Question about 2000 Mercury Sable

1 Answer

Just left the dealership with 2000 mercury sable. Trans shifting hard into 2nd gear, maybe 3000 to 3500 rpm. Also, emissions dummy lite flashing. After 10 minutes or so, trans shifting smoothly but emissions lite now solid. Any ideas Please?

Posted by on

  • Stan Nov 06, 2010

    I received a prompt response ( less than 10 minutes) regarding the problem. As it turns out, when detailing the car and cleaning engine, apparently water got into sparkplugs causing emission problem light to come on. Upon removing moisture, car is now driving smoothly. Thank You!

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Master
  • 10,515 Answers

Hi,

The emission light is on because the computer senses a problem with your engine and/or sensors. It is alerting you that there is an emission problem with your vehicle. You will need to get the "Codes" from the computer. They will tell you what is wrong. Any auto parts store will get the codes from your vehicle for free. Get the codes and post them on this page. We can diagnose the problem with the codes to help you fix it.

You have to drive the Sable over to the store. They will plug in a scan tool that connects to a port under the drivers side of the dash. It will test the system for codes and they will write them down for you. Do not let them sell you any parts. They only guess at what is wrong and most of the time they are wrong in their guesses.

Let me know,so that we could proceed.

Hope i helped you.

Thanks for using ' Fixya ' and have a nice day!!

Posted on Nov 06, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

95' Mercury Sable 3.0w/overdrive auto trans when car reaches operating temp trans will shift fine until it shifts for third or o/d then completely disengages will not reengage until car slows and down...


Sounds like a shift solenoid problem. If you have any codes associated with solenoid failure, that is probably what it is. If there are no codes, it is probably something stuck in the valve body or something else mechanical.

Aug 10, 2013 | 1995 Mercury Sable

1 Answer

I have a 2003 Mercury Mountaineer, the O/D light keeps flashing as the truck trys to shift from 1st to 2nd gear. I had a transmission flush thinking that would solve the problem but it didn't. I c


The flushing could make it worse

I never flush a trans,could put sediment
into solenoids

Have a trans shop diagnose & replace the
clogged or failed solenoids inside the pan

Dec 05, 2012 | 2003 Mercury Mountaineer

1 Answer

2000 mercury sable 3.0


Sound like a problem with the Torque Converter or internal trans. valve solenoids.

Mar 07, 2012 | 2000 Mercury Sable

1 Answer

2005 Nissan Maxima, hard **** from 2nd to 1st gear and down shift from 2nd to 1st gear hard ****. Car is at 103,000 miles. Transmision flushed and filled about 3 months ago and still jerking. Can you tell...


It is due to be rebuilt

The fluid change didn't help any,
maybe made it worse.

I know you will have issues with my
answer,but I once owned a trans
repair shop

Feb 08, 2011 | 2000 Nissan Maxima

1 Answer

'99 mercury Sable with auto transmission: Hesitates a few seconds when shifting from Park to Drive. Seems to shift OK when driving.


Several things to do about this. Look in your Radiator reservoir for a oily sheen and do the same thing for the Radiator if it has a cap and is not sealed. Have the Trans fluid changed and the Trans filter serviced. If possible get a sample of the Trans fluid.

If both the fluids look normal you only need fresh Trans fluid and the Trans filter serviced. Some filters are replaceable and some are just screens which need periodic cleaning. If the fluids do not look good then the Radiator may be leaking into the Trans fluid via the cooling lines. The delay may be due contamination corroding the first of many parts.

The gear engagement is dependent on engine RPM. If, for some reason your motor is idling slower at Startup, the initial gear engagement will be delayed. You could also be down on fluid, which would mean another problem.

The chances of cross contamination are very slim, but it is mentioned because your shifting can be affected in small ways at first, then big costly ways. The self-diagnostics in your car does not cover this problem.

Take the time to check the reputation of the shop you deal with for this simple service.

Sep 21, 2010 | 1999 Mercury Sable

1 Answer

My 1994 Subaru Legacy Touring (Turbo) Wagon is not shifting properly when taking off. It does not shift until 3500 rpm at 20 mph. The initial shift should be around 2000 rpm. All other gears seem...


Hi,
The 1st>>2nd shift on the Subaru 4EAT automatic transmission can be more abrupt, but 3500 is too high.
Is there any delay when shifting from Park to Drive?
Does the Power light flash on startup? If it does, you can pull the codes by following these instructions.

This trans has 'bands' that can be adjusted. I'm not 100% sure they affect the 1st>2nd gear shift, but maybe they need adjusted.

Take a look @ ultimatesubaru.org/forum and http://bbs.legacycentral.org. 2 sites dedicated to Subarus.

Good luck,
Td


Feb 18, 2010 | 1994 Subaru Legacy Outdoor

1 Answer

Leaking tranny, is there a drain plug


no .it sound like you have a broken line or a crack line one or the other good luck

Apr 20, 2009 | 2000 Mercury Sable

1 Answer

2000 Mercury Sable double overhead cam Transmission problem


manual para reparación cadena de tiempo de motor v6 3.0 sable 2000

Oct 18, 2008 | 2000 Mercury Sable

Not finding what you are looking for?
2000 Mercury Sable Logo

Related Topics:

95 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76164 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5522 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22156 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...