Question about 2003 Audi A4

1 Answer

Where is the vehicle speed sensor on a 2003 audi a4 quattro 3.0

Code p0501 for vehicle speed sensor. i replaced front left abs sensor ,crankshaft luck. speedometer doesnt work either.only sometimes.ive check all connections and cleaned them

Posted by on


1 Answer

  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points


    An expert that got 10 achievements.


    An expert that got 5 achievements.


    An expert that has over 500 points.

  • Expert
  • 236 Answers

The speed sensor is located in the transmission and when you replace it the speedometer should work like it should

Posted on Jan 03, 2017

Testimonial: "so how do i replace the speed sensor how can i get to it does the whole transmission need to be removed"

  • 8 more comments 
  • swaffken Jan 03, 2017

    it's located near the tail shaft it's held in by a clip rememberwhen you pull out the sensor fluid will come out

  • codey strong
    codey strong Jan 03, 2017

    also i dont think the cars transmission has been flushed in a while.could that possibly fix the problem

  • codey strong
    codey strong Jan 03, 2017

    do you have any pictures of what it looks like .ive searched all week trying to find the sensor and your the first person who said where you said it was .thank you!!!

  • codey strong
    codey strong Jan 03, 2017

    and do i need to remove anything from the transmissio or under body to get to the sensor

  • swaffken Jan 03, 2017

    no, it doesn't matter if it hasn't been changed, you can try to clean the sensor and put it back if it looks like it has stuff stuck to it

  • codey strong
    codey strong Jan 03, 2017

    well see my car doesnt have the speed sensor near the crankshaft sensor.theres a plug where the speed sensors use to go but i guess they changed the design and i have no idea where it is

  • swaffken Jan 03, 2017

    there might be a cover on the bottom of the car and if so you have to remove it.

  • codey strong
    codey strong Jan 03, 2017

    im still confused on wheres its at can you email me a pic of what it might look at and the location of

  • swaffken Jan 03, 2017

    it's not by the crankshaft it's in the transmission case

  • swaffken Jan 03, 2017

    the best thing you should do is to buy a book about your car if you are going to be working on it



1 Suggested Answer

  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

A 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
The service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Good luck!

Posted on Jan 02, 2017


Add Your Answer

Uploading: 0%


Complete. Click "Add" to insert your video. Add



Related Questions:

1 Answer

16885 vehicle speed implausible signal P0501 static No indication on display?

This means your VSS, vehicle speed sensor is not sending voltage to the computer. Speed sensors must maintain a specified gap between the magnet and the ring. It is possible that the magnet is dirty or the wire is damaged, or the plug is dirty or loose. If its none of the mentioned then a bad wheel bearing will cause your speed sensor to fail. To check if it's the wheel bearing, jack the front wheels off the ground. Make sure to block the rear tires to prevent it from rolling. Grab your front tire at the 12:00 and 6:00 positions and try as hard as you can to wiggle the tire. If your tire has any movement in and out, then you must replace your wheel bearings. The speed sensor is built into the hub.

Mar 10, 2016 | 1997 Audi A4

1 Answer

P0501 code?

P0501 - Vehicle Speed Sensor (G22): Implausible Signal Possible Causes
  • Wiring/Connectors from/to Vehicle Speed Sensor (G22) faulty
  • Wiring/Connectors from Transmission Control Module (J217) to Engine Control Module faulty
  • Vehicle Speed Sensor (G22) faulty
  • Malfunctioning Left Front wheel speed sensor (in vehicles that don't use a physical G22 sensor)
Possible Solutions
  • Check Wiring/Connectors from/to Vehicle Speed Sensor (G22)
  • Check Wiring/Connectors from Transmission Control Module (J217) to Engine Control Module
  • Check Vehicle Speed Sensor (G22)
  • Check ABS Brakes for faults and diagnose malfunctioning Left Front wheel speed sensor if applicable


Mar 10, 2016 | 1996 Audi A4

2 Answers

Where is the speed sensor located in the 2003 audi a4 quattro 3.0



Oct 09, 2015 | Audi Cars & Trucks

1 Answer

2000 Audi A4 Quattro 1.8T starting issue

Any codes? could be the crankshaft sensor.battery and connection.

Jun 29, 2017 | 2000 Audi A4

1 Answer

I have a 2003 elantra, code p0501 it says its a speed sensor but my car is not abs breaks

Hi, the speed sensor is needed even on vehicles without anti-lock brakes. Is your speedometer working? If it is, the problem may be the wiring from the sensor to the computer.

Sep 10, 2011 | Hyundai Motor 2003 Elantra

1 Answer

Where is the crankshaft position sensor locator on a 2003 audi a4 1.8t

The crank position sensor is located on the forward front of the engine block, on the left side, down low by the crank pulley

Sep 19, 2009 | 2003 Audi A4 Cabriolet

3 Answers

Code P0501 vehicle speed sensor A range/

I found an answer to this in the reverse direction. While changing my front brakes, I noticed that the sprocket pickup for the speed sensor on the front passenger side half shaft that works with the sensor was cracked and ready to fall off. I removed it so that it wouldn't fly off and puncture a tire. I do NOT have Anti Lock Brakes on my 2001 Santa Fe. I started up the car wondering what to expect and experienced a P0501, P1529, P0500 and a second P0501. Looks like it time for a new half shaft (Axle).

Aug 20, 2009 | 2004 Hyundai Santa Fe

1 Answer

Abs ativates during light brakeing, already replaced wheel speed sensor and drive axle for the front left, no abs light on

There are 4 wheel speed sensors, a problem with any one of them could cause this. -Carl

Jul 10, 2009 | 2000 Audi A4

1 Answer

Audi A4 1.8T Quattro 09/2003 Temp guage rises as

Could be thermostat this regulates the water flow around the engine to keep it cool sounds like it is sticking open when water gets hot!!

Jun 07, 2009 | 2005 Audi A3

Not finding what you are looking for?
2003 Audi A4 Logo

Related Topics:

241 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Audi Experts

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22306 Answers


Level 3 Expert

77947 Answers

Thomas Perkins
Thomas Perkins

Level 3 Expert

14405 Answers

Are you an Audi Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides