Question about 1993 Ford Ranger SuperCab

1 Answer

One minute running fine then no power if put in neutral revs up fine put back in gear no power keep forcing it to run and all of a suden no prod runs fine then it will lose power again.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Ford Master
  • 75,822 Answers

Hello, this can and is caused by a plugged fuel filter, the fuel filter is located under the truck on the drivers side inside the frame rail and easy to change, replace the filter because based on my Ford dealer experiences your symptom is a blocked filter.

Posted on Dec 30, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My saab 95 1.9 tid revs fine in neutral when put in drive and pull of there's no power won't go above 3000 ram any ideas


HI Derek.

There are a few possibilities that come to mind.
3K RPM is generally about the break-even point for when Turbo boost would kick in. There is a dump valve on the turbo system that opens up and vents the extra turbo pressure under high-rpm situations where the boost isn't needed - say high but steady speed on a freeway. If the dump valve system is malfunctioning, then that anticipated turbo run-up in power won't happen.

Revving fine when in neutral may not tell you much, other than that the engine can rev. The gating system will (or should) run differently under load - whether climbing a hill or accelerating, this is where you want the turbo boost to give you the extra power. THat's where the exhaust gate should stay shut, or mostly shut, to allow the turbo to force more air into the pistons.

You might want to check whether the APC (Automatic Performance Control) for the turbo has a separate fuse. (The name might be different on your model, I'm remembering from my 80s/90s era Saabs). If the fuse is blown, that could also lead to lame performance, especially as I'd imagine that the system would be built to fail or go to full open if the APC fails or loses power - that'd keep people from having run-away power that they can't manage.

Hoping this helps

D

Dec 08, 2015 | Saab Cars & Trucks

2 Answers

Audi a3 auto reverse gear doesn't move


run fault codes and look for faulty TCM and reverse servo .

Nov 29, 2013 | Audi Cars & Trucks

1 Answer

91 v6 pathfinder automatic idles fines but has no power


try a fuel filter more load more fuel is needed

Oct 11, 2012 | 1991 Nissan Pathfinder

1 Answer

Looses power under a load put in neutral give gas runs good


sound like fuel filter stopped up.if you have distributor type engine your idle speed could be too low and ignition timing off a little.

Dec 11, 2011 | 1995 Toyota Camry

1 Answer

I have a 88 grand am Se 2.0 OHC turbo, automatic the turbo does not work. my problem is that it runs great for about 1/2 hour driving until it gets warmed up. I come to a light it starts to surge and...


The TCC solenoid in the transmission needs to be replaced. It is under the side cover. It controls the converter to lock up for better fuel mileage. If you want to drive car until you get it fixed you can un-plug the connector going to the transmission on the front of transmission. This will keep it from going to lock up mode and keep it from stalling until you can fix it. Common problem.

Apr 02, 2011 | 1988 Pontiac Grand Am

1 Answer

Engine runs but sputters when put in gear


Sounds like leak in high pressure side of turbo to inlet manifold tube.
Results in gutless or no performance but idle & revving in neutral ok.
Check for splits or loosened joints.

May 26, 2010 | 1987 Nissan 200SX

1 Answer

Rainy weather, car sputters or will not run at all


Check for condensation in the distributor cap.

Mar 22, 2010 | 1990 Volvo 740

Not finding what you are looking for?
1993 Ford Ranger SuperCab Logo

42 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75822 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22156 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5501 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...