Question about 1997 Honda Civic

2 Answers

My rpm gauge is red lining on my dash board

My rmp guage is red lining on my dash board while im driving, even at 50 mls/hour it will shoot up and red line but my engine sounds fine

Posted by on

Ad

2 Answers

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Sergeant:

    An expert that has over 500 points.

  • Master
  • 470 Answers

The tac lead is grounding somewhere possibly the distrib

Posted on Jun 13, 2014

Ad
  • Level 2:

    An expert who has achieved level 2 by getting 100 points

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Sniper:

    An expert who has posted more than 50 answers, of which 90% or more were rated as helpful.

    Governor:

    An expert whose answer got voted for 20 times.

  • Expert
  • 66 Answers

The rpm signal comes from the ignition module, since that is related to the engine speed, that you said is fine, most likely the dashboard gage is acting up, could be a nussainse but, wouldn't afect anything else, of course if bothers you need to replace the whole thing since I'm pretty sure it's not serviceable.

Posted on Jun 05, 2014

Ad

4 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Mr BrokRench
  • 1623 Answers

SOURCE: driving with air on gauge

Did you flush the radiator when you replaced thermostat too? Sounds like it's clogged and the coolant is not circulating as it should. It probably needs to be rodded out or replaced by now.
Check your cooling fans for proper operation. Make sure the outside of the radiator & condensor are clean, and not full of bugs & debris...I hope this helps.

Posted on Aug 06, 2011

Ironfist109
  • 3018 Answers

SOURCE: just replace 3 liter vtec



  • P0335 is a Crankshaft sensor which is located behind the crank pulley a bit and down. Pull the connector and replace it. This basally helps the computer to direct the firing based on the positions of the pistons. Of course you want to check the connections on this and make sure it looks good before replacing it.

  • The P0135 is the bank 1 sensor 1 Oxygen Sensor. They don't work right until they reach somewhere around 600 degrees and if they don't reach that temperature they don't function. Then your fuel/air ratios is off. Bank 1 Sensor 1 is the first sensor running off the exhaust on the same side as cylinder 1.

  • The 3.0 1996 Honda firing order is indicated by the diagram I uploaded below.

ironfist109_70.gif

  • Based on the diagram the first Oxygen Sensor off cylinder 1 needs to possibly be replaced. Check to make sure the connections are nice and tight and not corroded.

  • After replacing an engine I always like to put new sensors in (like the Crankshaft Position Sensor) while it is sitting in front of me to avoid the getting to them after installation.


  • If you have any comments please feel free to leave them here.
  • Hope this helps and thank you for using FixYa.

Regards, Tony

Posted on Sep 02, 2011

  • 279 Answers

SOURCE: my 97 accord would only go 30 miles per hour but the rpm s were going to the red line. the engine was reving on it's own. what could be wrong

Jennifer,
The problem is in your transmission [automatic transmission] or clutch [standard transmission] Check the level of the fluid in an automatic transmission. Check for proper free play in the clutch of a manual transmission.

Posted on Dec 02, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

My honda civic has high RPM's on the gauge but the motor sounds fine


If its doing it when your accelerating, you have a transmission slip, if not you probably have a bad shift solenoid and its not switching gears

May 15, 2014 | 1997 Honda Civic

1 Answer

Cooling fan relay location


What year is the vehicle ? The cooling fan relays have nothing to do with the temp. gauge . GM had problems with the stepper motors inside the instrument cluster . Hooking up a professional scan tool to check what the PCM - engine computer is seeing from the engine temp sensor . You have duel cooling fans controlled by three relays . Checking to see what the actual engine temp. would be the first step , checking to see if the scan tool can control the cooling fans .
Look on youtube at videos on gm instrument cluster stepper motor problems

May 04, 2017 | Chevrolet Venture Cars & Trucks

1 Answer

Good day, fuel gauge from chevrolet alero 1999(oldmobile) is not working,pointer is standing in the right on 1200 hours


Please check if the rheostat within the fuel tank is working. You will have to disconect and shor the line to see if the guage is working. If so the rheosat must be faulty.
Check to see if anyline are opened in the dash board cluster

Jun 25, 2010 | 1999 Oldsmobile Alero

1 Answer

Car: Nissan Maxima SE 1997 tachometer broken


the dash voltage egulator probably went bad. First,check the battery & make sure you have 12 volts,not running. Check it again running & you should see about 14.5 volts. If that's good,I'd replace the guage assembly.

Jun 28, 2009 | 1995 Nissan Maxima

1 Answer

Idoling


place a vacuum gauge on the manifold, start the engine and, look for a cracked or, leaking vacuum line or, connector too much air entering the engine from a leak causes the rpm's to shoot up

May 20, 2009 | 1998 Saturn SL

1 Answer

Engine Stalls


for the oil pressure guage issue you need to change the oil pressure sending unit.

Dec 22, 2008 | 1999 Mercury Mountaineer

Not finding what you are looking for?
1997 Honda Civic Logo

Related Topics:

74 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Honda Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76132 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22156 Answers

Kevin Daniels

Level 3 Expert

1455 Answers

Are you a Honda Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...