Question about 1997 Chevrolet Lumina

1 Answer

97 lumina, 3.1. Starts runs smooth, drive for 30

97 lumina, 3.1. Starts runs smooth, drive for 30 minutes or so, stop at a gas station, come out, car starts and stall. have to wait 2-5 minutes car restarts fine. has also stalled driving 70 down the highway. wait a few minutes, starts back up.

Posted by on

  • Anonymous Mar 22, 2014

    hard starting and stalls when at a stop and when backing out of the driveway. Sounds like I am running out of gas

×

Ad

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

I just recently have been fighting the same problem with the same make/model/year vehicle. For myself, I would drive off and on through the day and it would run fine. Then suddenly after a start it would run rough and die. I would have to wait 20 to 60 mins before it would start again. I had it checked and fuel pump was only putting out around 19 psi. It should be around 41 psi. Had fuel pump replaced and no more problems. Furthermore, now it runs so much better. It's funny how over time I didn't notice how the performance was slowly degrading. Unfortunaley fuel pumps for this car run around $300.

Posted on May 26, 2010

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Engine sputtering idle


Possibly a leaky injector bleeding down the fuel pressure. First check fuel pressure at shutoff, start, and then when it's smooth. If it changes a lot, you would have to raise the fuel rail and power on the pump to see what is happening.

Aug 14, 2017 | Chrysler 300M Cars & Trucks

1 Answer

After highway driving for 2 hours and stopping for gas the car would initially start and then stall, it would run again until the car cooled for 30 minutes.


Sounds like your coolant level might be low. At highway speed you probably have enough coolant and with the air passing thru the radiator keeps the temp down, but at idle not so much. Or depending whether you have a belt drive or electric fan. Belt driven, could need a new belt.

Apr 06, 2017 | 1991 Mercury Colony Park

1 Answer

Truck will not start after filling with gas.wait a few minutes it cranks and runs fine.any suggestions?


Which brand? What kind of gasoline? Some cars doesn't run with all gasoline grades also there is some gas station with poor quality of gasoline.
Happened to my car too, I always use SHELL but one day I stop in the MOBIIL gas station to put some gas, got home and the next day the car won't start had to by the STP aditive to put in the gas tank. wait about 10 minutes and car starts fine.
Another thing is my car won't run good with all gasoline grades
I always use the regular one.

Feb 04, 2013 | 2003 Chevrolet Silverado 2500HD

1 Answer

I have a 1997 lumina with 3.1L. the problem started with loss of power under load and p0300 code. check coils and vacuum leaks both OK.change spark plugs and wires.[same problem] check compression OK.


Since you changed the sensor we will assume it is working. When you disconnect it you put the computer in limp mode which stops it from using sensor values. If code 300 is the only code we will assume the coolant temp sensor and others are ok.
I would check fuel pressure with a gauge next.

Aug 21, 2012 | 1997 Chevrolet Lumina

1 Answer

My 97 expedition starts and runs good I'm driving down the road, Then the overdrive light starts blinking on the end of the shifter, So when I come to a stop then start to go again it shifts real hard....


With the light flashing ,codes are stored in the transmission control module . Have the codes check an this will tell you whats wrong . Probably a sensor or shift solenoid or line pressure solenoid .

May 24, 2017 | 1997 Ford Expedition

1 Answer

Difficulty starting when warm, OK when cold


Have you checked the fuel pressure regulator for leaks into the intake

Mar 29, 2010 | 1990 Ford Probe

1 Answer

Will not run smoothly when engine warm unless MAF


I would guess you pretty well havew it figured out. Change the MAF sensor.

Dec 24, 2009 | Mitsubishi Montero Sport Cars & Trucks

3 Answers

97 Chevy Lumina Completly Stops while driving


When it stops, does it have spark? (crank sensor)

Apr 10, 2009 | 1997 Chevrolet Lumina

Not finding what you are looking for?
1997 Chevrolet Lumina Logo

449 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Chevrolet Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76649 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22219 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

8522 Answers

Are you a Chevrolet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...