Question about 1997 Ford Taurus

1 Answer

1997 Ford Taurus 3.0 2v. Check engine light came on (did not change in the way the car drove) and Autozone diagnostic pointed to cam sensor, but the tech there was thinking crank sensor when he showed me where it was. So I unknowingly changed the crank sensor. It was on so tight that it broke while prying it off, so I replaced it and now the car won't start. I'm not getting any spark. I had also changed the spark plugs at the time I changed the crank sensor. I never got around to changing the cam sensor. I've tried two different new crank sensors from diff parts stores. Looking for ideas. Couldn't find any fused that looked bad. Thanks

Posted by on

  • swetbak Nov 14, 2010

    GOT IT! The THIRD crank sensor fixed it. How did I know I needed to try a third new sensor? I had nothing else to try.

×

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,206 Answers

Try getting a crank sensor from ford also use sandpaper and clean the mounting area of the crank sensor screws, and check all your fuses it is possible that one might have popped while you were prying off sensor none are marked that is why you have to check them all. if you end up changing you cam sensor it is recommended you change the synchronizer gear under the sensor you can purchase both as a kit for about 5o dollars.because if you don't you will soon hear a loud squeal from the gear causing you to go back to that area again.

Posted on Nov 13, 2010

  • 1 more comment 
  • swetbak Nov 13, 2010

    I've checked the fuse bank under the dash and the one under the hood. The cover has a diagram for what the fuses go to and I checked all that seemed pertinent.
    I'll try a Ford sensor. The mounting surface looks clean, but I 'll hit it with some paper anyway.
    I didn't have the battery ground disconnected before removing the crank sensor, so fuse was my first thought. Could anything else have been damaged, ie computer? I know that is what fuses are for. Any other fused I may not be looking at?

  • swetbak Nov 14, 2010

    Changed the cam sensor. The magnet was broke and chopped to bits, but the top of the sycronizer looked ok.
    Still not getting spark. This really sucks.

  • Bernie Goncalves Nov 14, 2010

    I'm glad you found your problem crank sensors are usually best purchased from the dealers. i have been at where you were and learned the hard way now its easier with proper tools glad to help you.

×

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Check engine light came on, fault is for the Cam shaft position sensor. I changed the sensor. Didn't work. I changed the whole synchronizer assembly. Didn’t work. I checked the wiring, all good continuity...


OK, on a 1998 Ford Taurus have a service engine soon light. Scanning it said the Camshaft Sensor circuit was bad. So I replaced the camshaft sensor. Cleared the code and it came back.

In the winter time it comes, and in the summer time it goes away (or after a week or so of warm weather).

I think it's a wiring problem or a bad calibration of distance to the reluctor ring.

I think your problem on the 1997 Ford Thunderbird LX is the same thing.

Good luck on the repair.

Oct 07, 2010 | 1997 Ford Thunderbird LX

1 Answer

I have a 1997 ford taurus 6 cylinder that has a ''misfire'' diagnostics reading. It says cylinder six. I have changed all the spark plugs and wires and reset the code, the check engine light came back on....


Vacuum lines will not cause a specific cyl misfire. You may have a bad coil pack, or bad injector. You will need to make sure you have spark at the specific cyl listed for the misfire, and can test to see if you have injector pulse using a noid lite. Also, and good scan tool can show you live data, and allow you to watch the components operation, and give you a good starting point to determine the miss.

Nov 16, 2009 | 1997 Ford Taurus

1 Answer

Systems maintenance light came on; what shall I do now? I drove over an hour at @ 65 mi p hr to the train station no rain, then sat in the drizzly cold rain for over and hour with the car running, heat on;...


I assume you are saying you have a check engine light illuminated.

Most auto parts stores will read the OBD II code(s) for check engine lights at no charge. The codes they read will give you an idea of what the problem is.

Oct 17, 2009 | 2003 Ford Taurus

1 Answer

My 1998 ford taurus has no power to the cam sensor or the injectors I have changed cmp/ckp/pcm/fuses/relays and checked grounds


HI first does your check engine light come on when you turn the ignition switch on ,second if engine light comes on disconnect tps sensor ,dpf sensor,and fuel pressure sensor see if you got your power to injector and cam sensor power try starting engine whit this sensors disconnected if engine runs ,now try connecting a sensor at a time try to start your engine, if it doesn't you found the sensor that is shorting your circuit, hope this helps you,

Sep 24, 2009 | 1998 Ford Taurus

2 Answers

1997 Ford SHO has check engine light on..PO411..


i would go to autozone if it is for egr valve then it is actually the dpf sensor the other codes are straight forward they will check them for free

Jul 23, 2009 | 1997 Ford Taurus

1 Answer

Rebuilt engine not starting


Check the cam sensor or replace located on lower intake. Fixed a car like that it was the cam sensor.

Apr 23, 2009 | 1997 Ford Taurus

2 Answers

97 ford taurus wagon does not accelerate ,check engine light on


THE ALTERNATOR HAS NOTHING TO DO WITH THE CHECK ENGINE LIGHT. THE CHECK ENGINE LIGHT IS YOUR EMISSIONS SYSTEM, WHICH MAKES IT SLUGGISH. HAVE YOUR OXYGEN SENSOR IN YOUR EXHAUST MANIFOLD CHECKED.

Mar 11, 2009 | 1997 Ford Taurus

1 Answer

1997 Ford Taurus Ghia


I am by no means a mechanic, but my car is in the same state at the moment. My car runs good and everything is working fine. The only way to find out what is wrong is to have it hooked up to a diagnostic machine. It costs about $100 dollars at the mechanic. Probrobly a sensor that may need to be replaced. Mine is a failure in the Cam sensor connection.

May 30, 2008 | 1997 Ford Taurus

Not finding what you are looking for?
1997 Ford Taurus Logo

132 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75077 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22095 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5471 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...