Question about 1997 Toyota RAV4

1 Answer

Speedo not working corectly

1994 Rav4, speedo not working corectly. Shows appx 1/2 actual speed. ie- doing 50kmh speedo reads appx 25kmh? HELP. Phil

Posted by on

  • Phil Scorringe
    Phil Scorringe May 31, 2009

    Thanks for that "jemc750", no other lights are on and everything else is running perfectly. Where is the "vss"? Regards Phil

×

Ad

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

    Corporal:

    An expert that hasĀ over 10 points.

    Mayor:

    An expert whose answer gotĀ voted for 2 times.

    Problem Solver:

    An expert who has answered 5 questions.

  • Contributor
  • 16 Answers

This is an electronic speedo, could be several things but probably 1st and easiest thing to try is repalceing the vehicle speed sensor(vss). Also need to know if check engine light is on, and if any other electrical items are malfunctioning.

Posted on May 31, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
New users get to try the service completely Free afterwhich it costs $6 per call and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

1 Answer

1994 prizm speedometer eratic tried 3 used clusters and replaced sensor New schematic shows ckt runs through ECM is this a possibility


automatic or stick shift car???????
prizm = toyota corolla, (vast parts to be had and books on same)
1994
what are the symptoms, not guessing I need all facts on symptoms.
lets see. 1.6L engine or 1.8L , sorry they are not the SAME>
so what engine is there?

fuses test good?
car drives perfectly, all other electrics run ok , all lighting ok.
bad cluster , well what is bad, tacho, speedo, odometer, gauges, warning lamps. what?
say all things in the cluster that work and not work.
then and only then can any one give good advice.
ill run with only speedo needle bounces,
most 90s cars love to do that, its a fact. (high miles)
if need speedo and dead odometer that is unique.
that is correct more modern cars, all deleted that speedo cable
long long ago and is now a 10cent wire from cluster to ECU.
as did yours.
since the ECU knows speed already why not let it do the job for free. and did.
end history class but, the odd duck cars exist.

first thing to do is learn that the cars ECU has flash codes
you jumper 2 pins on a DLC, and the ECU flashes the CEL lamp with codes, if the code for VSS is set BINGO transmission VSS is dead, or erratic. code 42 tells you VSS is bad. does it flash 42?

The ECU uses speed, to calculate load and fuel better , knowing this facts.

but in your case its 1/2 true, the odd duck, the toyota way in 1994
is to have the VSS sensor drive the cluster
and the cluster speed drives the ECU.
(have book in hand from mitchells online, so can you of you look)

V3 is bad, (or as in all electrics, (laws) wires./loose/bad, there.
VSS means veh. speed sensor
my guess is you will ask where is it, like all here do not wanting
to pop 15bucks to read at mitchels.
At 55 mph:= 48 Hz ( the signal speed on it) square wave.

where it is depends on auto or stickshift
but its FWD and this sensor in on the side with axle ring gear
i guess.
the 3 wire sensor with R-Y, R-G and R-L color wires is a BINGO.

vss-5okvwe4z4w3ktgpaujwqctz2-1-0.jpg

Mar 28, 2017 | 1994 Geo Prizm

1 Answer

Speedometer cable issues 1994 geo tracker


why not post them ,we can not guess them.
1: speedo stuck
2: READS wrong.
3: jerks.
4 : makes noise.
5: reads wrong with my wrong size tires.
6: lost parts.?
7: wrong parts? installed?
i can list more, but why?
http://www.fixkick.com/sensors/speedo/unsafe-at-any-speed.html#speedfix

May 10, 2014 | 1993 Geo Tracker

1 Answer

Speedo under reading


Broken cable. Check and replace it.

Good luck

Mai

Apr 24, 2017 | Cars & Trucks

1 Answer

1994 chev 4x44l60 trans,np241c tcase,speedo stopped working trans immedeatly stopped shifting past 2 gear


FIX SPEEDO MAY NEED A SPEED SENSOR AND IT WILL NOT SHIFT IF IT DOES NOT SEE THE OUT PUT SPEED

Feb 21, 2013 | Cars & Trucks

2 Answers

1986 Nissan 720 4x4 pickup truck. Speedometer shows faster speed then going (ie driving 10 mph; speedo shows 60 mph.


Either the gauge is bad, the cable is kinked or the speedometer connector is bad...at the tranny.

Sep 25, 2009 | 1986 Nissan Pickup 4WD 1986

1 Answer

The speedo in my 2000 Rav4 doesnt work.


to test vechicle speed sensor.safely raise front of vechicle.block back wheels besure you are on level ground.get some help to do this.you need a digital volt meter set it on AC SCALE.TURN IGNITION ON DONT START ENGINE.TAKE VOLT METER BACK PROB THE VECHICLE SPEED SENSOR CONNECTOR.TURN YOUR WHEEL WITH ONE HAND YOU SHOULD GET 0.5 VOLTS.AS YOU SPIN WHEEL FASTER YOUR VOLTS ON AC SCALE SHOULD INCREASE.IF IT DOES NOT WORK.IF WIRES ARE OKAY.YOUR VECHICLE SPEED SENSOR BAD OR THE MAGNET GEAR IN TRANSAXLE IS BROKE..

Jun 22, 2009 | 2000 Toyota RAV4

1 Answer

1981 corvette speedo reading wrong speed


The most like ly reason, which is what happened to mine, there is a small gear in the transmission that causes this problem and usually becomes a problem after any work has been done there. It is a cheap fix and your local police station can let you know of the best place to go.

Jan 29, 2009 | 1981 Chevrolet Corvette

2 Answers

2001 ford Expedition odometer reads 100mph


I used to calibrate police speedometers, The odometer by the way is the device that records how much distace you have travelled, The little numbers on the bottom of your speedo. If your speedo reads 100mph regardless of how fast you are travelling, The answer is simple you have some dirt jammed in your speedo. Check that your speedo is mechanical ie it has an armoured square ended cable that comes from the engine to the back of your speedo. Get your hand round the back of the dash and find the back of the speedo. See if you can feel an armoured cable going into the speedo, if so it will usually unscrew and let you pull the square drive inner out. This task is easier if you can first get the speedo out. It will have to come out. Then take the speedo apart without removing the pointer. A cup spins round a magnet and the pivots on the magnet sometimes get glued up. Clean with fine paint brush and parrafin. DO NOT TOUCH THE HAIRSPRING. Get diagram of dragcup speedo as it will show you all the parts. Hope this helps

Oct 11, 2008 | 2001 Ford Expedition

Not finding what you are looking for?
1997 Toyota RAV4 Logo

Related Topics:

478 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Toyota Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76630 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22219 Answers

Jeff Turcotte
Jeff Turcotte

Level 3 Expert

8514 Answers

Are you a Toyota Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...