Question about 2002 Triumph Sprint RS

1 Answer

Battery not charging 2003 triumph rs any ideas wear to start to solve problem have replaced battery

Posted by on

  • Anonymous Mar 21, 2014

    triumph sprint rs low fuel light stays on, when tank is full. also the battery is not charging. is this related.

×

1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that gotĀ 5 achievements.

    Governor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 20 times.

    Scholar:

    An expert who has written 20 answers of more than 400 characters.

  • Expert
  • 66 Answers

Check for charging system voltage to battery by testing for 13-15volts dc across battery posts w/ multimeter while bike is running.if less, check for ac voltage to regulator/rectifier w/ multimeter while bike is running.if there is voltge to module, it is most likely defective.if there is no voltage to module,follow wire loom from voltage reg. to electrical connector plug.unplug it, start bike, test for ac voltage at other side of connector on the electrical pins on the loom coming from the engine. if no power there, the charging coil, or the wiring from the coil is defect.

Posted on Feb 21, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I had a gas leak coming from the female or male fuel line connector I repaired the plastic connector but the bike still won't start.


Hi, Denim and the usual suspects are:
1. Fuel tank empty.
2. Fuel supply valve/petcock turned off.
3. Fouled spark plugs.
4. Engine flooded as a result of overuse of the enricher.
5. Vacuum hose to the fuel supply valve/petcock disconnected, broken, cracked, or pinched.
6. Fuel valve/petcock or filter clogged.
7. Severely discharged or damaged battery, you need 12.5 volts or better and be able to pass a load test if necessary.
8. Check battery terminals for damage or corrosion, check the battery cables at "BOTH" ends for loose, corroded, or broken connectors, "INSIDE" and outside the cable harness, perform connector wiggle test and check cables with an ohmmeter if necessary.
9. Loose or corroded wire connection at the coil, battery or plug between ignition sensor and module.
10.. Spark plug cables in bad condition and shorting, cable connections loose, or connected to the wrong cylinders.
11. Ignition timing incorrect due to a faulty ignition coil, ignition module or sensors (MAP, CMP, CKP, O2, TPS, ETP, IAC,or BAS).
12. Faulty neutral, clutch lever, or kickstand safety switch.
13. Faulty fuel pump or fuse or relay.
14. Tilt sensor needs a reset.
15. Security system not disarming alarm needs a reset.
For more information about your issue and valuable "FREE" downloads that you will need please click on the links below. Good luck and have a nice day.
955i won start Problem Solving Tech Forums Messageboard Triumph Torque
Sprint RS Starting problem
Topic 2005 Triumph Daytona 955I Will not Start Read 8797 times
Triumph Sprint RS 1999 2004 Factory Service Repair Manual Download Manuals...

Jun 08, 2016 | 2001 Triumph Sprint RS

1 Answer

My 2003 triumph tt600 has a new stator all the wires are plugged in all the fuses ate good but it doesn't charge the battery


The regulator/rectifier is probably faulty.it's the most common cause of charging issue's

Apr 14, 2015 | Triumph Motorcycles

1 Answer

Have a 2000 Sprint rs won't start have spark change fuel pump an stepper motor cps sensor has 564 ohms changed computer saloon


Two things fixed mine first a new battery, the Sprint needs a really good charged battery to start, not just an old charged battery. Even jump starting didn't work for me. Second non ethanol fuel, these engines hate ethanol.

Aug 16, 2013 | 2000 Triumph Sprint RS

1 Answer

I have a 2004 triumph rs sprint 900 and washing it today one of the indicator stems broke and finding it hard to get a replacement one thaught about LED'S are there problems doing this i've seen...


Mate not really an answer but my 2002 triumph datytona, has got LED's on the front and i have no problems with them and have you tried Ebay for replacment ones.

May 21, 2011 | 2003 Triumph Sprint RS

1 Answer

Fail to start


I think I would change the petrol in the tank as it may have become a bit stale. Also I would replace the battery.Make certain the replacement battery in fully charged before you try again.

Mar 17, 2010 | 2003 Triumph TT 600

1 Answer

Triumph sprint st 1995 wont idle,getting good spark, inside of tank painted brown! is this common? problem started with just riding along and the engine would stop, wait a few minutes start and off you...


Try changing your spark plugs, I have recently had a similar problem with a CBR900, spark plugs seemed to be fine (held against frame outside of engine) but didn't actually work under compression, changed for new and bike now runs like a dream.

Mar 12, 2010 | Triumph Sprint ST Motorcycles

1 Answer

Hi,i have a 600 triumph daytona it is not charging at all it has a fully charged new battery fitted it starts ok but with volt meter on terminals is showing 11.9volts running i know it should be 14volts or...


Usually we start with the regulator as it is the less costly and easiest to replace of the two. Additionally replacing the stator and regular in pairs is not a bad idea...unless you happen to purchase a defective one. Sorry don't have better news.


JP

Oct 22, 2009 | 2004 Triumph Daytona 600

1 Answer

Triumph sprint rs 955i,all correct lights come on during start up proceedure but there is only the click of the relay switch when you press start button and no ignition, started as an intermittant fault...


try charging up the battery, the starter needs around 60 amps to turn over compared to the lights that only need around 5 amps, maybe it just doesnt have enough power to turn it over... hope this helps

Sep 13, 2009 | 2001 Triumph 955i Speed triple

1 Answer

After starting the bike up and moving away the digital speedo stays on 0 and i have to keep stopping switching it of and restarting until it works


This is a known issue with Triumph Triples from 2002/2003 - there was a 'feature' in the ECM code called speedo error check which looks at the battery voltage and disables the speedo if below boundaries.
However this feature was extremely problematic from the very outset - even brand new batteries would suffer this issue.
It is exactly as you described - typically at first start it will disable - speedo reads zero; a subsequent re-start will restore. No in between - either works or doesn't work (a reading that is inconsistent to actual speed is more likely to be a speed sender issue).
Triumph received so many complaints that they disbaled the feature in subsequent revisions.
The solution is to have your dealer upload the latest edition of 'tune' for your model into your ECM.
Unfortunately this is not something you can do yourself.
Depending on your relationship with dealer, some will do this free - or charge a nominal fee around $50.

This will 100% fix your problem.

Aug 21, 2009 | 2003 Triumph Sprint RS

Not finding what you are looking for?
2002 Triumph Sprint RS Logo

Related Topics:

478 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Triumph Experts

Arnie Burke
Arnie Burke

Level 3 Expert

4481 Answers

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

61249 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

Are you a Triumph Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...