Question about 2003 Buick Regal

1 Answer

Replaced wheel bearing assemblies on front with abs sensors. Wiring connectors appear to be ok. But the abs service vehicle soon and trac off lights come on when you put the vehicle in gear. What could be causing this?

Posted by Anonymous on

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Buick Master
  • 6,826 Answers

Bad wiring to the wheel sensors which were indicated to be replaced by the ABS Brake Scan tool.

or

A faulty ABS Brake Module.

Posted on Jul 20, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi there,
Save hours of searching online or wasting money on unnecessary repairs by talking to a 6YA Expert who can help you resolve this issue over the phone in a minute or two.

Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.

Here's a link to this great service

Good luck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Grand am abs trac control I have a 2002 grand am 3.4l I have replaced the wheel bearings and front brakes and one of the brake calapers the abs light is an with the trac control and the service vehic...


Most likely that one of the ABS Wheel Sensors is disconnected or got damaged during repairs that you made. Check connectors for ABS wheel sensors at front brakes. If look ok, you need to check computer codes to know which sensor is damaged and replace sensor.

Jan 09, 2018 | 2002 Pontiac Grand Am

2 Answers

My services traction light comes on on my 05 chevy impala and my abs light doesnt go off neither does my trac light. What could be the problem? and how much would u think i looking at in cost to fix it?


Very common problem. The MOST LIKELY cause is that you have a front wheel speed sensor that is not working properly. This could be due to a bad front wheel bearing assembly or it could be a wiring problem. GM has had a LOT of problems with the wiring harnesses. A company named "DORMAN" makes a harness repair kit. (See picture below) The Dorman part number is: Part Number: 970-041 The wheel speed sensor itself and the wheel bearing come as a complete "HUB" assembly. The wheel bearing should be checked for looseness and the speed sensor should be tested at the speed sensor connector for AC voltage output when the wheel is spinning. If the bearing or the sensor is bad, then you must replace the hub assembly. If this is the case, I recommend using the "Timken" hub assemblies. They are more expensive, but are much better quality. I have had many problems using the cheaper brands. (See picture below) If the wheel bearing and sensor is OK, then the harness should be replaced. You will have to scan your Antilock Brake System (ABS) module to find out which one is causing the light to come on. As far as cost...it depends on exacltly WHAT it needs and WHO is doing the job. There also may be more than one speed sensor giving you problems. Your best bet is to get it diagnosed and get an estimate of repairs. If they try to sell you a hub assembly, ASK them if they actually TESTED the speed sensor. MOST mechanics out there will just throw a speed sensor (hub assembly) at the problem if they have a speed sensor code, only to find out later that the problem is in the harness. Of course, the customer is the one who ends up paying for their incompetence when this happens. dttech_36.jpg
SPEED SENSOR WIRING HARNESS REPAIR KIT


dttech_37.jpg WHEEL BEARING, SPEED SENSOR AND HUB ASSEMBLY

Aug 06, 2011 | 2005 Chevrolet Impala

1 Answer

Changed front wheel bearings hub now abs service light and trac light come on what is causing this do i need to replace rear wheel bearing hub


When they replaced the wheel bearings there are sensors connecting to the hub I would make sure that the sensors are connected and that there is no corrosion on the connectors.

Mar 14, 2011 | 2002 Oldsmobile Alero

1 Answer

Service vehicle soon just replaced left front wheel hub assembly, the service vehicle soon, abs & trac off lights were all on. Computer said that was the problem. Fixed it, along with oil change. Now...


If you replaced the rotors you may have the wrong rotors, or you may have dirty wheel sensors, it is easy to clean them with a tooth brush and brake clean, try this first. The reason is metal brake dust can collect on the sensor and stop the sensor from producing the 2.5 volts DC as it turns, this would be seen as a fault by the computer as a wheel not turning as fast as the rest of the wheels. Hope this helps if you need more information please let me know. And thanks for using fix-ya.

Jun 05, 2010 | 2002 Pontiac Grand Am

2 Answers

Abs light and brake light are on. also service


You can test the wheel speed sensors by unhooking the connectors and put ohmeter test leads on the sensor terminals should read around 1100-1600 ohms also the connectors themselves were bad for wires breaking inside the insulation at the connectors from flexing when the wheel is turned back and forth..Note excessive wheel bearing noise from bad bearings have also been known for interferring with clean abs signal also causing abs codes good luck

Nov 06, 2009 | 2004 Pontiac Grand Am

2 Answers

2002 buick abs, trac off lights come on


BAD WHEE BEARING AND PROBABLY THE PLAY FROM THE WHEEL BEARING HAS DAMAGED THE SPEED SENSOR FOR THE ABS

Jul 29, 2009 | 2002 Buick Century

2 Answers

ABS, brake, trac control, service engine soon light came.


I'm sorry to say that you will need to see a dealer or repair shop so they scan your ABS for trouble codes first and then find your problem.

Jul 24, 2009 | 2000 Oldsmobile Intrigue

2 Answers

ABS/SERCICE ENGINE SOON/TRAC OFF LIGHTS ARE ON


Are you sure of the lights? If it is Service VEHICLE Soon, in addition to Trac Off and Anti Lock, it is most likely one of the four wheel hub assemblies. These are sealed bearing units that feed a signal to the computer for the ABS brakes and the tire pressure system. I had one go out intermittently (seemed to be aggrivated by humidity/moisture). I had it replaced, and another one is going out. It seems like they are a bit prone to failure. My Century has 101K, and I experienced the first one around 75K miles. Unfortunately, to tell which one is failing requires a scan tool above and beyond the simple one that most parts stores use. BTW, there was a problem that was fixed just prior to 2002 that was caused by the signal wires going to the left front wheel hub being worn through and shorting. I believe this problem was fixed by 2002.

Sep 25, 2008 | 2002 Buick Century

Not finding what you are looking for?
2003 Buick Regal Logo

309 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Buick Experts

Marvin
Marvin

Level 3 Expert

81423 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22359 Answers

Ronny Bennett Sr.
Ronny Bennett Sr.

Level 3 Expert

6927 Answers

Are you a Buick Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...