Question about 2001 Ford F350 Super Duty SuperCab

Open Question

I have a 2001 F350 7.3L 4x4. The engine will lope if it has not been started for more than 2-3 hours, really bad when it's cold. After it's been started once and warms up a little it will not do it again. If you tap the accelerator pedal it quits. I replaced the throttle position sensor (accelerator pedal ) and the cam position sensor.

Posted by on

Ad

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE:

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
  • 32 Answers

SOURCE: rough idle, surges when cold

have it scanned,ck' tps sensor,mass air sensor,idle air sensor for output...kev-mn.

Posted on Dec 10, 2008

Ad
  • 599 Answers

SOURCE: Engine Intermittent Stalling and Missing/Loping

***** is correct adn yoru issues are not a quick fix.. some sensor is acting up and /or computer is being told to do something .....get full scope done and dig towards cause that way

Posted on Dec 16, 2008

  • 30 Answers

SOURCE: "Sticky" accelerator

no, that's not likely the throttle body. start by looking at the throttle body though, if there are cables going to it that control it, follow the cables back, one should go to the firewall, and one should go to a little black box. that box is you're cruise control unit. chances are that is what's causing the problem (try a salvage yard, they're cheaper than a dealer). however if there is an electric motor controlling the throttle, you should take the car to a shop to have it fixed.

Posted on Jan 24, 2009

Transdoc
  • 829 Answers

SOURCE: i have a 2001 dodge

have the codes pulled, must start there.dont start guessing and wasting money on parts you dont need

Posted on Oct 05, 2010

  • 880 Answers

SOURCE: Hello, I have a Subaru

It sounds like you are low on engine oil and or a bad oil pump.

Posted on Nov 17, 2010

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

I have a 2001 Suzuki Vitara 2L 4x4 that will not idle what can cause this?


The engine in this car is controlled by computer, so the first thing you must do is have the computer scanned for fault codes, once you have those codes (if any) you can begin diagnostics to find the root cause of the problem. You will need both a passive scan test (key on engine off) and an active scan test (key on engine running) due to the fact this is an idle speed control problem.

Oct 26, 2016 | 2001 Suzuki Vitara

1 Answer

What is causing the engine on my 01 chevy cavalier to lope


Easiest possibility would be a clogged fuel filter. One time I had a car that was loping and it was just 2 broken engine mounts. But could be a sensor or a bad cylinder as well. Need someone to help you decide which one is the culprit.

Jan 26, 2015 | 2001 Chevrolet Cavalier

1 Answer

I have a 2001 4.0 ford ranger 4x4 burning to rich on driver bank replaced maf and injector what eles can cause this runs bad when cold not bad when it warms up


More than 1 reason. Each may take an independent corrective action. The cold start problem can be a failure of the "Cold start cycle" which uses a temperature sensor to set a rich fuel mix and speed up the idle.
You would need to replace one of 2 sensors. The second sensor operates the dash gauge or light.

Air leak- The side having a rich mix is compensating for excess air entering the engine on that bank of cylinders. With the engine running, use a spray water bottle and wet the seams of the intake and vacuum lines for that bank of cylinders. The rpm will change or stall the engine.

Manifold runners. Some models have manifold runners for the intake. These change airflow and they can stick in the wrong position. This requires removal of the intake, so try the easiest reasons first.

Please rate my info.

Mar 05, 2013 | 1997 Ford Explorer AWD

1 Answer

2001 ford taurus,lopes when first started,when cold.


intake manifoold leak check all vacuum lines replace all vacuum lines if look cracked ,spark plugs could be fouled out by leaking fuel injectors, clean fuel injectors,replace fuel filter,replace air filter,replace spark plugs and wires,do tune up see if it helps if not.could have leaking intake manifold gasket or leaking egr valve,use engine vacuum gauge check engine vacuum for intake manifold gasket leaks.

Sep 23, 2012 | Ford Cars & Trucks

1 Answer

Have a '94 S-10 Blazer Tahoe 4X4 and it starts


My suspicion is a starter going bad. Sometimes when starters get old and worn they will start good when the engine is cold but not when the engine is warmed up. Did you perhaps notice that lately is seemed to drag when you tried starting, especially warm or it seemed to crank a little slower? I'd replace the starter. Hope this helps.

Aug 14, 2011 | 1994 Chevrolet S-10 Blazer

1 Answer

2001 Ford 7.3L starts easy but runs rough (lopes)


Mine was doing the same thing. I spent a bunch of time and cash changing fuel pump, filter,etc. Nothing seemed to fix the problem. It ended up being the two filter screens inside of the gas tank were totally clogged with paint chips that were flaking off from inside of the tank. I don't know what caused the inside of the tank to do this. Had to clean the tank out and clean the two filter screens that are located inside of the tank.
Hope this helps you.... God Bless.
David Teague
AllAmerican Auto Towing, Inc.

Mar 30, 2010 | 2001 Ford F350 Super Duty SuperCab

1 Answer

Hard to start and loping at idle


check the air filter and spark plugs and wires

Nov 12, 2008 | Ford Ranger Cars & Trucks

2 Answers

Truck won't start...


It may be a bad starter or the starter solenoid. If by not starting you mean it will not turn engine, but if the engine is turning then the starter is turning so it is something else all together.
Starters will usually work when they are cold then once warm or hot they will not work.
Hope this helps!

Aug 24, 2008 | 2001 Dodge Ram 1500 Truck 2WD

1 Answer

Help


It may be a bad starter or the starter solenoid. If by not starting you mean it will not turn engine, but if the engine is turning then the starter is turning so it is something else all together.
Starters will usually work when they are cold then once warm or hot they will not work.
Hope this helps!

Aug 24, 2008 | 2001 Dodge Ram 1500 Truck 2WD

Not finding what you are looking for?
2001 Ford F350 Super Duty SuperCab Logo

Related Topics:

160 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

85178 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22484 Answers

gerry bissi

Level 3 Expert

4388 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...