Question about 1999 Oldsmobile Alero

2 Answers

2002 buick century-replaced hubs with anti-lock sensors built in still get noise as if anti-lock is being actuated but doesn't slow any so brakes not being applied. disconnect either side wiring plug to a sensor to the hub & no more noise but several lights come on.

Posted by on

2 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    Superstar:

    An expert that got 20 achievements.

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

  • Oldsmobile Master
  • 14,036 Answers

Trying replacing abs relay first if the abs light stays on take car to dealership.to scan it.your abs modulator unit not working.

Posted on Jul 03, 2009

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 400 Answers

It is going through a self test. I've had a couple of cars like this. 2 of the 3 that I remember ened up having a bad ABS modual.

Posted on Jul 01, 2009

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My 2002 buick is making a knocking noise from the front left wheel and its not the tire's


it is probably the hub bearing or drive axle shaft you can pull the code to see which side it is on,as far as check engine light again need to pull codes you can get it done at a local shop for a charge

Jun 14, 2015 | 2002 Buick Century

1 Answer

2002 Buick Century hub berring sensor went out grinding noise


Sounds like a wheel beaing noisey but never known a sensor on a bearing before though sure your not confused with the ABS sensor?

Jan 30, 2012 | 2002 Buick Century

1 Answer

My problem is the same as most others. Anti-lock brakes, service engine soon, trac off lights on. Before they would come on intermittemtly bu recently stays on. Called GM last week and was told to take it...


Your anti lock brake light is part of your traction contol lights so that is most likely a wheel sensor and would be a separate problem from your check engine light.
Do you have an auto parts store near by? They can check these codes for free if so

Jul 03, 2011 | 2002 Buick Century

1 Answer

2002 buick century right anti-lock brake sensor shows bad even after I replaced the sensor (complete hub). I figure it maybe the wiring is bad and I am looking for a wiring diagram.


Just pull the wires out of the plastic loom on the right side. It is common for them to either break or corrode in the short section of harness from the hub assembly to the frame rail. If you find the bad spot the harnesses are available from your local NAPA and are pretty common so they may have them in stock.

The other common thing to happen is one of the pins gets bent at the connector. Make sure this didn't happen by looking into the connector and make sure both pins look the same and are straight.

Nov 17, 2010 | 2002 Buick Century

1 Answer

My ABS brakes are kicking in when I go down a hill or turn my wheel. Normal stopping is fine, but slow to stop I hear a internal rubbing sound and then the brakes engage. No light on yet. What might...


A wheel speed sensor is most likely the cause, sometimes one wheel sensor might be a little off in its values and the car thinks the wheel is skidding so it activates the anti-lock system. Problems seems to occur more often at slow rate of speed. When you turn the steering wheel it changes the rotational speed from one wheel to the other and the abs computer thinks it's moving at a different rate of speed, normaly the system will compensate for this, but again if the sensor is off a bit and it excedes it's maximum allowance it will activate the system.The sensors are built into the hub assembly on this car. The rubbing noise sounds as if the abs system pump is comming on.( this is normal if in fact this is what's going on with your car). The reason no light yet, is because as far as the abs module is concerned everything is working properly and it's just doing what it's supposed to do.

Mar 17, 2010 | 2002 Buick Rendezvous

2 Answers

2002 buick abs, trac off lights come on


BAD WHEE BEARING AND PROBABLY THE PLAY FROM THE WHEEL BEARING HAS DAMAGED THE SPEED SENSOR FOR THE ABS

Jul 29, 2009 | 2002 Buick Century

2 Answers

ABS/SERCICE ENGINE SOON/TRAC OFF LIGHTS ARE ON


Are you sure of the lights? If it is Service VEHICLE Soon, in addition to Trac Off and Anti Lock, it is most likely one of the four wheel hub assemblies. These are sealed bearing units that feed a signal to the computer for the ABS brakes and the tire pressure system. I had one go out intermittently (seemed to be aggrivated by humidity/moisture). I had it replaced, and another one is going out. It seems like they are a bit prone to failure. My Century has 101K, and I experienced the first one around 75K miles. Unfortunately, to tell which one is failing requires a scan tool above and beyond the simple one that most parts stores use. BTW, there was a problem that was fixed just prior to 2002 that was caused by the signal wires going to the left front wheel hub being worn through and shorting. I believe this problem was fixed by 2002.

Sep 25, 2008 | 2002 Buick Century

3 Answers

Buick rendevousz headaches


I own the 2002 Buick Rendezvous CX and I've encountered the same problems listed here. The ABS / Traction Control Lamp stays on and was throwing a code for the left wheel speed sensor as well as an anti-lock brake code (both in the wheel bearing hub assembly). I replaced the left and right front wheel hub assembly yet this did not eliminate the abs codes. 
Ultimately, I traced this problem to a break in the wire that leads to the left hub assembly. Although the sensor was properly connected, the wire (which is encased in a plastic housing) was broken. This is the wiring which leads from the abs wiring harness under the hood down to the left wheel abs sensor. 
I would suggest that you simply remove the left wheel and inspect the wire that leads to the abs sensor (there is only one wire on each wheel). Mine literally fell apart when I removed the plastic housing around the wire. I spliced the wire together and put it back in the plastic housing. After this, my abs codes disappeared and my anti-lock brakes began working again!
This is a simple fix that many people spend $1000 + on by replacing the hub assembly which does not fix the problem.

Aug 20, 2008 | 2002 Buick Rendezvous

7 Answers

2002 Buick Century anti-lock brake problems


i recently had this problem too, except i had all the lights on (ABS, service vehicle, trac-off, AND service engine) they are all easy to fix without spending more than 20-30$ for labour (depending how much your mechanic charges you) mine did it for free and he found out why the engine light is on afterwards too. so to fix all these lights (abs, trac-off, and service vehicle you MUST get another ABS cable (i went to a garage, they were towing a GM vehicle to the junk yard so i grabbed some scissors and cut BOTH abs cables on each side (good thing i did because one was bad) and braught them to my mechanic. the reason the lights come on is probably a defect or in my case my mechanic said it was salt buildup in the wires (on the drivers side) so he cut the wire off and rewired the new one and BOOM all the lights came off (service vehicle, abs, and trac-off) now for my service engine it says catalytic converter but im trying to put some fuel system cleaner to help it out i read somewhere that this is a defect of the car, so if you dont have that light yet, SELL your car ASAP for as much as you can get for it (after fixing the lights of course) and always google (car name+recalls) in the search bar to see what youre getting into, take care

Jul 12, 2008 | 2002 Buick Century

Not finding what you are looking for?
1999 Oldsmobile Alero Logo

216 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Oldsmobile Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75797 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22114 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

8152 Answers

Are you an Oldsmobile Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...