Question about 2008 Yamaha MT-03

2 Answers

My MT-03 engine shuts down while driving and won't start again.

I hava had this problem since I bought the bike. The engine some time shuts down and it won't start again no matter how many times I start the ingition. Eventually I end up a battery without power and taking the bike to yamaha service.

Posted by on

  • 9 more comments 
  • zisis_p Jan 08, 2009

    Hi.
    This is the 3rd time in 1 year and a half that I have take the bike to yamaha. In the 2 previews times they changed the spark plug and didn't say anthing else. I have had this problem almost since I bought the bike. 
    The changes made to the bike:
    1. I have chenged air filter with a K n' N filter.
    2. They reprogramed the engine so that it would not shut down to eu 3 emission regulations from eu 2
    3. I have installed xenon light. 
    4. Increased min rmp to 1500 from 1100-1200 that it was before.


    Also it seems that I have this problem more during winter moist days and also about 500 km after I get the bike back from the regular 5000km scheduled.
    The bike has 20600 km atm and I bought it with 0km.

  • zisis_p Jan 08, 2009

    Hello there.
    Thank you for the swift response :D
    now to your question:
    1. Yes the yamaha certified mechanic did that for me, but it was more of a guess than a fix. ie "lets change that and see if you still have problems"
    2. about 8 lt/100 I think in the city. I do about 180-190 km with my 15lt tank
    3. stall and the engine stops. Then it won't start again. Some times it would start after 10 tries. I think that the problem increased when I increased the min rmp to 1500.
    4. Its in yamaha service again :/
    5. Yes I have 2 years warranty and now the bike is a year and a half.

  • zisis_p Jan 08, 2009

    Hi. 


    1. The engine shuts down either while underway most of  the time but it will shut down 30 sec to 1 min afterwards. 

    2. I try to start it with an without throttle (most of the times without)

    3. Yes I can smell fuel.

    4. I have just recently changed the plug. The one other time that I was told it was a plug problem they did not charge for the plug but they did not clarify if they changed it or not (mechanic was not there that the time). 

    5. As far as the type is concerned I don;t know if its iridium but I guess the standard plug would be iridium.

    6. Have a look at this recall notice (apparently its only for 06 models mine's 07).  recall notice

  • zisis_p Jan 08, 2009

    Hello and thanks for taking the time to read through :D
    Now to your questions:




    • "stall and the engine stops. Then
      it won't start again
      ." even before the K & N were installed?
      or only after the change of air filter;


    • I
      had them before but the engine would always start again. After the
      filter this is the 3rd time in a year that it won't start again.


    • "reprogramed the engine",
      before the K & N change? or after;


    • They
      happened at the same time. When I serviced my bike for 10000 km.


    • any popping sound(s) at the exhaust (not
      necessarily backfire
      ) when decelerating or engine breaking?
      Or when twisting up the throttle and suddenly releasing;


    • I
      had them since day one. I think the exhausts are supposed to be like that


    • are there any other electronic devices
      installed such as GPS, wireless phones, 2way radios;


    • I
      have an alarm installed that does not work for about a year now but when I
      switch the flash on I hear a beeping sound along with the flash :D



    Offhand, ideas on probable causes of stall/stop may
    include:





    • condensation in the air
      intake (most likely);


    • electrical/ignition including the
      immobilizer (likely);


    • actually
      turning the key to ON has become a chalenge since it is getting
      increasingly difficult to turn the ignition key...


    • RFI/electrical interference (least
      likely
      ).


  • zisis_p Jan 14, 2009

    Its at the service center again.
    same problem.

