Question about 1999 Ford Explorer

1 Answer

1997 explorer washer problem

Front washer not working; back ok. fuse ok, pump works with direct 12V,
multifunction switch ok.... Is there a relay? what to check next....please help...thanks!!!

Posted by on

Ad

1 Answer

  • Level 3:

    An expert who has achieved level 3 by getting 1000 points

    All-Star:

    An expert that got 10 achievements.

    MVP:

    An expert that got 5 achievements.

    Vice President:

    An expert whose answer got voted for 100 times.

  • Master
  • 667 Answers

Check the wiper run relay number 1 in the power distro box. Ford Explorers are bad about these relays either not making contact or being bad, swap with know good relay from another system on your truck to verify

Posted on May 22, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of (from cars to computers, handyman, and even drones).
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

My 2006 Ford Taurus wipers only work on high were have replaced the switch and motor still only works on high


Did you do any testing before you replaced anything? With key on, wipers on low speed, does the white wire, at wiper motor, have voltage? Use a test light or voltmeter. You could back-probe the connector. If there is proper voltage, I can't see how it could be anything but the motor, I know you said you replaced it.
If there is no voltage, have to check wiring circuit and back-track.
26288827-oqvdoyvuadfzmrpqkwdmhozd-4-0.jpg

Sep 22, 2016 | 2006 Ford Taurus

1 Answer

Why The back lights wont turn on, is a 1997 Ford Explorer Eddie Bauer?


If by "back lights" you are referring to the backup lights and 10A FUSE 26 in the interior fuse panel checks OK, the transmission range switch may be defective.

If the park lamps are not working, the headlamp switch or the park lamp relay could be defective.

If the stop lamps are not working, the brake on/off switch could be defective.

May 01, 2014 | 1997 Ford Explorer AWD

2 Answers

Low voltage at front windshield washer pump


High resistance, partially broken wire, corrosion or poor connection, something in that circuit...somewhere. Take a voltage reading at the pump's fuse for a starting place- if you have a good 12 volts there, the loss is from that point in the wire to the pump connector. The switch, the junction block. Look at the pump connector- is the wire connection good- and back from it at the wire where it may have got pulled or yanked hard, breaking some wire strands, or got exposed to heat and burned a bit, look for things like that. I hope you don't have to pull some wiring harness apart. That's tedious, easier to rewire it after a point. Good luck.

Dec 07, 2012 | 1993 Chevrolet Suburban

2 Answers

Windscreen washers stopped working. all fuses ok,wipers working ok.front & back washers not working


Hi, First check that you have wash liquid in tank. second make sure that it will not freeze by putting alcohol in your mix of water and soap. You can buy it already mixed at most service stations. Check pump for corosion on contacts.
Good luck.

Dec 15, 2011 | Honda Cars & Trucks

1 Answer

Front windshield washer motor is not working, but the rear one is. what could be the problem? have checked the fuse and that is ok. what can i do to fix the problem?


use a cheap probe type 12V tester and check the output at the plug on the washer pump motor when the wash button is pushed. If you have power to the plug then the washer pump motor is bad or poor electrical connection. If no power to the plug then the multifunction switch may be bad. either way about $50 in parts from rockauto.com

Sep 02, 2010 | 2001 Chrysler Town & Country

4 Answers

1998 gmc sierra-no brake lights,bulbs ok,new brake switch,possible wiring?? Help


Try this possibilities to locate the fault. First get your voltmeter or 12v test lamp out. Check the 30 amp Brake (#2) maxi fuse in the under hood junction box.Fuse should have 12v at both sides at all times.
If okay proceed.
Go to the brake light switch. The orange wire should have 12v at all times. The white wire should have 12v when stepping on the brake.
If okay, proceed.
Next thing is the brake lamp relay in the underhood fuse box. Swap the relay with one that looks just like it and recheck the brake light operation. If the relay is no good replace it.
If the relay is swapped and still not working, see if you can feel the relay clicking when someone else steps on the brake pedal.

batt is power from the maxi fuse 12v all times
sls is the white wire from the brake switch 12v with brake applied.
gnd is body ground 0v all times
mfs goes to the multi function switch 12v with relay activated
the circuit is simple—power from the brake light switch white wires turns on the relay which then sends power back to the multifunction switch for distribution to the rear lights.
if you jump terminals batt and mfs the brake lights should come on.
If you have no power at terminal sls with the brake applied then you have a wiring fault white wire between the brake light switch and the relay
Thanks. Keep updated for any more query. You can rate this solution and show your appreciation.

Aug 17, 2010 | 1998 GMC Sierra

1 Answer

Windshield washers not working


hi
you will need to check if you can hear the pump runing when you turn the washerfluid button. if you don't hear the pump
check the fuse in the fusebox
if the fuse ok then the pump might be broken or disconnected
if you have a voltmeter check at the connector if you have 12V when you turn the washerfluid button if you do the pump is broken so replace it
if you don't have 12V at the connector terminals then the pump wire is cutted somewhere
Hope this will help you
Good luck

Jun 19, 2009 | 1997 Ford Explorer AWD

1 Answer

Front washer not working....fuse ok, pump ok, switch ok.....where i relay to check.


there is no relay just a pump that is probably bad or the switch itself

May 22, 2009 | 1997 Ford Explorer AWD

2 Answers

I have a1992 ford explorer the front and rear wipers quit workin


check for power at the wiper motor. If power at the wiper motor but no wiper action then replace the motor. if no power at the motor then use a jumper wire and put power to the motor. Does motor run? if so check for open circuit in the wire someplace.

Dec 27, 2008 | 1992 Ford Explorer

3 Answers

Windshield washer Pump doesn't run, but the pump checks out good


there is another small relay box just below the windshield washer reservoir about 11/2" wide x about 4" long the washer pump relay is in there



Nov 23, 2008 | 1999 Ford Explorer

Not finding what you are looking for?
1999 Ford Explorer Logo

359 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Ford Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

76164 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22156 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5522 Answers

Are you a Ford Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...