Question about 2002 Ford SVT Focus

1 Answer

Installed new timing belt plugs wires coil crank sensor still wont start

Posted by on

  • yadayada
    yadayada May 11, 2010

    what is the fuel pressure?

×

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,392 Answers

Check to see if you have spark/fuel. If you don't have one or the other, you most likely have a bad crank sensor (spark), bad cam sensor (fuel), bad fuel pump if you don't have pressure, or a bad PCM. Probably need to get it checked out somewhere to know for sure.

Posted on Sep 29, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My 2004 Mitsubishi Galant did have a small blue spark now it don't spark at all it had jumped timing did new timing and water pump belt still no spark from plugs do I need new crank sensor


Make sure the coils plugged in I've seen this way to many times. If its not that follow the path backwards. Spark plug/wire/coil/icm/crank sensor cam sensor/ ecm

Aug 14, 2015 | Mitsubishi Cars & Trucks

3 Answers

1997 honda crv wont start after timing belt replaced not getting power to spark plugs


could have damaged the crank sensor. i want to say its behind the crank pulley

Apr 24, 2015 | 1997 Honda CR-V

1 Answer

My kia wont start it seems to back fire on 1 exhaust stroke but it tries to start. but no go, timing belt and spring replaced timing set


According to DRE99gsx on supraforums.com who has similar problems: "btw, I found the problem, and SHE STARTED! After inspecting all 3 sensors, I determined that the crank sensor was the only unknown. I compared the intake cam with a stock intake cam to verify the cam sensor tabs were in the same locations, 180deg apart. They were. Since the sesnors and wiring all checked out, I then proceded to verify that the crank timing plate was in the right location. Well, it wasnt. After removing the timing belt covers, I noticed the timing belt was not using the entire crank timing belt gear. 1/8th of the belt was sticking out past the rear end of this gear.

Turns out the timing plate behind the gear was not pressed into the gear. I thought you slide on the plate, then the gear, and they press into each other (as long as the plate's tab lines with the gear's groove). I guess not. I removed them both and pressed them together in a vise, heard a click, and realized this could have been the issue.

The crank sensor was seeing erratic signals as I was turning the crank. I'm sure if I had an oscilloscope handy I could have caught this quicker, but through process of elimination, gold was scored.

Thanks for the help. She fired up and idled like it should. 80psi oil pressure (cold), fuel pressure was good, etc etc. "

Apr 20, 2015 | 1996 Kia Sportage

1 Answer

2002 ford zx2. I replaced the timing belt and the car is timed perfect but still wont start. Any suggestions?


Check for spark, if no spark check your crank position sensor, cam position sensor, plug wires, ignition coil, plugs properly gapped.

If you have good spark, check your fuel pressure, if good check your coolant temperature sensor.

Double check that you CORRECTLY aligned the marks on the timing belt, double overhead cam engines are more involved and require a specific procedure.

Oct 14, 2013 | Ford ZX2 Cars & Trucks

2 Answers

95 toyota camry wont start wont crank turn of the key and nothing


the (knock sensor) crank position sensor...is just behind the harmonic balancer, (lowest pulley on the motor) on the block, usually on the left side.
i would check the coil first though. sounds to me like a no spark issue.

Apr 05, 2013 | Toyota Camry Cars & Trucks

1 Answer

Coil wont fire all three wires have power but no fire to plugs replaced twice


Crank sensor if it has one,timing belt skipped is a possibility,and always the dread security key problem.don-ohio

Apr 01, 2013 | 2001 Ford Focus

1 Answer

Misfire car wont start


check plugs wires coils sometimes the crank sensor or cam sensor could cause a P0300 as well timing belt didnt jump and what happened before

Jan 07, 2011 | 2002 Mitsubishi Lancer

Not finding what you are looking for?
2002 Ford SVT Focus Logo

Related Topics:

172 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76051 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22156 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5516 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...