a Husaberg Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...