Question about 1997 Nissan Pathfinder

1 Answer

Truck starts fine cold, but after the first short trip, it won't

If i drive 5 miles or so, then stop at a store and come out after 5 minutes, the truck acts like it's flooded and will crank but not start. Sometimes it will start if i floor it while cranking, but sometimes lately it will start then die immediately.
If i stand around and wait for another 10 minutes, it will start and run normally.
Please help!
Thanks!

Posted by on

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    President:

    An expert whose answer got voted for 500 times.

  • Master
  • 1,129 Answers

A cold start sensor or cold start valve may be faulty or map sensor bring it to a advance auto parts store or auto zone if available to check for stored trouble codes, if any codes are present they will inform you in a detailed manner which sensor to change instead of guessing but if I was to guess the aforementioned would probably be the culprits.

Posted on Aug 02, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

Saturn starting promblem.


Had same problem with 6cyl. merc.
Started fine cold but wouldn't start when turned off hot.
Replaced spark plugs & worn dist. cap .Problem solved.

Feb 23, 2012 | Cars & Trucks

1 Answer

When i start the engine i have like a white smoke behind me is just huge.i drive a toyota land cruiser 2006 manual gearbox.i don t know what is the problem?is happen in every morning and 4 max 10 sec all...


smoke indicates a weak engine, if it is only at start or beginning few minutes of driving then hopefully it is rings only which is weakened and needs replacement, as per your note it seems only at start and the vibration is it only at cold start and what about if after running a more then 5 miles even you stop the car and start in few second does it still vibrate or no, please let me know

Sep 19, 2011 | 2006 Toyota Land Cruiser

1 Answer

99 Intrepid 3.2 engine stalls no check engine lite. Does not happen often but usually within first 15 minutes or so after first start of the day. About 10 times in last 5 months. Sometimes immediate...


Does this trips the check engine lamp to store a code? If possible you should take the Vehicle near a local auto parts store to have the code retrived. How many miles are on your vehilce?

May 09, 2011 | Dodge Intrepid Cars & Trucks

2 Answers

P1000 problem loss of power after 10 minutes


P1000 is not really a fault code, if there are no there are no other codes stored then perform the following:

Disconnect the positive terminal on the battery, hold the terminal to the chassis for 2 - 3 seconds, this defuses the ecu and drains stored data thus clearing P1000.

Now wait 10 minutes.

Then reconnect battery.

Start car *without touching gas pedal*

Leave car idling for a good 5 - 10 minutes then jump in and go on a minimum 12 mile drive, you will need to perform a few normal driving conditions, fast, slow, stop, pull away etc so just a normal day to day trip to the town would suffice.

Hopefully this will sort it, if not report back

Regards

Lloyd


Aug 20, 2010 | 2002 Jaguar X-Type

1 Answer

Starts fine & stops in 3-5 minutes or driving in 1-3 miles.


Did you replaced your whole distributor or just the cap and the rotor? Have you check the pressure on you fuel line it could be your fuel pump.

May 16, 2010 | 1993 Plymouth Colt Vista

1 Answer

'99 chevy Silverado Z71,5.3 engine.....will not rev when hot.....


try replacing your EGR Valve, or your Oxygen Sensor

Feb 10, 2009 | 2001 Chevrolet S-10

1 Answer

Bmw 525i (1990) intermitent ignition prob


Install hotter plugs and run it harder between stops. Also check your fuel pressure regulator.

Dec 29, 2008 | 1990 BMW 5 Series

Not finding what you are looking for?
1997 Nissan Pathfinder Logo

199 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Nissan Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75744 Answers

Phil Lovisek
Phil Lovisek

Level 3 Expert

713 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22114 Answers

Are you a Nissan Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...