Question about Geo Prizm

1 Answer

Ok afew days ago my 93 geo prizm started sergeing at an idle and wile driveing then it started dieing as well. so then i did a tune up all filters and good stuff. so all was good no sergeing. then i drove today and know it will not start at all. i got a jump start came home 20 miles all was cool. i went to go to the store and it would not start. i jumped it disconected my amp. went to get gas and nothing agian once agian got a jump comeing home turned the lights on died in the midle of the road. agian i got a jump left the lights off parked it and tried to start it nothing at all. i hooked up the battery charger it saying my battery is fully charged. what could it be. i was thinking a bad battery or alternater could some one help me please low on money and can not aford the truble shooting process by buying alot of things thank you vernon

Posted by on

  • Anonymous Jan 05, 2009

    Car sputtered then died. Thought it was the altenator. had it tested. was good. battery tests at 12.5vDC. All fuses good. Have continuity between battery terminal cables. Car will start then power drains and it dies. ??????

  • Anonymous Feb 17, 2009

    The

×

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Brigadier General:

    An expert that has over 10,000 points.

  • Master
  • 6,966 Answers

Hi,

Initially, pls try checking the fusible link that supplies the main power from the battery to the electrical system of your vehicle. This wire is inline with the big battery cable on the positive battery terminal. Often, there would be a connector at its end (about 6 inches from the terminal) before joining the main harness. Clean/Scrape/replace or altogether cut it and just splice the fusible link to the wire.

Hope this be of initial help/idea. Pls post back how things turned up or should you need additional information.

Good luck and kind regards. Thank you for using FixYa.

Posted on Aug 03, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

3 Answers

Car idles fine, but sputters, bogs and dies if gas pedal is pressed.


new spark plugs this decade. (a tune up?0
the filter is part of all 60k tuneups. letting it clog wrecks good pumps.
my wild guess, its lack of fuel flow, do to old filter.
or low fuel pressure.
car is identical to a Corolla. so is not unique or rare as some Geo cars are.
the cam belt not changes, invites valve kissing piston tops. BOOM
end of engine. (costs more to fix then worth of car)
the word is bogging, my engine bogs
if if bogs WOT (wide open throttle) and dont catch up < ITS NOT THE TPS. ever.
tps bad causes short bogs, called hesitations.
The map sensor , is what measure air flow and the ECU matches fuel to this air flow.
my guess, is it does that, but fuel pressure is like 15PSI, bad.

Apr 14, 2015 | 1995 Geo Prizm

1 Answer

Why does my 1994 geo metro die out when given gas


and wont drive , right, no matter how happy the right foot gets. right?

  • never tuned up this decade
  • never replaced the cam belt ever. or at the 60k mark.
  • never replaced the fuel filter.

May 08, 2014 | 1994 Geo Metro

1 Answer

1997 geo prizm won't stay running sputters and dies upon acceleration


, like it ain't gettin fuel; probabley a fuel pump or fuel injecter, fuel filter, something along those lines. Start with the filter its cheapest

Jan 13, 2013 | 1997 Geo Prizm

1 Answer

I have a 94 Geo Prizm LSI 1.8L. I have a real odd hesitation, sputter. Before the car shut down, it drove fine, except that it you maintained a steady speed the car would sputter - but not when...


Try exchanging the MAP sensor from the other "good running" car. What I think you are experiencing is a flat MAP which fails to read more than the minimum. A MAP sensor out on these cars will make it run absolutely terrible and die as you have indicated.

By unplugging the TPS sensor you are effectively putting the car in "limp" mode. In this mode it ignores a potentially bad TPS, O2, and MAP sensors and or circuits.

Jan 19, 2010 | 1994 Geo Prizm

2 Answers

Car won't run after rain or after it sits for a couple days


you need a tune up new plugs wires and cap an rotor

Nov 07, 2008 | 1990 Geo Prizm

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

Related Topics:

327 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Geo Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

61249 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

6812 Answers

Are you a Geo Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...