Question about 1999 Toyota Avalon

4 Answers

My 1999 avlalon runs hot i have change water pump thermostat and radiator fan work but it still runs on the highway or sometimes when i idle

Posted by on

Ad

4 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Toyota Master
  • 22,306 Answers

Either timing is out ,to far advanced or radiator needs a good flush with caustic ,or you have a plastic bag stuck in the front of the rad ,try this to diagnose the fault,turn AC off and put the heater on so it blows on the screen with blower motor on full if temperature ok then its a new rad or a good flush with caustic should cure it

Posted on Jul 21, 2010

Ad
  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Toyota Master
  • 5,763 Answers

I would have a block test done, this test will tell you if exhaust is entering the cooling system causing it to overheat.

Posted on Jul 21, 2010

Ad
  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Sergeant:

    An expert that has over 500 points.

    Champion:

    An expert who has answered 200 questions.

  • Expert
  • 277 Answers

Could be a clogged Radiator or the tempurature sensor is defective. That sensor turns the rad fan on/off

Posted on Jul 21, 2010

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Toyota Master
  • 6,826 Answers

Hm. did you put a 50/50 solution of antifreeze in or pure antifreeze solution? If pure antifreeze is in there, then it won't cool properly and may overheat.

That's just one cause. Another cause is poor circulation in the block.

A flush may be indicated if you haven't done that.

Good luck on getting your car to not run so hot.

Also, the normal temp. can go up to 220 deg. F or 230 deg. F and still be normal in a GM car. Just don't want any leaks.

Posted on Jul 21, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya Mechanic can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repair professionals here in the US.
click here to Talk to a Mechanic (only for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Engine overheat and no heat


Maybe your radiator is clogged.

Mar 12, 2017 | 2001 Nissan Sentra

1 Answer

Car running hot after changing thermostat


they sell many flush products the best ive found is wynns products FOLLOW THE DIRECTIONS on the bottle , make sure fan r fans r working properly maybe even check flow from water pum sometmes pump fins courod and dont pump like they should . if flush doesnt work pull radiator take to shop have them clean and rod the core .

Jul 26, 2012 | 2005 Chevrolet Impala LS

1 Answer

I have oldsmobile alero 1999, problem is that the engineer idles after running for an hour or when engine is getting hot


SOUND LIKE ENGINE COOLANT FANS NOT RUNNING.CHECK TO SEE IF COOLANT FANS RUNNING WHEN ENGINE START OVERHEATING.IF NO CHECK COOLANT FANS FUSE AND RELAYS.IF ALL IS GOOD.HOTWIRE COOLANT FANS TO MAKE SURE THEY ARE WORKING.IF NO REPLACE FAN MOTOR.IF FAN RUN WHEN YOU HOT WIRE IT.THE COOLANT TEMPERATURE SENSOR FAULTY ARE THE PCM FAULTY YOU CAN USE A SCANNER TO CHECK THEM FOR FAULT CODE.IF EVERYTHING GOOD SO FAR.REPLACE THERMOSTAT AND RADIATOR PRESSURE CAP FLUSH ENGINE BLOCK AND RADIATOR.CHECK RADIATOR AND CONDENSOR AIR CORES MAKE THEY NOT STOPPED UP WITH LEAVES AND OTHER DEBRIS THAT WILL BLOCK OFF AIR FLOW THROUGH THE FRONT GRILLE RADIATOR CORES.ALSO CHECK WATER PUMP WEEP HOLE IF ITS LEAKING WATER PUMP NEEDS REPLACING.

Nov 05, 2010 | 1999 Oldsmobile Alero

1 Answer

Keeps running hot change thermostat, fan, moduler


if fan turns on and nothing is leaking try to find a thermometer and check the radiator in different areas sometimes they clog up and only a few vanes are open and not cooling it off properly.youll find cold spots the temp in different area should be the same +or - 10 degree one side to the other.

Jul 13, 2010 | 1999 Plymouth Grand Voyager

1 Answer

1999 Alero: I replace the head gaskets thermostat water pump n...


OK you have done the engine side of things. If you have an electric radiator cooling fan make sure it comes on when radiator is hot, if not the fan motor is caned or the thermostat switch is faulty. Sometimes the fan motor is supplied by a fused/relayed circuit in which case these items will also need to be checked. Check that not only does the top hose from the engine to radiator get hot but that the bottom one does too. If not this would indicate a blockage perhaps in the radiator core due to sludge. If full of sludge give both ends a flush out with a high pressure hose. Like wise do the same with the bottom hose back to the pump. If the water is circulating and the radiator fan is working then the normal cooling system is working as it should. f the engine is running hot one last thing is to find the EGR valve and check that it is opening as it should. If not the combustion temperatures go very high. One indicator of a hot engine is blue/glazed spark plugs so take one out and check it for signs of hot running. If hot then look to clean the EGR valve and associated exhaust gas feeder pipe with frayed cable, cloth and and carb cleaner spray.

May 05, 2010 | 1999 Oldsmobile Alero

3 Answers

1999 cadillac deville runs hot what are my options


The most common overheating problem with the Northstar engine is a blocked purge line. It's job is to purge air out of the cooling system.
There is a small diameter hose coming from near the top of the coolant tank,this is the purge line.
With the engine idling,pull the purge line from the tank,if there is no coolant flow from this small hose,it is blocked and this will cause overheating.If the hose is clear, check for blockage at the nipple on the tank.Or trace the hose back until you find the blockage.The hose goes in to the engine to a crossover and comes out the other side to near the thermostat housing,the blockage may be there.
Also note that the cooling fans don't come on until the temp hits around 225 degrees.
During normal highway driving the fans will very rarely come on(if at all) due to constant air flow through the radiator.They will only usually come on in heavy traffic conditions on a hot day.
But......if you have the Air Con switched on, the fans will run all of the time.

Apr 11, 2010 | 1999 Cadillac DeVille

1 Answer

This car runs hot when idleing but is fine at highway speeds. I just replaced the water pump and had the radiator rodded out. the electric fan is running fine and moving air well.


The thermostat might be stuck open. If it is then water running into the radiator is not spending enough time there to cool off before flowing back to the engine block. At speed the increased airflow is having a greater cooling effect while blowing through the radiator fins. With the car totally cool, open the radiator cap and then start the car. Watch the water flow in the radiator. If it is flowing straight through right from the start, you'll know it is the thermostat. It should sit in the radiator until the engine reaches opening temperature and then the flow begins. As soon as the cool water from the radiator reaches the thermostat, it closes and the flow stops. So constant flow equals bad thermostat, flow then stop then flow equals working properly.

Aug 03, 2009 | 2002 Ford Mustang

1 Answer

Heating problem


If you changed the thermostat yourself and have noted that the lower radiator hose is cooler than the upper radiator hose, you may have installed the thermostat incorrectly or have purchased a faulty thermostat. A lower radiator hose that does not get hot (or as hot as the upper radiator hose) is a direct indication of a faulty thermostat. Please vote for this solution if you found this to be helpful. Thanks,

Jun 01, 2009 | 2003 Jeep Liberty

2 Answers

Over haeting


Had the same problem....turned out to be the water pump.

Jan 13, 2009 | 1999 Pontiac Montana

Not finding what you are looking for?
1999 Toyota Avalon Logo

147 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Toyota Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

77499 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22306 Answers

Jeffrey Turcotte
Jeffrey Turcotte

Level 3 Expert

8825 Answers

Are you a Toyota Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...