Question about 2006 Ford Expedition

Open Question

Its running rich on #2 bank. its loading up on gas at an idle, and when i turned it off it would not start back. 2006 ford expedition 5.4 liter.

Posted by on

Ad

6 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
New users get to try the service completely Free afterwhich it costs $6 per call and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad
  • 124 Answers

SOURCE: 2000 ford taurus bank 1 and bank 2 running rich

it sounds like the O2 sensors need replaced. bank 1 is the left side and bank 2 the right

Posted on Mar 23, 2009

Ad
michigan man
  • 3533 Answers

SOURCE: 99 Expedition, runs rough, won't idle, no power.

it could be two things a bad injector or a the intake gaskets are leaking

Posted on Apr 04, 2009

  • 4 Answers

SOURCE: won't idle. runs way to lean

check EGR valve and see if it is stuck

Posted on Apr 10, 2009

  • 1201 Answers

SOURCE: Diagnostic Codes p0171 bank 1, and p0174 bank 2 (too lean)

Those codes are for the oxygen sensors, lean fuel mixture on both banks. Change them, problem with stalling and rough idle should go away.

Posted on Apr 23, 2009

  • 532 Answers

SOURCE: 2001 ford 4.6 liter idles rough sometimes dies

may need 1 0r more coil packs replaced,or it could be what happened to my 2000 4.6---1 lifter expanded out and wouldnt collapse,causing the rocker arm to fall out of place and the valve could never open...try unplugging 1 coil pack at a time while running and listen for a change in the way it runs,if there isnt a change then its probably a bad coil pack,find a cylinder that runs and swap the coil packs,if no difference then its probably the valve staying shut.

Posted on Nov 22, 2009

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

97 ford expedition has a code 171 and 174 bank 1 and 2 lean what do i do to fix this


Code 171 and 174 are for bank 1 and 2 running too lean. The engine has compensated as rich as it can go, and it is still to lean. This does not necessarily mean your mixture is bad, but something (a sensor) is telling the ECM to correct lean. The oxygen sensors alert the ECM to how lean/rich the exhaust is, and then the ECM trips a code. Maybe you have a bad oxy. sensor, but since there are 4 of them (2 per bank), I don't think they could all go at once.

Aug 31, 2013 | 1997 Ford Expedition

1 Answer

Rough idle, stalls, extremley rich


Maybe sensor is not for a bigger engine

Mar 05, 2013 | 2000 Ford Expedition

2 Answers

Expedition 2000 idles rough, stalls, runs rich


Sounds like it is still lean & driven rich by PCM

I assume a repair shop can't resolve the issue !

That seems to be why thousands of people come
to this site & ask questions

I know the MAF is common to both banks, but you diagnose
short & long term fuel trim & perform several tests, before you
replace a MAF Sensor

Mar 05, 2013 | 2000 Ford Expedition

2 Answers

98 expedition 5.4 4x4 with dual a/c..sputters and shakes while idle and driving...please help me ! i have replaced 5 of the 8 spark plugs till i can get to the back 3 (pain in the ****) no change not even...


When you know the symptom who needs codes?And if there was a code it probable say lean bank 02. why simple you have a misfire. the smell rich exhaust the shake and sputter in drive. 2 causes the Expedition suffer from ,An open EGR valve.If you can change a fuel filter and change a spark plug you can test this. when the engine is running and misfire at idle and the vehicle is warmed up and at operating temperature. Turn off engine. Go to the EGR is it hot to touch. because if it is it open and this the the culprit.Another misfrie is from COP (coil on plug.)When you change the spark plug where any of the spark boot torn or worn that spark can go through. Or even a faulty COP will do this .To find it you have the engine running and lift one COP out of the cylinder and listen for a engine drop if the engine RPM drop the COP is good if no change in engine the COP is bad. By the way 600rpm in drive is low

Feb 27, 2012 | 1998 Ford Expedition

1 Answer

2006 Mazda codes P0455 P2198 P2189 P2187 P2196. Dont know where to start looking for problem. Bought a new gas cap. Trouble starting after I fill the tank but after I get it started the first time no...


P0455 Evaporative Emission Control System Leak Detected (large leak) P2198 O2 Sensor Signal Stuck Rich (Bank 2 Sensor 1) P2189 System Too Lean at Idle (Bank 2) P2187 System Too Lean at Idle (Bank 1) P2196 O2 Sensor Signal Stuck Rich (Bank 1 Sensor 1) basically you need to replace either the air /fuel ratio sensor,, or,,the heater relay associated with that sensor,, these are very hard to diagnose without the hand held or scope that narrows it down ,, you can check a multitude of voltages on a number of electrical connections, as far as the P0455 ,, if you installed a new gas cap either have the code removed , or wait a couple of days and it should remove itself, as long as the cap is factory approved, Look for vacuum leaks in the evap system , cut hoses,, bad connections,

Aug 22, 2011 | 2003 Mazda Mazda6

1 Answer

4.0L ford ranger runs rough misses under load, idles fine and under full throtle it runs with good power but when you try and go at a constant speed power dies off.. also on left side of engine all 3 plugs...


On the lean area look for a vacuum leak anything there,like PCV hoses and pull the plug on the EGR is there a difference?Is the valve hot at idle? Now check the rich side pull the hose off the fuel pressure regulator is gas leaking out? MAF cant do this, IAC cant do this ,TPS, If everything checks out no vauum no EGR leak No fuel regulator leak you may have to find out if the 02 sensor is reading the correct bank .Bank one could be on bank two, and bank two can be one bank one,It could be mismatched

Apr 30, 2011 | 1994 Ford Ranger Supercab

1 Answer

I have a 1997 ford expedition with a 5.4 liter and i just hooked it up 2 a trouble shooter and it gave me the codes 1131 and 1132 and I need 2 no what those codes r please..


P1131 Lack Of Upstream Heated Oxygen Sensor (HO 2 S 11) Switch, Sensor Indicates Lean (Bank #1)
P1132 Lack Of Upstream Heated Oxygen Sensor (HO 2 S 11) Switch, Sensor Indicates Rich (Bank#1)

Check connector and wiring on your sensor. Upstream bank 1 sensor is on passenger side at the bottom of the exhaust manifold. If it looks good, the sensor may have failed internally.

Nov 27, 2010 | Ford Expedition Cars & Trucks

1 Answer

How would a 2006 ford expedition run with bad gas in it


It could consist of skipping, engine cutting off or hesitates from starting, idling . Bad gas gives numerous signs, the best way I have found to deal with this is, Buy a octane booster 104, go to the gas station and put a couple of gallons of high premium in to tank to disperse the water in the gas. They also make a liquid to take water out of gas which also goes into the tank.

Jan 11, 2010 | 2006 Ford Expedition

3 Answers

2005 firing order Ford Expedition need to know wich is piston number 8


Hello morris_valen: My name is Roger and I can help. The fire order is 1-3-7-2-6-5-4-8. Number 8 cylinder is the rear plug on the drivers side. The cylinders run front to back on the passenger side as 1-2-3-4- and on the opposite side front to back 5-6-7-8.
Should you need further help please just ask. Please rate this answer as that way I know the answer was helpful. Thank You for using Fix Ya. Roger

Dec 14, 2009 | 2005 Ford Expedition

1 Answer

99 Expedition, runs rough, won't idle, no power.


it could be two things a bad injector or a the intake gaskets are leaking

Apr 01, 2009 | 1999 Ford Expedition

Not finding what you are looking for?
2006 Ford Expedition Logo

Related Topics:

124 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76630 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22219 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5530 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...