Question about 1994 Ford Escort

1 Answer

My 1994 ford escort was running well until i went to to get on the highway about 2 weeks ago. As i entered the on ramp it lost power and only stayed running as long as i had the gas pedal to floor. when i got off of the gas it cut off and hasn't started since. I've changed the fuel cutoff switch, fuel filter, ignition wires, spark plugs, and ignition coil. i'm not sure what else i can do.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Genius:

    An expert who has answered 1,000 questions.

  • Master
  • 1,165 Answers

Did it make any unusual engine noises when it lost power? My first thought was the timing chain.

Posted on Dec 28, 2010

  • stjuste2008 Dec 29, 2010

    no it didnt make any noises but had been rattling for a while

  • Jackie Miles
    Jackie Miles Dec 29, 2010

    Take out one spark plug and crank the engine several times. There should be a loud whoosh sound at the spark plug hole when the piston comes up on the compression stroke. If there is no sound, or no air being forced out of the hole, that could mean the valves are not working, which would indicate a broken timing chain.

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Check Charging system light illuminates, all electrical shuts down and engine still runs on 2004 Ford Expedition 5.4l until battery dies. The opposite has also happened with the engine shutting down and...


Try replacing the "convinence control module" and bad board can cause all elec issues explained and also cause engine to cut out and other things but that is where I would start, hope this helps-

Nov 29, 2013 | 2004 Ford Expedition

1 Answer

I have a 1999 Ford Escort with 99,000 miles on it.Couple days ago it just stopped running as I was cruzing down the highway.Can hear the fuel pump running and getting gas out of the injector when tit


now you need to check for a broken power wire to the coil and check fuses breakers also.can even be corroded inside a plug . good luck, tracing can be a pain a haynes book would help you locate plug ins , ect, fuses ,wires .

Nov 07, 2013 | 1999 Ford Escort

1 Answer

We have a 1994 Ford Escort LX. The dashboard


We took it to a gargage and had them look at it.

Jan 05, 2010 | 1994 Ford Escort

2 Answers

Car starts but wont stay running


THE PROBLEM IS THE IAC VALVE THAT IS THE RESPONSABLE OF CONTROLING THE IDILING

Oct 03, 2009 | 1994 Honda Accord

1 Answer

My car jerks


HELLO, HAVE YOU REPLACED THE GAS CAP NOW ? IT SOUNDS LIKE YOU MIGHT HAVE GOT WATER IN YOUR GAS TANK GOTO ANY AUTO PARTS STORE OR DEPARTMENT STORE AND BUY SOME INJECTION CLEANER THAT ALSO REMOVES WATER FROM YOUR FUEL IT'LL COST ANYWERE FROM 1.50-4.00$ VERY CHEAP FIX, ADD THIS TO YOUR GAS TANK THEN FILL YOUR TANK WITH GAS .

Apr 06, 2009 | 1994 Ford Escort

1 Answer

Engine lost power while travelling


old fords never die ,sounds like water pump packed up and as this is driven by the timing belt its stripped the belt and valves hit the pistons ,,,time to retire this lovely car to the motorway in the sky

Dec 24, 2008 | 1998 Ford Escort

1 Answer

Temporary loss of power


have fuel pressure checked if ok should be approx 60psi.if ok try disconnecting mass air flow sensor connector to see if problem is eliminated. this the computer in to a default mode.the sensor is a common problem.thanks from schleck

Aug 20, 2008 | 1998 GMC Sierra

1 Answer

2 problems


ok i will recomend you to add a lucas transmission aditive to transmission and replace the sparl plugs and plug wires also let me know what's your other lenguage may be we can comunicate better in other lenguge and also have some one pull the codes and let me know what the codes are, even if the light goes off the compuetr save the fault in the memory and it will be pull with the scan tool.

May 22, 2008 | 1994 Ford Aerostar Extended

Not finding what you are looking for?
1994 Ford Escort Logo

240 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75797 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22114 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5495 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...