Question about Pontiac Grand Am

3 Answers

MY VEHICLE RUNS GREAT WHEN COLD AS SOON AS IT HEATS UP IT LOSES POWER REALLY BAD

Posted by on

  • Evan Jones
    Evan Jones Jan 03, 2011

    my 1997 pontiac grand am when is cold runs great as soon as it warms up, it loses all power. fuel pump has good pressure, new tranny, new cat, new muffler, gas treatments, it def is with the motor no check engine light

  • Evan Jones
    Evan Jones Jan 03, 2011

    1997 pontiac grand am 3100v6

×

Ad

3 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Pontiac Master
  • 22,219 Answers

Most likely cause is the auto choke isnt coming off ,this is most likely due to a temperature sensor on the cylinder head somewhere but where exactly i have no practical experiance on this american model

Posted on Jan 04, 2011

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 2,299 Answers

It would help me diagnose your problem if you let me know what year and model the car is. If it is an older car I would say that the choke is sticking closed. If it is newer then it could be many different things. Such as the Mass Air Flow Sensor, Manifold Air Pressure Sensor, Cam Sensor, Knock Sensor, O2 Sensor. The list can go on and on. So please give me more details. Thanks!

Posted on Jan 03, 2011

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Pontiac Master
  • 17,970 Answers

I suggest check the fuel pressure also the screen in the tank could collapse after a period of driving and cause fuel flow problems. The trans, although unrelated sounds like it is going to be a problem also.

Also, this could be a problem with the ignition module (potentially either one or more of the coils, or the module itself). They can sometimes cause problems only after they heat up.

Several thnigs to check; to me it sounds like part of the problem could very well be DIS Module
Heat Soak. I would replace the entire DIS unit with a used one. Then I would check the coolant temp sensors, and make sure the fans are comming on and running properly. Overheating will cause power lose.

As for the transmission. You need to have the fluid flushed, and replaced. As well as the filter. Fluid that smells burnt or is discolored needs to be replaced.

Hope helps; keep us updated.

Posted on Jan 03, 2011

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
New users get to try the service completely Free afterwhich it costs $6 per call and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

I have a 2007 gsxr 1000. When i start it up and its cold it runs fineas soon as it heats up to temp it starts sputtering and loses power and it dosent idle very well like its missing bad pls help thx


Plugs leads or coils breaking down when warm. Or it could be tight valves when the motor warms everything expands abe if there is not enough clearance in the valves they don't close fully and allow combustion pressure to leak out. To test this do a compression test when hot and cold and compare.

Apr 14, 2015 | Cars & Trucks

1 Answer

Where do i start?


look for broken vacuum hose that runs the map sensor

May 05, 2014 | 1991 GMC Suburban

1 Answer

Runs bad after its warmed up


what vehicle are you talking about? Is it carburetor or injection system fitted? Is it petrol engine or Diesel? Looking forward for your reply so we will be able to help you.

Jan 04, 2013 | Cars & Trucks

1 Answer

2005 voyager runs great when cold but as soon as it heats up it won't go over 3 thousands revs.


You have a cracked head, are they are cast, when cast metal is cold it shrinks, now I am meaning really cold outside like almost freezing, and when it gets hot the crack opens, don't know if they are cast or aluminum though, but that is one of many tthings it could be. I wish I could be alittle more specific for ya

Dec 24, 2011 | 2005 Chrysler Town & Country

1 Answer

Car starts great cold or hot. but runs bad when cold has no power until warm.


Hello and welcome to FixYa!

You may just have system failure. As a first course of action, I strongly suggest that you remove the positive battery connector and let it sit for at least 5mins. before reconnecting it. This will reset the system and can get your vehicle back to it's normal operation.

This thing really happens and reconnecting the positive battery connector serves like a jumpstart to the vehicle's PCM (powertrain control module).

Hope this helps and thank you for using FixYa! Have a good one!

Sep 18, 2011 | 1990 Buick LeSabre

1 Answer

My 98 avenger runs great untell you drive it for about 20 mins then it starts missing really bad and the check engine light blinks the code its giving is a open circuit #4 injector but why would it only...


when the injector heats up this is when a problem can happen, the injectors are like copper when hot it expands and contracts cold, with heat and cold eventually they can break inside.

Jul 07, 2017 | 1997 Dodge Avenger

1 Answer

The engine sputters and dies when it heats up. Is this Vapor lock? On cold start it works great and idles just fine but as it heats, the engine starts choking and soon dies out. If this is vapor lock, how...


sounds like the reason it starts and idles fine at start up is your choke is functioning... as your vehicle warms up.. the choke starts to kick off... Inspect your throttle body and idle control motor.

Aug 05, 2010 | 1986 Ford Bronco II

1 Answer

86 Hyundai Exel Idles fast and no power in higher gears


hopefully your model is california.if not let me know and I will get you that one here is the the vacuum routing,have a good day DB

Feb 06, 2009 | 1986 Hyundai Excel

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

Related Topics:

30 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pontiac Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76630 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22219 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

8514 Answers

Are you a Pontiac Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...