Question about 1997 Mercury Grand Marquis

1 Answer

A/c heating unit- blower works with no ac or heat

Solid state a/c heating unit. blower works with no ac or heat, thumping coming from plenum. what could be causing this. i know it is electrical but don't know what is causing problem

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Night Owl:

    An expert who has answered 10 or more questions between 12 midnight and 6am on the same day.

    Hot-Shot:

    An expert who has answered 20 questions.

  • Contributor
  • 55 Answers

You did not say if this is a standard htr/ac or automatic temp control. Sounds like the temperature motor is failing ( automatic Temp Control) You can get to this through the glove compartment, though it is hard. The motor sits on top the plenum (4 8mm screws). remove and replace. You will need to break the case to remove one of the screws. It will not hurt anything just be sure to break small pieces ,just enough to remove the screws.

Posted on Apr 28, 2010

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

The Front Heat / Ac Work's ! ! ! ...When It Wants TOO


there is a blower relay circuit board located right by the blower motor which sounds like your problem to me i've worked on several that had the same type problem and thats what it was. the two blower motor wires will plug into it and there are two screws that hold it on

Apr 23, 2014 | 1996 GMC Safari

1 Answer

Heat / Ac Works When It Wants To


to me it sounds like a loose wire may be exposed to metal touching that one point or another and it's definitely an intermittent problem and that's what it sounds like to me

Apr 23, 2014 | 1996 GMC Safari

1 Answer

Nissan altima heating problem


the ac and heat are two seperate units, the heater hoses are coming from the heater may be loose or cracked check your fuses and relay switches

Jan 07, 2014 | Cars & Trucks

1 Answer

88 Econoline van....no heat or ac...what might be the problem


check for a blown blower motor fuse or a bad blower motor resistor in the plenum housing.

No blower motor?

Sep 09, 2010 | 1988 Ford Econoline

1 Answer

1998 BMW 328i heater/AC blower is not running


You have clean the blower unit , may be its dirty then . and then check the blower resistor unit for malfunction.

Aug 04, 2009 | BMW 328 Cars & Trucks

2 Answers

New climate control unit but when on blower not working for heat or ac


I'm assuming the problem is the blower motor isn't coming on or working. 1st, check the fuse. 2nd, remove the glove box or pull the 2 tabs that act like stops when it's open ( the glove box will open out further) and you'll see the power plug connector for the blower unit. Turn on the blower through the climate control (heat, A/C, or whatever) and wiggle the connector to see if the blower turns on. If starts working, then an easy solution is pull the connector off and gently press the prongs together or inward. Then carefully reconnect with damaging the prongs. This worked for 96 Mark VIII due to the fact the prongs were not "seating" correctly in the female connector. It's been about 2 years since I did this and the connection is still good. If wiggling the plug doesn't work, pull the plug, turn on the climate control (heat, A/C), and check for voltage to the plug. That's about all I can help with.

Apr 20, 2009 | 1998 Lincoln Mark VIII

1 Answer

2003 Ford Explorer. A/c blows cold, but not from front of vents


I have the 03 Expy with continuous rear air unit "clicking" or more accurately flapping of the air damper while the plastic gears in the 2L2H-19E616-AA grind away into toothlessness. Ford designed this unit to find the end of travel by jamming the motor to a stop and monitoring the current to determine when to stop applying voltage. That would probably be fine if the gears were designed to handle the jammed torque or the motor did not slip out of groove and continue turning and cracking the plastic gears.

There are two white colored boxes, one is for the temp plenum door, the other the upper/lower air flow. To be sure, do what I did, turn on the ignition, rear ac/heat and listen for the obnoxious click/thump as you move the temp control from full heat to full cool, you will know which part. Disconnect the electrical connector, four bolts and it is out!

Go to your dealer, part should be about $60 or less, look on line, lots of dealers sell for this or less on internet.

Apr 06, 2009 | 2003 Ford Expedition

2 Answers

Heater\AC no air in front 05 suburban


ase mechanic:

Sounds like a problem with the front blower motor. there is a blower motor resistor for the front blower motor that controls the speed of the blower and tends to go bad or fry out the blower motor. thats the most likely scenerio since you stated the control head was lighting up and responded to button changes.

Jan 29, 2009 | 2004 Chevrolet Suburban

Not finding what you are looking for?
1997 Mercury Grand Marquis Logo

108 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75797 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5495 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22114 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...