Question about 2002 Mitsubishi Montero

1 Answer

Gages I have a 2002 Mitsubishi Montero Limited. The other day the temperature gauge went from normal temp to Max HOT. The radiator is still cool enough to touch, it is not boiling over, and there is still coolant in the resivour. The gauge would go back down to normal in a few minutes, but now it immediately climbs to Max Hot within 1-2 minutes of turning the car on.

Posted by on

  • usalifts Mar 01, 2009

    I have the same problem but I just had my oil changed from 5-30 to 10-30.
     Don't know if it is a gage problem or the oil change.


    Help please.

×

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Brigadier General:

    An expert that has over 10,000 points.

  • Master
  • 6,966 Answers

Hi again,

Did the negative battery terminal removal able to reset the instrument CPU?

Hope this be of initial help/idea. Pls post back how things turned up or should you need additional information.

Good luck and kind regards. Thank you for using FixYa.

Posted on Aug 19, 2008

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

My engine overheating problem is in my 2000 land rover. The fan is running and the electric fan comes on at correct engine temperature. After start up the engine runs normal the temp gage rises slowly to...


the usual suspects are:
stuck shut thermostat
clogged raiator
dead water pump
low coolant level
it's sunday, rovers don't work on sunday.
Then again, maybe its wednesday, rovers take half a day then. 25322555-21syibu3fgwpdxocjnkpw0ib-5-0.jpg

Dec 15, 2014 | Cars & Trucks

1 Answer

My 2001 Montero gage is showing hot. The thermostat has been replaced twice. What could it be?


Could be the coolant temperature sending sensor , the circuit the gauge, incorrect coolant mix , water pump, defective radiator or the vehicle could be running hot.Have the vehicle checked out by a repair shop.

Mar 31, 2010 | 2002 Mitsubishi Montero

3 Answers

2001 Mitsubishi Montero Limited. 122k miles.


2003 Mitsubishi Montero Limited. 97k miles. Temp gauge is erratic when actual temp is normal. How do I fix this?

Nov 13, 2009 | 2001 Mitsubishi Montero

1 Answer

2002 Montero limited overheats can't find problem.


Sounds like the thermastat is stuck closed. The water in the engine would get very hot while the radiator remains cool.Don't drive the car this way as serious engine damage will occur.

Dec 11, 2008 | 1999 Mitsubishi Montero

1 Answer

Have you repaired the temp gauge issue


I have a 2002 Mitsubishi Montero Limited. The other day the temperature gauge went from normal temp to Max HOT. The radiator is still cool enough to touch, it is not boiling over, and there is still coolant in the resivour. The gauge would go back down to normal in a few minutes, but now it immediately climbs to Max Hot within 1-2 minutes of turning the car on.

Jul 22, 2008 | 2002 Mitsubishi Montero

1 Answer

Still Pegged at Max Hot even with new Tstat


Glad to hear the water pump is working!

Have you checked the seal of the radiator cap?

Another possibilty I forgot to mention is the fan clutch. This is what engages and disengages the fan. If it is working you should hear a 'click' sound as it engages and disengages.

c39c3b5.jpg

Jul 05, 2008 | 2002 Mitsubishi Montero

1 Answer

Still Pegged at Max Hot even with new Tstat


Good Day again,

Sorry to hear it wasn't the thermostat, Other possible causes inlcudes low coolant, water pump and or waterpump belt, radiator blockage, and radiator cap not maintaining pressure. Check you coolant level first, fill if it's low, typically if it was the pump you would devolop a coolant leak as the pressure builds in the pump assembly. Check the belt though, any squeaks while running? Also if the seal in the raditor cap is bad then no pressure can build. To test the pump remove the raditaor cap (ensure the motor is COLD!!) and start the motor w/o the cap installed, watch the coolant level as it is should be going down slowly as it pumps through the system. Also check the seal on the raditor cap for any cracks's or visible damage.

The temp sensor is a possibilty but a rare one at that.

Hope this helps again

Jul 04, 2008 | 2002 Mitsubishi Montero

4 Answers

Temperature Gauge Is Pegging at HOT


Same problem on 2002 Montero XLS. Since manuals are impossible to acquire, I subscribed to ALLDATAdiy.com (not as good as a Haynes or Chilton's, but better than nothing). From there I was able to get the resistance tolerances for the gauge sending unit and computer temperature sending unit.

The temp gauge sender should have a resistance of 73 ohm at 176 degrees. Since the thermostat is 180, I figured once the engine warmed up, it would be close to that value. The resistance started out at ~700 ohms and gradually dropped to 50 ohms and was still dropping. But it had no wild fluctuations, so assumed it was ok. The computer temp sending unit has a resistance of .26k ohms to .38k ohms. It was rock solid at .24k.

Initially I had replaced the thermostat prior to finding this thread regarding the CPU board problem. Now after checking the resistance, I still wasn't confident that the gauge sending unit was ok (dropping down to less than 50 and still dropping - who knew how the firmware was programmed to translate that data?). Therefore, I went to Carquest and got a new gauge sending unit. Put it in and as you can expect, the problem is still occurring. However, the resistance value of the new one is a rock solid 59.4 ohms. So I question the reliability of the other unit, even though it didn't fix the problem.

AllDATAdiy also mentions a multi-function thermal sensor/switch. Unfortunately, the site does not show where this sensor is located, so I cannot even test.

At this point, I do not feel like taking it in to the dealership and spending money to have my dashboard sent to Michigan (bad design in my opinion that they can't reset/recalibrate at dealership), so I'm going to just buy a separate temperature gauge to mount under the dash. At least I will have peace of mind on the actual temperature. Although I have a feeling at some point in the future I will be replacing the circuit board in question since other gauges in the cluster will probably begin flaking out as well.

Jul 04, 2008 | 2002 Mitsubishi Montero

Not finding what you are looking for?
2002 Mitsubishi Montero Logo

446 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mitsubishi Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

63291 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21981 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Mitsubishi Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...