Question about 1997 Chevrolet Lumina

1 Answer

I have a 1997 chevrolet lumina sedan with a 3.1 engine. had a problem with a loose spark plug wire and replaced a bad throttle position sensor. a few days later the car would run well then not start. replaced fuel pump with used pump. now the pump runs and the engine gets spark and vaccum but will not start unless you spray fuel directly into the intake. the fuel pump will only run when you bypass the fuel pump relay hot to hot. ive been told it maybe a bad cam shaft or crank shaft sensor. does this sound right and if so how do you test those sensors if you cant get the car to run?

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Top Expert:

    An expert who has finished #1 on the weekly Top 10 Fixya Experts Leaderboard.

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

  • Chevrolet Master
  • 76,846 Answers

Then u have no injector operation, check for blown fuses under the hood, look at ECM fuses, there are 2 i believe..

Posted on Sep 06, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

1993 Chevrolet Lumina APV hesitates and dies when in gear


When it stops running and will not start back up, you'll need to figure out if you are lacking spark or fuel pressure to proceed with testing.

May 12, 2013 | 1993 Chevrolet Lumina APV

1 Answer

I have a 1997 lumina with 3.1L. the problem started with loss of power under load and p0300 code. check coils and vacuum leaks both OK.change spark plugs and wires.[same problem] check compression OK.


Since you changed the sensor we will assume it is working. When you disconnect it you put the computer in limp mode which stops it from using sensor values. If code 300 is the only code we will assume the coolant temp sensor and others are ok.
I would check fuel pressure with a gauge next.

Aug 21, 2012 | 1997 Chevrolet Lumina

2 Answers

My 1998 chevy lumina ls is runnig rough at idle


Rough idle could be the throttle position sensor, or the idle air control valve.abs could be you need brakes or just the abs sensor is bad

Oct 10, 2017 | 1998 Chevrolet Lumina

1 Answer

1992 Lumina Backfire - I have a 1992 Lumina Euro, 77K miles, 3.1 V-6. Under moderate to hard acceleration the engine will backfire and you can smell gas. The spark control module, coils, wires, plugs,...


I know you mentioned the EGR valve has been replaced, but you may have a bad 'new' part. I know the car is electronic, but has anyone checked its ignition timing (timing belt been looked at, I know it only has 77k on it). Is the fuel pressure regulator OK and it vacumm supply?

Nov 15, 2010 | Chevrolet Lumina APV Cars & Trucks

2 Answers

My xj6 runs at high rpms and accelerates on its own


None of those possible problems have anything to do with idle speed. The first thing might be a very weak throttle return spring. The next would be a sticky throttle cable or foot feed pedal that isn't moving freely. Another possibility is a vacuum leak somewhere. Did changing the spark plug in #1 cylinder help the misfire? If not, you may have a partially plugged injector. Fixing the misfire will only increase idle speed some more. Look for an idle speed motor near the throttle body that is supposed to raise idle speed when the engine is cold and lower it back when the engine warms up. Check to see if it is holding the speed too high. If the throttle position sensor tells the computer where the idle speed motor is set, then it could have an effect on idle speed if the sensor is bad. The position sensor is just a fancy potentiometer. Hope some of this helps.

Aug 26, 2009 | Jaguar XJ6 Cars & Trucks

2 Answers

1994 chevy lumina van. It will start and idle but stalls when gas


Try replacing the throttle position sensor. I had the same problem in my truck. It would start and run for a bit but as soon as you let off of the pedal, it would die. Try it and see if it works.

Mar 18, 2009 | 1994 Chevrolet Lumina APV

1 Answer

Location of cam positioning sensor for 1991 chev lumina 3.1


On your 1992 Chevrolet Lumina-Sedan/Coupe 3.1L MFI OHV , the Crankshaft Position Sensor is located: clearpixel.gif Under hood, passenger side, lower engine area, passenger side of engine block, mounted front of crankshaft pulley

Nov 30, 2008 | 1992 Chevrolet Lumina

1 Answer

1996 chevy lumina


I have had the same problem with my 1996 Chevy Lumina Car and it was the Throttle Position Sensor. Make sure to check your Air Filter and Replace Spark Plugs and Wires. Thank you for using Fix Ya! Don't forget to rate the overall rating of this answer. Thank you.

Oct 07, 2008 | 1996 Chevrolet Lumina Mini

Not finding what you are looking for?
1997 Chevrolet Lumina Logo

268 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Chevrolet Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76846 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22246 Answers

Ronny Bennett Sr.
Ronny Bennett Sr.

Level 3 Expert

6918 Answers

Are you a Chevrolet Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...