  • Rob Syers Feb 13, 2009

    I have an 06 mt-03, after nearly 3 years of relatively hassle free motorcycling i have a problem starting my bike, i turn the ignition on, the ECU does its startup thing and the neutral light is on. I push the start button and the engine management light comes on like its supposed to with the starter motor turning only the engine does not fire and the engine management light flashes.
    I have taken it back to a yamaha dealer and they replaced the fuel injection cutout switch ( the one that stops the fuel pump if the bike falls over) asking me if i had dropped the bike recently. The bike had only once been on its side when it rolled off its side stand when I first got it, this being over 2 years ago. A week later the engine cuts out again in a scary way (travelling along a busy road at high speed around a corner, not cranked over to silly angles of lean which this bike can do easily) and trying to start it gives same flashing light as before. 1 week is a little poor for an electrical component to last, could it be faulty wiring in loom

    absolutely no performance mods fitted, only a sccottoiler fitted from purchase.

  • sav_circle63 Feb 16, 2009

    Had same thing which was fixed for free under yamaha warranty.



    Get your throttle position sensor changed.



    this is a common problem and easy to fix, Its just on the side of the throttle body.



    good Luck !

  • Louie  Role
    Louie Role May 11, 2010

    Hi and welcome to FixYa,

    With the indulgence of robotek, a couple of additional clarifying questions for zisis_p:


    • "stall and the engine stops. Then it won't start again." even before the K & N were installed? or only after the change of air filter;

    • "reprogramed the engine", before the K & N change? or after;

    • any popping sound(s) at the exhaust (not necessarily backfire) when decelerating or engine breaking? Or when twisting up the throttle and suddenly releasing;

    • are there any other electronic devices installed such as GPS, wireless phones, 2way radios;
    Offhand, ideas on probable causes of stall/stop may include:


    • condensation in the air intake (most likely);

    • electrical/ignition including the immobilizer (likely);

    • RFI/electrical interference (least likely).
    Good luck and Thank you for using FixYa.





  • Graeme Ross
    Graeme Ross May 11, 2010

    When it stops, does it die whilst underway, or stall from a start. Do you use any throttle when you are trying to start it? Do you smell fuel when you are trying to start.


     Fuel economy maybe a bit thirsty/rich. This could perhaps result in carbon fouling of the plug... maybe. If you have done 20,000 k,how many plugs have you put into it, and are they iridiums,

  • Graeme Ross
    Graeme Ross May 11, 2010

     I would not expect it to  be fouling plugs unless it was burning oil or there is a running to rich tuning issue. few questions to get a gist of the problem. 


    1.  Did the Yamagents do the tuning for you, 

    2. what is your fuel economy like. 

    3. You say it is more of a problem on wet cooler days. What does it do then, stall and not start, run rough?  

    4. What have you done this time around to sort the problem.

    5. is it still covered by warranty

    Hopefully we can talk it up a bit pop some ideas on what the drama is.


     I will keep posting clarifications so other experts can also work on your problem. Other experts please do the same. Cheers

  • Graeme Ross
    Graeme Ross May 11, 2010

    Hi zisis


    What do Yamaha say they find with the bike?


    regards
    robotek

×

2 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Brigadier General:

    An expert that has over 10,000 points.

  • Master
  • 6,966 Answers

Hi again,

Just curious and with your indulgence, any updates/developments?

Cheers.

Posted on Jan 10, 2009

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 1,512 Answers

Checking the colour of the plug may tell you what the general state of tune if like for the bike, but the sudden stops sure sounds like ignition system failing. Fuel delivery still there, although it may well be flooding/overfueling for some reason when the problem occurs.  I suppose you have checked the VIN (RM021000000000301 to RM021000000008715)  just to be sure that your bike if not one of those affected by the recall. I would be asking the Yamagents to check for the mods/recall to be sure that whatever the solution is has actually been done to yours. The reference to wet weather would be inclining me to follow that up to the max. Sounds too close to the problem to not be it. 

