Question about Mazda Cars & Trucks

1 Answer

2004 Mazda Bravo 2.6 efi

Crank but no start.....A real curly one. Fuel pump and filter replaced ran fine one week. Fuel relay suspicious was changed started and ran twice, now not being turned on by comp. Then i was called in (auto electrician). I have 1999 ford courier with same motor so this problem should have been solved easily. This is the list of things swapped then swapped back to no avail. Coil. Amplifier/ switches on coil plate King lead Dizzy cpu Maf (shouldn't effect spark on start). Computer failing to turn on fuel pump relay These items were then fitted to my ute and ran fine. Things I have also checked. Fuses Fusible link Injector pulse (none there) Bypassed fuel filter. Cleaned plug to dizzy. Visually checked over entire engine bay harness There is fuel pressure. Bypassed fuel pump relay temporarily Bypassed other relay in engine bay. Removed gps tracker did not interfere with other circuits only tapped off B+ and ign. Checked leads no short to ground. Visually checked over rear harness to fuel pump. What am I missing

Posted by on

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 3 Answers

Sounds like a blown head gasket or your engines locked up

Posted on Feb 16, 2014

5 Suggested Answers

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Rx7City
  • 3 Answers

SOURCE: mazda rx7 motor won`t run unless i get the spark

http://www.rx7city.com/phpbb2/

Posted on Jun 01, 2009

freetek
  • 5568 Answers

SOURCE: 95 geo metro 3cyl. 1.0L no spark changed

Pull one or two sparkplugs and check them for moisture; not fuel, but for water beads.
I don't know how long your engine ran after losing coolant but there is a chance that you lost the head gasket and have gotten water into the cylinders.

Posted on Nov 26, 2009

jturcotte
  • 8175 Answers

SOURCE: 1988 dodge ramcharger 5.2 liter.

Hi, sorry you've been thru a lot I guess the past couple of days. I cannot read what the other experts told you. Do you know if the ASD relay is coming on? If not, pull it out, turn the key on, and push it back in. If it clicks when you push it in, it is working. If not, I recommend you interrogate the relay socket to see why it is not getting a signal. I can provide instructions to interrogate. Do you have a 12 volt test light or voltmeter?

Posted on Aug 18, 2011

caroldon
  • 17129 Answers

SOURCE: no spark at spark plugs

The absence of spark or HT on the spark plugs is due to a failed IGNITION SYSTEM. Now this can be traced very easily. All you need is a 12 Volt park lamp, or a multimeter to check the voltage on the HT coil. you need 12 volt on the + side when the igntion is switched. if not check the fuse. Now on the other side of the coil you must have the voltage grounded ( switched by the igntion system) to produce the spark. If there is no spark the HT coil is a suspect. If not the ignition system is not switching and must be checked. failure of the electronic unit can be the reason , or lack of pulses from the pick up can be the other reason . You must be able to easily find this out by simulating the device to confirm, (feed a pulse) .

Posted on Nov 12, 2011

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

3 Answers

Geo wont start after running dry


Hello, I would replace the fuel filter. Sometimes the sediment gets sucked up by the fuel pump when run out of gas and clogs the fuel filter. Good luck.

Aug 21, 2015 | 1992 Geo Prizm

3 Answers

Fuel pump won't turn on


Have you checked the fuel filter by chance?

Jun 03, 2017 | 2004 GMC Yukon

1 Answer

I have a 94es300 i crank it it starts up runs 5 mins shuts off like not getting enough gas changed fuel pump, fuel filter , fuel pressure regulator and ignitor still same whats up with this car


If you changed the fuel pump and the fuel filter and ignitor and regulator,in the list of changes do you know you have a EFI. The EFI main relay turn on the fuel pump which includes the circuit opening relay. Testing it mainly passes with flying colors just replace

Mar 20, 2012 | 1994 Lexus Es 300

2 Answers

Failure to start. then will start next day. Mazda said it was fuel pump. They replaced $790.00. did not resolve problem. they kept 2 days and said it was battery. Replaced. @ weeks later same problem.


Well, they probably did put on either a bad fuel pump or should've done the relay.There is also a fuel pump REGULATOR that can cause a lot of trouble. Make them keep at it,since their work should be warranteed when they say they've fixed it. don-ohio

Oct 23, 2011 | Cars & Trucks

1 Answer

HAVE SPARK DUMP FUEL WONT START SAT OVER NIGHT TRK FIRED RAN A LITTLE AND WONT START AGAIN


REPLACE FUEL FILTER FIRST CRANK ENGINE.WHEN IT DIES AGAIN GET A FUEL PRESSURE READING WITH ENGINE OFF.IF FUEL PRESSURE REAL LOW OR ZERO FUEL RELAY FAULTY OR FUEL PUMP RELAY.FAULTY.

Aug 30, 2010 | 1991 Ford F150

1 Answer

1997 s-10 wont run


check your fuel pump relays,they may be going bad!! or there is a short somewhere in system.

Aug 11, 2009 | 1997 Chevrolet S-10 Pickup

4 Answers

1985 Ford F-150 Truck (EFI) Fuel Problems


Same problem with my 85 F-150 5.0 EFI---turned out that the fuel pump relay under the hood was teriffically corroded on the inside (I opened up the relay to look inside). When I checked the voltage at the fuel pump it would show 3.5-6 volts instead of 12 volts.

I was thinking fuel blockage or perhaps failure of the in-tank pumps. Sometimes the truck would start and run, othertimes it would neither start nor run. Typically, if running it would stay running until turned off (where the relay had to break).

Changing the green fuel pump relay fixed the problem--12 volts now at the pump and no reoccurance.

Good luck--let me know if this fixed your F-150.

riippa@aol.com

Feb 14, 2009 | Ford F-150 Cars & Trucks

Not finding what you are looking for?
Cars & Trucks Logo

Related Topics:

213 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mazda Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

75807 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22133 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

8172 Answers

Are you a Mazda Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...