Question about 1999 Mercury Villager

1 Answer

Engine appears to be misfiring

Engine misses while ideling with foot on brake and at speed ranges of 48 to 59 mph other wises appear to run fine and accelerate normally. I have so far replaced plugs, cap and rotor and visual inspection at night to see if there where sparks visable from any egnistion items, there where none. timing chain, distrubtor and computer chip replaced about 1 1/2 years ago. engine check light was on here and there on all the time now. 130,000 miles

Posted by on

  • yadayada
    yadayada May 11, 2010

    what trouble codes do u have?

×

Ad

1 Answer

  • Level 1:

    An expert who has achieved level 1.

  • Contributor
  • 1 Answer

I had the same problem,but at speeds between 40-50mph, so i replaced the distrubutor, same problem, now the codes that show up are a knock sensor, oxygen sensor, and fuel cap

Posted on Sep 03, 2009

Ad

1 Suggested Answer

6ya6ya
  • 2 Answers

SOURCE: I have freestanding Series 8 dishwasher. Lately during the filling cycle water hammer is occurring. How can this be resolved

Hi,
a 6ya expert can help you resolve that issue over the phone in a minute or two.
Best thing about this new service is that you are never placed on hold and get to talk to real repairmen in the US.
the service is completely free and covers almost anything you can think of.(from cars to computers, handyman, and even drones)
click here to download the app (for users in the US for now) and get all the help you need.
Goodluck!

Posted on Jan 02, 2017

Ad

Add Your Answer

Uploading: 0%

my-video-file.mp4

Complete. Click "Add" to insert your video. Add

×

Loading...
Loading...

Related Questions:

2 Answers

Check engine light on engine acts as if missing new plugs wires and #5 spark pack missing again 6cyl 4x4 3.4 185000 miles


was it running this way before you changed the plugs? just a shot in the dark here possibly a defective spark plug, rare but not impossible. if it was running fine before changing them. Other wise I would take it to autozone and pull codes if it is P0350 #5 misfire we would use the process fuel, fire and compression. is there any engine coolant around any cylinders? Have you checked the coil packs? could be a bad coil pack. if no evidence of fluid around them proceeded to check for spark, fuel then compression. post back results or new post with more deductions. iis it no spark no fuel or bad compression.

Dec 25, 2014 | 1996 Toyota T100

1 Answer

Engine misfire and transmission sluggish


you need to repair no 1 cyl. misfire it will misfire when engine load is present. if you want to test it .push brake pedal engine running and shift into forward gear and with the other foot raise rpm to 2000rpm you will feel the misfire
hope it helps

Mar 31, 2014 | 2006 GMC Envoy

1 Answer

Did tune up but still acts like it's missing once in a while


skipped filters?
hiccup.s can be lots of things,
so tell when the hicup ,er misfire happens
hot or cold engine. ? or both.
at any speed. , only fast right foot?, or only wide open throttle?
only on hills. ?
so far , no miss at idle or slow speed.

Jan 26, 2014 | 1998 Jeep Wrangler

1 Answer

I am experienceing what seems to be an engine misfire which feels like a "bump", or a short loss of power. It occurs at a road speed between 45-55 mph. It is intermittent and does not happen during an


I would give it a tune up, plugs wires. Mostly under a load will it miss eratic. I would start there. Im sure youll find thats what the problem is. As far as trans, do see that happening.

Jan 24, 2013 | 2005 Ford F-150

1 Answer

I have a 1994 Honda Accord 4 door v6. I have rough idle when in drive and smooth idle when in neutral. Also rough take offs from a stop or slow speeds. If I pump the gas pedal a few time the rough take...


  • does the engine miss? bumps is a rythmic pattern?
  • an engine miss will appear to diminish at higher rpm due to centrifical force.
  • other possible problem broken or flat motor mount.
  • is the idle rough in reverse?
  • if not
  • open hood
  • start engine
  • Left foot on brake (hard)
  • start engine
  • watch engine as you select drive
  • still holding brake with left foot / throttle gas with right foot
  • does engine dramatically move?
  • if so replace motor mount on offending side
  • if not possible engine miss or transmission problems

Jul 10, 2010 | 1994 Honda Accord

2 Answers

Misfires. I have a 1998 Camry 2.2 with 200K miles. The


Hi, my first recommendation would be to take the plugs out and visually inspect each one and check to make sure they are properly gapped, if they look fouled at all i would replace them without hesitation. try throwing a set of NGK plugs in the car to fix the misfires. other than that you may want to look at the wires. good luck joe

May 22, 2010 | 1998 Toyota Camry

1 Answer

2000 Ford Contour Acceleration Probs between 40-55 mph


Transmission was initially misdiagnosed as being ok. The problem was the "range sensor", which showed up on the transmission shops diagnostic computer on a second look.

Replacement of the range sensor solved the problem. This was a $150.00 fix. Unfortunately a lot of other cash was spent because of the initial miss.

Feb 08, 2009 | 2000 Ford Contour

1 Answer

Engine shuts off/ loss of power under load


usually ignition coil will cause you this grief obd 2 scan your engine light to confirm nature of your misfire

Dec 07, 2008 | 1998 Dodge Neon

Not finding what you are looking for?
1999 Mercury Villager Logo

164 people viewed this question

Ask a Question

Usually answered in minutes!

Top Mercury Experts

yadayada
yadayada

Level 3 Expert

77169 Answers

fordexpert

Level 3 Expert

5572 Answers

Colin Stickland
Colin Stickland

Level 3 Expert

22258 Answers

Are you a Mercury Expert? Answer questions, earn points and help others

Answer questions

Manuals & User Guides

Loading...