Posted on Jan 08, 2009

  • Graeme Ross
    Graeme Ross Jan 09, 2009

    I am assuming the problem was occurring before the alarm failed, if it is an imobiliser type, i would be removing it from the bike anyway, just in case it causes you problems in the future. Let us know what the yama boys say about the recall mods and if they have been done/effective on your bike. Water is a silent killer fo electronics and connectivity. Better to get it sorted under warranty than have to resolve it yourself in the future. I would also be writing a leter to yamaha explaining the problem you have been having, noting the trips to the dealer to get it sorted so that you have recourse for action with them if the problem reoccurs after you warranty runs out. 



    regards
    robotek

  • Graeme Ross
    Graeme Ross Jan 14, 2009

    Tine to get it in writing. If they cant get it right for you, then you need a commitment from them to sort the problem out, Tracking these things in this way allows you to not end up with the problem after the warranty is up. Have you perhaps looked into the alarm. Is is possible that you had a plug fail early in the piece and the faulty alarm is causing problems now. It will be wired into the ignition circuit and may have issues that are stopping the ignition. worth looking into. Keep us informed about the outcome of this last trip to the shop. Hope they get it sorted this time around. 

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Why did I was my 2005 Ultra Classic trike engine shut off while driving, start back up, went a few miles, before shutting off? Is that the kill switch malfunctioning?


Sounds like you may be low on oil. Bike runs until oil is pumped on top of engine, and not enough remains to coat the sensor. Engine shuts off, oil returns to reservoir, bike runs again....i guess that's why they call it a motor cycle....

Sep 28, 2014 | Harley Davidson FLHTCUI Electra Glide...

1 Answer

Short-circuit?The bike is always on even if the switch is to OFF


Definitely sounds like a short circuit, particularly since you're getting battery voltage at the ground terminal on the switch. With that kind of short, it's very possible your battery may have gotten damaged, or at least drained, while driving.

Jul 16, 2013 | Yamaha MT-03 Motorcycles

1 Answer

03 monte carlo ss won't start after driving a


If you are driving the car and it wont start after driving awhile. Do a wiggle on the CKP (crank position sensor) this sensor is located at the front main engine pulley, I am seeing a lot of loose male to female connection shut car off.

Feb 28, 2012 | 2003 Chevrolet Monte Carlo

2 Answers

1998 chevy s10 driving along and engine shut down.after sitting 10 min.it started but was rough.went 100.ft and it shut off again.sat for a while.it started and ran a couple miles like nothing was ever...


if it shuts off while driving and will not start back up for at least 10 minutes, then it may be the crank sensor doing this. is check engine light on! if so get it scanned to find problem code. if no scanner, auto-zone will scan for free. if light is on. CPS symtoms are: car dies and won't re-start till it cools down, or won't start at all. good-day ! crank sensor timing will be out of sync. it controls timing and sends info to pcm.

Jul 19, 2011 | 1998 Chevrolet S-10 Pickup

1 Answer

2009 Yamaha MT 03 blew the main 10amp fuse it stopped & all instrument lights went out. I changed the fuse it was ok. I rode apr 4 miles stopped for a few minuets then started it again rode it for...


i had to run a inline fuse on my bike with a 15 amp fuse, but there is a short somewhere. check all connections at solenoid make sure nothing is touching

Mar 18, 2011 | Yamaha MT-03 Motorcycles

3 Answers

2007 Mt 03 Cuts out


running over temperature maybe check the temperature when you ride budd

Sep 18, 2009 | 2008 Yamaha MT-03

1 Answer

Brand new MT-03 dies on my while driving!


They apparently fixed nothing . Call them again. Where are you?

Jun 02, 2009 | 2008 Yamaha MT-03

1 Answer

I just bought a used '03 650 vstar. I started it up and took it for a test drive and pulled it into my garage. My room mate was out there for quite some time checking out the bike. No idea what he did, but...


Colud your room mate have accidentally put the bike in gear? There is a switch on the kickstand that will killl the engine if kickstand is down and bike is in gear.

Apr 06, 2009 | 2003 Yamaha V Star Classic

Not finding what you are looking for?
2008 Yamaha MT-03 Logo

Related Topics:

1,993 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Yamaha Experts

mikeuk

Level 2 Expert

61 Answers

Steve Sweetleaf
Steve Sweetleaf

Level 3 Expert

1128 Answers

D. E. Hev

Level 3 Expert

1132 Answers

Are you a Yamaha Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...