Question about 1993 Ford Ranger SuperCab

1 Answer

1993 4.0l v6 ext xlt

Truck starts real hard when cold. usually takes 4 or 5 times. once started it runs fine. once warm and shut off, truck takes 20 tries to start. it will fire and sputter, hog up and die.

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 702 Answers

Sounds like your fuel pump is going out on you. Check your fuel pressure. You should have 40 psi when the key is in "on" position. You should have no less than 5 psi under that when it's running.

Posted on Jun 10, 2008

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Starts fine runs fine. After turned off, will not start. Wait or try again and it starts. What's wrong?


Car will sometimes not start after warm. - CarGurus

www.cargurus.com > Questions > Pontiac > Grand Prix

CarGurusJan 2, 2013 - When i start my car, for the first time during the day- I have no problem.... When I go somewhere and shut it off, sometimes it won't resatrt. ... I have to keep my foot on the gas and rev it up to keep it running- then it's fine. .... When your carstarts fine cold, then fails to restart while warm, it is usually a coolant ...

Blazer has to be jumped, then i shut it off and won't start.

www.cargurus.com > Questions > Chevrolet > Blazer

CarGurusDec 21, 2013 - I jumped it and it ran fine, but as soon as I turned it off I couldn't start it again. No clicking just like the battery is drained. ... Then run the car for ten minutes and shut it off and if does not start, replace the battery. ... Blazer starts fine first time but after shutting off,has hard time starting-takes up to 10 key turns or ...

Engine Performance Problems Due to Crankshaft Position ...

repairpal.com > Problems > Mercedes-Benz > ML320
"Crank no Start" Due to Failed Crankshaft Position Sensor on Mercedes-Benz ML320... It usually ocurs after I've turned the car off and try to restart after about 15 minutes. I typically allow it to ... fine. Stalling and starting problems intermittent at first, but now more frequent. ... Car runs fine then without out warning it won't start.

Jan 05, 2016 | Cars & Trucks

1 Answer

Hard start on cold engine


Have you tried o add block heater? Robert Calgary, AB

Dec 13, 2013 | 1992 Ford Ranger

1 Answer

I have replaced my timing cover on a 95 ford thunderbird 3.8 vin 4. Now its real sluggish on take off...real bad when cold not so bad after warm up....timing a tooth to advanced????


Couldn't happen just from replacing timing cover. Now if you replace timing belt/chain then yes it would be sluggish or not run at all. Sound more like you have issue with cold start valve.
Also, the accumulator is a likely place to begin, particularly because you say that it's only the first start that has hard cranking. A properly-functioning accumulator keeps the fuel system pressurized enough to open the injectors without a lot of cranking. If pressure bleeds off due to a poor accumulator, the fuel pumps have to run a while in order to re-pressurize the system, hence, long cranking times. The quick test is to cycle the ignition key 3-4 times before you attempt to start the cold motor so that the pump runs each of those times and is allowed to build up some fuel pressure before the engine is started. If that test helps, you've identified a fuel pressure problem, almost certainly the accumulator.

Oct 19, 2013 | Cars & Trucks

1 Answer

Car shut off when i was driving and would strat back up but when i gave it gas it stalled.i waited about ten mins and it ran fine anybody know why this would happen?its a 1996 t bird 3.8 l v6


Does it seem to start up and run fine when it's cold, then once the engine starts getting warm it dies? If so you might want to take your ignition control module off and have it tested. Most major auto parts stores will test the ignition control module for free. HOWEVER!!!!!!!!!! Make sure they test the module 3 times in a row. Sometimes the module will pass the first time or two, but it starts warming up from being tested (which is normal) and after the 3rd time it will fail. If it does fail then that would be your issue. Just replace the module. But definitely take the time to have it tested for free to verify that it is functioning properly.

Mar 05, 2012 | 1996 Ford Thunderbird LX

1 Answer

2002 Ford Escape V6 XLT, problem w/ initial start in cold weather


Does the engine crank but just not start? Or... are you cycling the ignition switch without trying to crank the engine? Based on the information you have given, I would first guess that the fuel pump may be going out. I say this because when you first turn the key on the pump primes the engine with pressurized fuel. If the pump is getting old, it may take a few power cycles to get it going. You can test this theory by having somebody listen near the rear of the car while you turn the key on for the first time. The fuel pump make a faint, yet distinctive high pitch noise that can be heard when you turn the key on. Try that first. Next thing you would try is checking the relays for proper function... starting with the fuel pump relay. Good luck.

Dec 09, 2009 | 2002 Ford Escape

1 Answer

'04 santa fe V6 2.7 AWD. Runs fine 5 days straight. Sits from Fri-Sun unused. On Sunday when I go to fill up for the week of driving, I have a hard time starting. Once started, Rpms wont go any higher than...


dear friend-your problem might be the crank angle sensor as your problem is intermittend.your vehicle goes into limp mode.i suggest you take this vehicle for a diagnostic
test to find fault codes

Jun 22, 2009 | 2004 Hyundai Santa Fe

1 Answer

Car not idling adn stalling when it is cold


sounds like the idle control vale is sticking when it is cold. It is located on the throttlebody right at the air inlet

Feb 24, 2009 | 2001 Mercury Sable

1 Answer

The 2000 mountianeer starts and runs fine but shuts off


CHECK THE COLD START ENRICHMENT VALVE AND OR THE IDLE CONTROL VALVE. I AM ASSUMING THAT YOUR VEHICLE IS FUEL INJECTED. ONE OF THOSE HAVE GONE BAD.

Jan 24, 2009 | 2000 Mercury Mountaineer

2 Answers

Problem hard starting Olds 1999 Intrigue 3.8L engine


start good,but after it warm up it die out and wont start for 20 min. or so,i had a engine timer or point as in the old day lol,now it doing the same thing all over again, in like 6 month at a $166. OUCH.i'm in NH,so it cold up here and it still do it,but not all the time.pasers54@yahoo.com phone 205 2947035 ty

Dec 18, 2008 | 1998 Oldsmobile Intrigue

Not finding what you are looking for?
1993 Ford Ranger SuperCab Logo

Related Topics:

258 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

61037 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

21949 Answers

Fordexpert

Level 3 Expert

5331 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...