Question about 2001 Pontiac Grand Am SE

1 Answer

Secondary cooling fan goes on when it is cold and the temp gauge stoped working. What is the problem?

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Pontiac Master
  • 2,030 Answers

Could be no problem...if you have the AC or defroster on, then it is suppose to come on.

Posted on Sep 03, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

I have a 02 Grand caravan that has new radiator, termostat, one new fan. the temp gauge goes up to max hot the drops right back down in seconds. what could be the problem?


it could be you have an air lock in the cooling system
remove the rad cap from the rad, start the engine and let it run until the coolant drops (add to fill it back up) or until the coolant boils out of the rad spout.

maybe pull the heat sensor. -replace it OR clean it off, reinstall it.

Mar 12, 2015 | 2002 Dodge Grand Caravan

1 Answer

Temperature gauge goes up down


that is a strange one , i think the problem is with the exterior temp sender as the fan cutting in and temp gauge falling is what you'd expect ,try diconnecting the exterior temp gauge ,may be a fuse for it ,if that is all ok i'd get the ECU checked as may be getting a short let me know how it goes

Apr 21, 2014 | Ford Freestar Cars & Trucks

1 Answer

Hi: I read your answer to the problem with the 1999 Mercury Mistique temperature gauge. I'm having a similar problem. My temperature gauge is broken in the cold position. And, as far as I can tell,...


Very correct the ECT is a 2 wire thermistor,when coolant temp increases, the resistance andsignal voltage decrease,If you disconnect the sensor the fan goes on, you just trouble shooted the vehicle cooling fan switch, If anything the signal to the gauge itself may be non-op and not getting to the indicator, try this with vehicle at warm up temperature if you turn the A/C does the fan turn on.it should if it doesnt the power juction box (fuse and relay in engine compartment should be checked, for any opeen fuses, By the way the guage information is from the PCM

May 04, 2011 | Mercury Mystique Cars & Trucks

4 Answers

I have a 2003 subaru outback 2.5 have had head gaskets replaced, new raditor, replaced thermostate, heat gauge still shows it getting hot UNLESS I turn on the heater fan, doesn't matter where temp is set...


Terry, what's happening, is when you turn your heater on, no matter what temp you have it set at, the vehicle allows coolant to pass through your heater core, and the blower motor acts as another cooling device for the anti-freeze. The next steps I would take, is to check your fans. Let the vehicle warm up a bit, and look under the hood and see if they are turning on at all. If they are, next, you may need to flush your entire cooling system. First start with the radiator, and if that does not help, you may need to flush the entire system, which flushes water jackets throughout the engine, AND the radiator at the same time. Now, if you are not seeing bubbles, (check under the radiator cap also), I would doubt it is a crack anywhere. Take the first steps I gave you, and see if this fixes the problem. Hope it helped you out.

Feb 26, 2011 | 2003 Subaru Outback

1 Answer

Heater blowing good heat temp gauge not moving and cooling fans not coming on. Unplug engine temp sensor and fans start put plug back on fans stop. gauge never moves


bad gauge or bad thermostat.

Fans come on because when you disconnect, it goes to default mode of fans on high speed.

Feb 19, 2010 | 2002 Ford Taurus

2 Answers

Cooling fans on 1994 Caprice classic with 4.3 v8 not coming on. I have replaced the temp sensor on the water pump, temp sensor on the block, all relays, fuses are good, replaced the ecm (engine control...


On a vehicle this age, it is likely that the fans themselves have worn out. Test the fans by running battery power directly to the positive contact. If they start, they are OK. On 4.3 motors, there is also a seperate temp sensor to signal the fans, usually called a fan switch. I believe it operates independent of the ECM. Another possible culprit is a bad ground at the fans or even a loose or corroded negative battery cable.

Jan 26, 2010 | 1994 Chevrolet Caprice Classic

1 Answer

Need help with temp gauge reading cold.


is the fan is coming on if yes and the cooling system hasn't been opened uptry a coolant sensor,if the system has been opned it might need to be blead,asuming you have no leaks

Dec 06, 2009 | 2001 Chevrolet Venture

1 Answer

Replaced raditor now engine light is on and gauge only marks cold


before you check the following items, make sure your brain has been reset, remove positive batt cable from battery leave disco for 20 minutes , then reconect, some of the bad info may not have been removed from prevoius problems.first check your fan, make sure it is turning on and off, if not check your coolant temp sensor , if o.k it may be the gauge , (if the fan is working properly the engine temp is probably o.k , if not take to get the codes on your motor checked.It is very important to make sure your cooling system works correctly, if not resolved can lead to engine failure(head gasket)If no problem found it may just be a defective gauge.

Jul 27, 2009 | 2000 Ford Contour

1 Answer

Cooling fan doesn't come on when tem gauge goes up. have 2 turn on defrost. why?


Sounds like you have a cooling fan temp turn on sensor fault. It works on DEF because the A/C compressor kicks on . The fans will probably also work when the A/C is turned on. Hope this helps

May 27, 2009 | 1992 Oldsmobile Eighty Eight

2 Answers

Temp gauge goes to full hot while at Idle


Check the auxiliary cooling fan for operation. As the engine temp rises, it should kick on to bring the temp down. U may have a bad motor on the fan, or more likely a bad fan switch.

Dec 22, 2008 | 2001 Jeep Grand Cherokee

Not finding what you are looking for?
2001 Pontiac Grand Am SE Logo

Related Topics:

26 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Pontiac Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

74896 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22095 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

7688 Answers

Are you a Pontiac Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...